DTM

DTM: Nieuws van de vierdaagse DTM-test op Hockenheim

220408 DTM class
"Een goed stel, hoor", zou Theo Reitsma zeggen: het DTM-veld 2022

Deze week, deels onder herfstige omstandigheden, vond een vierdaagse test van de DTM-organisatie op de Hockenheimring plaats. Naast DTM zelf, met een startveld van niet minder dan 29 auto's, kwamen ook de DTM Trophy en de BMW M2 Cup in actie. Niet alleen vanwege de wisselende weersomstandigheden hadden de gereden rondetijden niet al teveel zeggingskracht, want de zandzakken leken ook ditmaal bij veel teams tot de standaarduitrusting te behoren. Rondom de test vielen er ook de nodige nieuwtjes op te tekenen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR/Jürgen Tap, Gruppe C

Snelste rijder over de twee dagen van de DTM-test was de pas 19-jarige Duitser Marius Zug, die dit jaar met een Audi R8 LMS van Attempto Racing zijn debuut in de DTM maakt. Eerder was hij ondermeer actief in het Italiaans GT-kampioenschap. Zug reed op de middag van de eerste testdag een tijd van 1:38,344 minuten, wat de snelste tijd van de gehele test bleek. De Zwitser Nico Müller kwam met de Audi van Team Rosberg op de middag van de tweede dag het dichtst bij en eindigde daarmee als tweede, voor Mirko Bortolotti met de Lamborghini van het Oostenrijkse Grasser-team. Drievoudig DTM-kampioen René Rast, die na een jaar afwezigheid in de serie terugkeert, sloot de test als vierde af, voor Lucas Auer, die daarmee de snelste Mercedes-rijder was. De snelste BMW-tijd kwam op naam van Marco Wittmann met de Walkenhorst-M4 als negende, snelste Porsche-rijder was Thomas Preining met de 911 van KÜS Team Bernhard als 14e. Felipe Fraga zorgde in de Red Bull-Ferrari van AF Corse voor de snelste Ferrari.tijd en sloot de sessie als 18e af.

220408 DTM Zug
Marius Zug, de jongste rijder in het veld, liet de snelste tijd noteren

In totaal legden 29 DTM-rijders 3.804 ronden op het 4,574 kilometer lange circuit van Hockenheim af, op een paar meter na een afstand van 17.400 kilometer. De Britse Esmée Hawkey, ingeschreven met een Lamborghini van T3 Motorsport, was er niet bij, naar verluidt vanwege een positieve coronatest. In de nummer 37-Ferrari van het team Red Bull AlphaTauri AF Corse wisselden Nick Cassidy en Sébastien Loeb elkaar af, hoewel alleen de naam van Cassidy op de uitslagenlijst voorwam.

220408 DTM Berger Loeb
DTM-baas Gerhard Berger met negenvoudig wereldkampioen rally Sébastien Loeb

Sébastien Loeb, negenvoudig wereldkampioen en winnaar van het recordaantal van 80 WK-rally's, zal tijdens het eerste DTM-raceweekeinde van het seizoen, van 29 april tot en met 1 mei op het Autodromo Internacional do Algarve in Portimão in Portugal, de plaats van Cassidy in de AlphaTauri-Ferrari innemen. De Nieuw-Zeelander heeft dat weekeinde verplichtingen in de Formule E in Monaco. Loeb is na Walter Röhrl (zelfs DTM-racewinnaar met Audi in 1991) en Sébastien Ogier (gastrijder met Mercedes in 2018) de derde wereldkampioen rally die in de DTM rijdt. Ook Markku Alèn reed in 1995 en 1996 sporadisch in de DTM, maar de Fin won in 1978 de rijderstrofee in het WK Rally, dat toen nog geen officiële wereldtitel voor rijders kende. Die werd pas in 1979 ingevoerd.

Het team van Schubert Motorsport, dat dit jaar voor het eerst deelneemt aan de DTM en twee BMW's voor Sheldon van der Linde en Philipp Eng inzet, had op weg van de thuisbasis van het team in Oschersleben naar Hockenheim pech. De truck waarmee de trailer met raceauto's getrokken werd, liep op de Autobahn A7 bij Bad Hersfeld een klapband op en belandde in de vangrail, wat flinke schade tot gevolg had. Niemand liep verwondingen op, maar er ontstond een kilometerslange file. Met een andere transporter van het team werden de raceauto's alsnog naar Hockenheim vervoerd.

220408 DTM Cupra
Het Spaanse merk Cupra levert de officiële auto's voor de DTM-organisatie

De DTM-organisatie heeft dit jaar de beschikking over zogeheten 'Official Cars' van het Spaanse merk Cupra. In totaal zes exemplaren van het type Formentor worden gebruikt als safety car, medical car en leading car. De auto's werden door Abt Sportsline onderhanden genomen en zijn daarmee goed voor een motorvermogen van 450 pk.

Het eveneens Spaanse Al Kamel Systems is met ingang van dit jaar de officiële tijdwaarnemer van de DTM-evenementen. Tevens zorgt de onderneming voor een systeem dat het overschrijden van 'track limits' in de gaten houdt – iets wat ook in Hockenheim weer aan de orde van de dag was.

De Oostenrijkse non-profitorganisatie Wings for Life, dat onderzoek naar mogelijke behandelingen van dwarslaesies ondersteunt, is uitgeroepen tot de officiële 'charity' van de DTM-organisatie. Tijdens de tests in Hockenheim werd een donatie van 30.000 Euro overhandigd. Ook in de loop van het seizoen zullen initiatieven worden ondernomen om geld voor het goede doel in te zamelen, waaronder verkoop bij opbod van door coureurs gedragen helmen.

220408 DTM Trophy
Ook de DTM Trophy kwam tijdens de test op Hockenheim in actie

Op de eerste dag van de vierdaagse DTM-test kwamen er in totaal 17 rijders uit de DTM Trophy in actie. Van hen was de pas 16-jarige Daniel Gregor met een Porsche 718 Cayman van KÜS Team Bernhard het snelst, gevolgd door twee BMW-rijders, de Duitser Theo Oeverhaus van het team Walkenhorst Motorsport en onze Nederlandse landgenoot Colin Caresani, uitkomend voor het team Project 1. Caresani was daarmee de snelste van de vier rijders die voor dit seizoen doorgroeiden vanuit de BMW M2 Cup naar de DTM Trophy.

220408 BMW Oosten
Maxime Oosten kwam in actie tijdens de test van de BMW M2 Cup (Foto: Gruppe C)

De genoemde BMW M2 Cup, die dit jaar in zijn tweede seizoen opnieuw deel uitmaakt van het programma tijdens de DTM-raceweekeinden, werkte op de laatste dag een testprogramma af. In de regen waren de omstandigheden verre van optimaal, maar er stonden ook nog andere activiteiten op het programma. Tot de deelnemers behoorde Maxime Oosten, die na enkele gastoptredens vorig jaar nu een volledig seizoen in de Duitse cup rijdt en dat combineert met zijn deelname aan de Nederlandse VRM BMW M2 Cup.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet