Diversen

Div: Boekbespreking Jaarboeken 2021

IMG 1832 2
Ook over het afgelopen autosportjaar verschenen er weer aardig wat jaarboeken

Hoewel er in de loop der jaren de nodige titels verdwenen, zijn jaarboeken in de autosport nog steeds een vaste waarde. Een aantal uitgaven kwamen pas laat van de pers, simpelweg omdat in een aantal klassen het seizoen doorliep tot in november of zelfs december. Maar inmiddels is de collectie compleet, en hoewel in sommige competities het nieuwe seizoen alweer is begonnen, blikt AUTOSPORT.NL in deze vorm nog eenmaal terug op het racejaar 2021 en stelt een aantal jaarboeken voor.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

IMG 1837 3

Autocourse 2021-2022
Zonder overdrijving "de moeder van alle autosportjaarboeken". Niet voor niets staat er "71st year of publication" op de cover. Als een boek al zo'n lange traditie kent, dan heeft het zonder meer zijn waarde bewezen. Ook de meest recente editie, met onze landgenoot Max Verstappen op de omslag, is weer zeer de moeite waard. De eerste 329 pagina's (!) zijn gewijd aan het Formule 1-seizoen 2021, voor het overgrote deel geschreven door Tony Dodgins en Maurice Hamilton, die bij elkaar over bijna 80 jaar Formule 1-ervaring beschikken. Na wat introducties is de jaarlijkse top 10 van Tony Dodgins het eerste uitvoerige item, gevolgd door diverse hoofdstukken over ondermeer de veranderingen binnen de FIA, herinneringen aan Max Mosley, Sir Frank Williams en Murray Walker (en, korter, aan minder prominente overledenen). Daarna een terugblik per team en op ruim 220 pagina's een uitgebreide analyse van alle 22 verreden races. Volledige uitslagen van alle gereden sessies, het geheel geïllustreerd met fraai beeldmateriaal. Daarna volgen terugblikken op de seizoenen in Formule 2, Formule 3 en Formule E. Natuurlijk is er ook een uitgebreide terugblik op de diverse sportwagen- en GT-kampioenschappen, toerwagenseries, een apart en uitvoerig hoofdstuk over Amerikaanse racerij en een flink slotdeel met raceuitslagen van tal van kampioenschappen. Dat alles verpakt in een fraai uitgevoerde publicatie met hardcover en stofomslag, 416 pagina's dik, en zeker voor Nederlandse liefhebbers een bijzonder collectors' item, want ons land kende vorig jaar maar liefst twee wereldkampioenen in de formulewagens. De prijs is flink, maar dit boek is het zonder meer waard.

Autocourse 2021-2022, uitgave: icon publishing. ISBN: 978-1-910584-46-0. Engelstalig. 416 pagina's, gebonden in hardcover met stofomslag.

IMG 1836

Rallying 2021
Voor het vierde jaar op rij verscheen bij McKlein Publishing het tweetalige "Rallying 2021 – Moving Moments" als een terugblik op het WK Rally. De teksten zijn van Colin McMaster en David Evans, ook bekend van de rallywebsite DirtFish, en de Duitse vertaling is van Jürgen Hahn, een journalistieke grootheid in de Duitse rallywereld. Allereerst valt het "oblong"-formaat van het boek op, tamelijk ongebruikelijk, maar foto's komen er wel goed op uit, dus vanuit dat standpunt bezien valt er zeker iets voor te zeggen. De eerste 180 pagina's van het boek zijn gevuld met een terugblik op de twaalf wedstrijden van het wereldkampioenschap, telkens met een inleidende tekst van een halve pagina (links Engels, rechts Duits), gevolgd door een aantal pagina's met grote foto's en een uitgebreid bijschrift, plus actiefoto's van de eerste 24 geklasseerde teams per rally, al hadden we daar telkens graag de namen, auto en eventueel team bij gezien. Nu is het telkens heen en weer bladeren naar de pagina's met uitslag. Na het algemene WK-gedeelte worden WRC2, WRC3, JWRC en R-GT-Cup elk op twee pagina's (één pagina foto, één pagina tekst met elk één kolom per taal) besproken. Dat had iets uitvoeriger gekund. Ook zijn er overzichten van het Brits en Duits rallykampioenschap. Als toegift zijn er bijdragen over ondermeer de overledenen Hannu Mikkola en David Sutton, de Opel E-Rally Cup en, om welke reden dan ook, Extreme E. Het is allemaal vrij beknopt, maar het is in ieder geval goed dat er sinds een aantal jaren weer een WK-rallyjaarboek is, waarmee de leemte na het stoppen van de serie van Martin Holmes is ingevuld. Rest nog de vraag wie het aandurft om met terugwerkende kracht de jaren 2011 tot en met 2016 te documenteren.

Rallying 2021 – Moving moments, uitgave: McKlein Publishing. ISBN: 978-3-947156-37-5. Engels- en Duitstalig, 240 pagina's, gebonden in hardcover.

IMG 1838 2


ADAC GT Masters 2021
Terwijl de DTM na 2017 zijn serie van officiële jaarboeken helaas niet voortzette, kwam de ADAC GT Masters-serie in 2018 juist voor het eerst met een eigen jaarboek, een serie die dus inmiddels werd verrijkt met het vierde deel. Geschreven door Oliver Runschke, de persverantwoordelijke van de serie, die daarmee zeer goed is ingevoerd en van de hoed en de rand weet. Het eerste deel van het boek bevat informatie over het reglement, de techniek, de auto's, teams en rijders. Dan volgen tien pagina's over de testdagen in Oschersleben en dan een terugblik op de zeven evenementen met elk twee races, waarbij er per evenement maar liefst 18 pagina's zijn ingeruimd. Dat geeft lekker de ruimte, niet alleen voor een tekstueel inhoudelijke terugblik, maar ook voor foto's op fatsoenlijk formaat. Een geschreven portret van de kampioenen Christopher Mies en Ricardo Feller en het kampioensteam Land Motorsport ontbreken uiteraard ook niet. Verder is er aandacht voor de series in het bijprogramma: GT4 Germany, TCR Germany, Porsche Carrera Cup Deutschland en Formule 4. Als geheel een goed verzorgd boek en een mooi document over een van de sterkste nationale GT-series van Europa.

ADAC GT Masters 2021, uitgave: Gruppe C Motorsport Verlag. ISBN: 978-3-948501-17-4. Duitstalig, 226 pagina's, gebonden in hardcover.

IMG 1834


24 Stunden Nürburgring Nordschleife 2021
Er zijn weinig andere circuits in de wereld die zo tot de verbeelding spreken als de Nordschleife van de Nürburgring. Onbetwist hoogtepunt is daar natuurlijk de jaarlijkse 24-uursrace, die eind mei zijn 50e editie beleeft. Het afgelopen jaar resulteerde de 49e aflevering van het ADAC Total 24h-Rennen Nürburgring in de overwinning van de groen-gele Porsche 911 GT3 R van het team Manthey Racing, door fans steevast "Grello" genoemd. Die staat dan ook prominent afgebeeld op de voorpagina van het jaarboek over de race, dat ook alweer zijn 20e uitgave beleefde. De grauwe weersomstandigheden op de coverfoto laten zien dat het beruchte Eifelweer tijdens de 24-uursrace vorig jaar een belangrijke rol speelde. Sterker nog: door de mist moest de race gedurende de avond, nacht en ochtend urenlang worden onderbroken, zodat er uiteindelijk maar zeven uur effectief geracet werd. Daarmee was het qua rijtijd verreweg de kortste 24-uursrace in de historie van het evenement op de Nürburgring. Niettemin zijn opzet en omvang van het 274 pagina's dikke jaarboek identiek aan die in voorgaande jaren: eerst verslagen van de kwalificatierace en de wedstrijden in het voorprogramma, dan de diverse kwalificatiesessies en vervolgens (dan zijn we al bijna 100 pagina's verder) een chronologisch verslag van het raceverloop. Dan een overzicht van de in totaal 24 klassen en als afsluiting uitslagen, statistieken, feiten en cijfers. Tekst is in het Duits met samenvattingen in het Engels, het geheel natuurlijk gelardeerd met veel foto's, zowel van de actie op de baan als sfeer in pits en paddock. Voor de – vele – liefhebbers van deze bijzondere race zeker de moeite waard.

24 Stunden Nürburgring Nordschleife 2021, uitgave: Gruppe C Motorsport Verlag. ISBN: 978-3-948501-12-9. Duits- en Engelstalig, 274 pagina's, gebonden in hardcover.

IMG 1835


Porsche Sport 2021
Als er één merk is dat je direct met autosport associeert, dan is het wel Porsche. Goed, Ferrari ook natuurlijk, en BMW, maar die komen qua omvang van de wereldwijde sportactiviteiten, eigen danwel ondersteunde raceseries en behaalde overwinningen ook niet in de buurt van het merk uit Stuttgart. Dat het al sinds 1993 bestaande jaarboek Porsche Sport steeds dikker wordt, is dan ook geen toeval. Waren het in de editie 2020 nog 336 pagina's, de uitgave voor 2021 groeide naar maar liefst 384 pagina's en je zou zo langzamerhand zelfs aan twee delen in cassette kunnen gaan denken... Hoe dan ook, het is zeker ook voor Nederlandse liefhebbers een monumentaal werk geworden, met Larry ten Voorde als Supercup-kampioen prominent op de cover. Al zijn successen komen ruimschoots aan bod, evenals de resultaten van zijn GP Elite-teamgenoten in zowel de Supercup als de Duitse Carrera Cup. In die laatste serie vinden we ook Rudy van Buren en Loek Hartog. Ook voor de Carrera Cup Benelux is er ruimschoots aandacht, evenals voor de verrichtingen van Kay van Berlo in de Amerikaanse Carrera Cup. Plus Porsche in de Formule E, de 24-uursraces van Dubai, Daytona, Nürburgring, Le Mans en Spa-Francorchamps, tal van GT-kampionschappen en nog veel meer. Een must voor fans van het merk!

Porsche Sport 2021, uitgave: Gruppe C Motorsport Verlag. ISBN: 978-3-948501-15-0. Duits- en Engelstalig, 384 pagina's, gebonden in hardcover.

IMG 1839 2


Porsche Sports Cup Deutschland 2021
Een boek voor de die-hard Porsche-autosportfans die echt alles willen hebben (ja, die zijn er), en voor de rest waarschijnlijk vooral leuk voor degenen die erin staan of banden hebben met mensen en/of teams die erin staan. Dat is het jaarboek van de Duitse Porsche Sports Cup. Sportief gezien mag het dan niet het prestige hebben van de Carrera Cups, maar de Porsche Sports Cup voorziet als breedtesportaanbod wel degelijk in een grote behoefte, want tijdens de raceweekeinden komen er soms wel 200 of 300 rijders (m/v) in de diverse klassen in actie. Van regelmatigheidswedstrijden in auto's met straatbanden tot volwaardige races met 911 GT3 R's, GT2 RS'en en 911 GT3 Cups, het programma biedt voor iedereen wel wat en niet zelden komen ook rijders met bekende namen het veld versterken. Het jaarboek biedt een kleurrijk en compleet overzicht van de activiteiten van het afgelopen jaar, al het 17e seizoen van de Duitse Sports Cup, met zes evenementen op Hockenheim (2x), Nürburgring, Red Bull Ring, Oschersleben en Lausitzring, waar zelfs in het donker gereden werd.

Porsche Sports Cup Deutschland 2021, uitgave: Gruppe C Motorsport Verlag. ISBN: 978-3-948501-16-7. Duitstalig, 178 pagina's, gebonden in hardcover.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet