ESports

Esports: Zac Campbell wint PESC Rollercoaster in de Ardennen

De zevende wedstrijd van de Porsche Esports Supercup eindigde in een overwinning voor de Amerikaan Zac Campbell op het virtuele Circuit van Spa Francorchamps. In de virtuele versie van de Porsche 911 GT3 Cup van het VRS Team slaagde Campbell erin om de Australiër Cooper Webster (Oracle Red Bull Racing Esports) en Kevin Ellis Jr. (Apex Racing) in een spannende showdown te verslaan. 2020 kampioen Sebastian Job excelleerde in de Sprintwedstrijd op het iRacing platform. De Portugees Diogo C.Pinto behoudt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap gevolgd door Ellis en Job. In de twee All Star wedstrijden bleek de Amerikaanse contentmaker Casey Kirwan onverslaanbaar.

2022 StartTekst: Willem J. Staat
Foto's: Porsche

Zac Campbell wint PESC Rollercoaster in de Ardennen
Sebastian Job drukte zijn stempel op de kwalificatie op het 7.004 km lange Ardennencircuit en pakte dit seizoen zijn derde pole. In de zes ronden durende Sprintwedstrijd nam de Britse Simracer direct de leiding maar moest deze aan de Spanjaard Alejandro Sanchez afstaan (SDK Gaming) afstaan nadat deze hem in "Les Combes" uitremde. Twee ronden later veroverde Job op dezelfde plek de leiding terug. Terwijl Sanchez druk was om zich tegen VRS-coureur te verdedigen greep Job zijn kans en reed de overwinning naar huis. Collins eindigde als tweede gevolgd door Sanchez, Ellis Jr. en Diogo C.Pinto.

Voor de hoofdrace mocht de Top 5 in omgekeerde volgorde starten. Dit betekende dat de Brit Jamie Fluke (Apex Racing) vanaf pole mocht vertrekken, met Cooper Webster naast zich. Overigens de meest succesvolle rookie dit seizoen. De tweede startrij werd door Zac Campbell en Pinto ingenomen. Fluke katapulteerde zichzelf onmiddellijk naar de leiding gevolgd door Campbell, Pinto en Ellis. Job, Sanchez en Collins kwamen slecht weg en waren bij een aanrijding verwikkeld waardoor zij terrein verloren.

2022 Campbell

Hoewel het gevecht van de vijf koplopers vrij intensief was, veranderde er tot aan de negende ronde weinig. In een wiel-aan-wiel gevecht met Campbell ging Fluke op Malmedy van de baan af. Kort tijd later liep Pinto vanwege het overschrijden van tracklimits een "slowdown" penalty op. In de twaalfde en laatste ronde vlogen Campbell, Webster en Ellis op Eau Rouge af. Campbell behield de leiding en behaalde in de hoofdrace zijn tweede seizoensoverwinning. Webster eindigde als tweede gevolgd door Ellis en Fluke. Achter de Australïer Jordan Caruso (Logitech G Altus Esports) kwam Pinto als zesde over de streep. Sebastian Job eindigde als tiende.

Charlie Kirwan wint beide All Star-wedstrijden. Voor de All Stars-wedstrijden werd van de 367 Kw(500pk) sterke Porsche 911GT3 R gebruik gemaakt. In de kwalificatie was gastrijder Marco Bischoff sneller dan Kirwan maar verloor de leiding in de sprint naar de eerste bocht. Daarna ontwikkelde zich een acht rondenlang duel tussen het leidende duo. In de slotfase begon Tyson "Quirkitized"Meier zich ermee te bemoeien en nam zelfs kortstondig de tweede plek in. Uiteindelijk eindigde Bischoff als tweede op 0.064 secs. achterstand.

2022 Job 2


Voor de tweede wedstrijd werd ook hier met een omgekeerde volgorde gestart. Helaas werden "Quirkitized" Meier en Bischoff in de beginfase het slachtoffer van een kettingreactie in de staart van het veld. Kirwan maakte een indruk opmars. In de openingsfase wist hij zich van een 17e naar 10e plek op te werken.

Halverwege de wedstrijd bevond hij zich achter 2013 Indy 500 winnaar Tony Kanaan en moest zijn positie tegenover Emily "Emree" Jones verdedigen. In de allerlaatste ronde wist Kirwan zich uit Kanaan's slipstream te katapulteren en greep de leiding. Uiteindelijk moest Kanaan Emily "Emree" Jones laten passeren en eindigde als derde.Race 8 vindt op 7 mei a.s. in de Groene Hel plaats ofwel de Nürburgring Nordschleife.


Commentaren:
Casey Kirwan (USA): "De races waren fantastisch maar genieten. De tweede wedstrijd was een beetje chaotisch en ik wist mij opnieuw op te werken. Op de lange rechte stukken wisten Emily Jones en ik van elkaars slipstream gebruik te maken. De kaarten vielen mijn kant uit!"

Zac Campbell (USA/VRS): " Het is een zware strijd als Diogo Pinto, Kevin Ellis, Sebastian Job vooraan de dienst uitmaken. Ik heb nog nooit zo'n aangrijpend duel meegemaakt. Het was gewoonweg fantastisch. Geen enkele andere serie ter wereld laat zulke spannende wedstrijd zien als de Porsche TAG Heuer Esports Supercup zien."

Cooper Webster (AUS/Oracle Red Bull Racing Esports)" Voor de PESC-wedstrijden moet ik hier in Australië 's morgens om vier uur opstaan. Maar als ik een resultaat zoals vandaag scoor ben ik er helemaal opgewonden van. In de openingsronde wilde ik niet al teveel risico nemen. Daarna gebeurde er precies van wat ik verwachtte. De auto's voor mij raakten elkaar en ik kon er voorbij. Aan het begin van de allerlaatste probeerde ik opnieuw in de aanval te gaan maar Zac Campbell wist hoe dat hij zich moest verdedigen. Ik ben erg verheugd over mijn tweede plek."

2022 La Source

Kevin Ellis Jr. (GB/Apex Racing Team)
: "Wij wisten dat het op Spa moeilijk zou worden. Wij tuneden wat aan de set-up en het scheen perfect te werken. Over de tweede plek in de Sprint ben ik erg tevreden evenals over de derde plek in de hoofdwedstrijd."

Spa-Francorchamps, sprint race
1. Sebastian Job (GB/Oracle Red Bull Racing Esports)
2. Charlie Collins (GB/VRS)
3. Alejandro Sánchez (E/SDK Gaming)
4. Kevin Ellis jr. (GB/Apex Racing Team)
5. Diogo C. Pinto (P/Porsche24 Team Redline)

Spa-Francorchamps, Hoofdwedstrijd
1. Zac Campbell (USA/VRS)
2. Cooper Webster (AUS/Oracle Red Bull Racing Esports)
3. Kevin Ellis jr. (GB/Apex Racing Team)
4. Jamie Fluke (GB/Apex Racing Team)
5. Jordan Caruso (AUS/Logitech G Altus Esports)

Punten na zeven van 10 wedstrijden
1. Diogo C. Pinto (P/Team Redline), 371 pnt
2. Kevin Eliis jr (GB/Apex Racing Team), 359 pnt.
3. Sebastian Job (GB/Oracle Red Bull Racing Esports), 348 pnt
2022 Seb Job

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet