IndyCar

Indycar: Indycar officials breken tests op de IMS na crashes voortijdig af. Scott Dixon snel

Geen ideale weersomstandigheden voor de tests ter voorbereiding van de Indy 500 eind volgende maand. Scott Dixon was met een tijd van 227.127 mph de snelste man op de baan terwijl Rinus VeeKay voorlopig tijdens de tweedaagse test de dertiende tijd liet noteren.

2022 Open Test
De voorbereidingen voor de 106e Indy 500 zijn begonnen.Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Indycar officials breken tests op de IMS na crashes voortijdig af. Scott Dixon snel
Vanwege regen begonnen de tests al met meer dan anderhalf uur vertraging. En met nog iets meer dan een uur te gaan raakte viervoudig Indy 500 winnaar Helio Castroneves de muur in een ongebruikelijke chaotische testsessie. Castroneves reed in dezelfde auto waarmee hij vorig jaar de Indy 500 op zijn naam schreef maar bleef ongedeerd.

Helio Castroneves: " Ik ging er ook nog niet eens voor was zelfs niet aan het pushen. Het was heel ongebruikelijk. Ik weet niet of jullie het gezien hebben maar ik kan nog niet eens geloven wat er gebeurd is. Castroneves was overigens niet de enige voormalige Indy 500 winnaar die moeite had om zijn auto op de kille winderige baan op de muur te houden.

Zowel Alexander Rossi (Indy 500 winnaar 2016) en Will Power (2018) kwamen ook in moeilijkheden op het gedeelte waar zij hun auto's opwarmden. Power dwong Herta omhoog te gaan en de Andretti Autosport-rijder kwam in de muur terug terwijl Power naar beneden schoot en nipt door de aanstormende Marcus Ericsson gemist werd.

2022 HC
De auto waarmee Helio Castroneves zijn vierde Indy 500 zege behaalde hing al vroeg in de takels.

Will Power had geen verklaring voor het onstabiele gedrag van zijn auto. Will Power: " Dit maakte mij echt baan want ik vind het verschrikkelijk dat Colton door mij crashte maar ik had nul waarschuwing. Het leek wel alsof er water op de baan lag." Herta bleef evenals Castroneves ongedeerd. "Ik weet niet hoe ver Will op de baan was maar ik moest wel wijd gaan." Direct na dit tweede incident besloten de Speedway officials in overleg met de Indycar-organisatie en bandenleverancier Firestone de trainingen voor de rest van de dag voortijdig af te breken.

Conor Daly (VeeKay's teamgenoot bij ECR): " Het eerste wat ik aanvoelde was dat de opwarmlaan toch wel glad was en vervolgens zag ik Alexander spinnen. Maar hoe meer dat we erop rijden des te beter gaat het worden. Ik denk dat we nu gewoon nog een beetje voorzichtiger moeten zijn."

Er stonden gisteren drie sessies op het programma waarvan twee uur voor de rookies, twee uur voor de ervaren coureurs en een "opfristest" voor de veteranen die slechts sporadisch aan de start van de Indy 500 verschijnen.

2022 Dixon
Scott Dixon was tijdens de eerste testdag de snelste man op de baan.

Scott Dixon snelste man op eerste trainingsdag
Scott was op de eerste trainingsdag de snelste man op de baan. Scott Dixon: " Gedurende dit jaargetijde zijn de condities eigenlijk wel altijd ideaal. De auto voelt echt goed aan. Maar veel hangt af van hoe dat je je positioneert. Hoeveel vertrouwen hebt en dat je een goede "tow" kunt krijgen en daar hebben we vandaag geluk mee gehad. Wij hebben nogal wat testwerk te doen. Helaas was de testsessie nogal gefragmenteerd want we konden door voortijdig afbreken niet zo gek veel doen. Voor morgen veel werk te doen. Misschien hebben we afhankelijk van de omstandigheden morgen wat meer tijd. In zijn totaliteit denk ik dat vrijwel alle coureurs wel vertrouwen hadden in hoe dat de dag verliep en hoe dat de auto's aanvoelden."

Met een tijd van 226.985 mph was ECR-coureur Conor Daly in de No 20 Bitnile Dallara Chevrolet de tweede snelste man op de baan gevolgd door Callum Ilott met een tijd van 226.308 mph in de Junos Hollinger Dallara Chevrolet. Tevens de snelste rookie overigens. Santino Ferrucci liet met 226.182 mph in de Dreyer#Reinbold Dallara Chevrolet de vierde tijd noteren gevolgd door Ganassi-coureur Marcus Ericsson met 225.341 mph.

Afgelopen herfst voltooiden de veteranen Jimmie Johnson en Romain Grosjean het Indycar Rookie Oriëntatie programma. Romain Grosjean liet een tijd van 223.253 mph noteren en Jimmie Johnson 222.225 mph. Kyle Kirkwood, Devlin DeFrancesco, David Malukas, Christian Lungaard en Callum Ilott liepen gisteren drie fases van het programma door terwijl Marco Andretti, Juan Pablo Montoya en Sage Karam de z.g. "opfriscursus" moesten doorlopen.
2022 Paretta
Paretta Autosport keert terug en gaat een samenwerking met Ed Carpenter Racing aan.

Paretta Autosport terug in Indycar
Met steun van GM Motorsport keert het team van Beth Paretta terug in Indycar maar niet op de Indianapolis Motor Speedway. Tijdens een persconferentie eerder deze week kondigde het team een alliantie aan met het team van Ed Carpenter Racing. De Zwitserse Simona de Silvestro, de afgelopen twee jaar actief in de ADAC GT Masters, keert terug bij het damesteam waarvoor zij op Road America, Mid Ohio en Nashville zal uitkomen. Mogelijk wordt er zelfs nog een vierde wedstrijd aan toegevoegd.

Sponsoring komt van KiwiCo een bedrijf dat er in gespecialiseerd is om kinderen in de leeftijdsgroep van 3-14 jaar leerzaamheid met betrekking tot de wetenschap van fysica en aerodynamica in de sport bij te brengen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet