Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ESports

Esports: Derde seizoensoverwinning voor Sebastian Job in PESC

In de tussenstand van de Porsche Esports Tag Heuer Supercup heeft Diogo C.Pinto zijn voorsprong weten te vergroten. Hij deed dit door in de hoofdwedstrijd als tweede te eindigen. De 10 ronden durende Sprintwedstrijd werd een teleurstellende vertoning voor de Porsche24 Team Redline-coureur. In de hoofdwedstrijd wist de Portugees met een adembenemende jacht door het veld zich weer naar de kop terug te werken. De overwinning op de virtuele Red Bull Ring ging naar de Brit Sebastian Job (Oracle Red Bull Racing Esports) Voor de 2020 PESC-kampioen betekende dit zijn derde overwinning met de virtuele variant van de 376 kW (510pk sterke) Porsche 911 GT3 Cup. In de korte sprintrace op het iRacing platform ging de zege naar Charlie Collins.


2022 RB R
De virtuele Red Bull Ring.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Porsche

Derde seizoensoverwinning voor Sebastian Job in PESC
Vanaf pole moest Collins in de Sprintrace zijn positie direct aan Kevin Ellis Jr. overgeven. Bij het naderen van Turn 3 wist Collins zijn fout te herstellen reed behaalde zijn eerste overwinning in de PESC. De tweede plek ging naar Apex-rijder Ellis gevolgd door de Australische Oracle Red Bull Racing Esports-rijder Cooper Webster die tevens de snelste rookie was. De posities vier tot zeven werden ingenomen Matti Sipilä (KOVA Esports), Sebastian Job, Zac Campbell (VRS) en de Australiër Jordan Caruso (Logitech G Altus Esports). De belangrijke achtste plek werd door de Belg Julian Soenen van het R8G eSports team ingenomen. Vanwege de omgekeerde startgrid was de nieuwkomer erg verheugd met zijn eerste polepositie.


2022 Charlie Collins
Charlie Collins

De tweede wedstrijd over 20 ronden begon met een flinke klapper. Vanaf P3 verloor Zac Campbell de controle bij het uitkomen van de eerste bocht en schakelde daarbij verschillende rijders uit zoals zijn teamgenoot David Williams en Graham Carroll (Oracle Red Bull Racing Esports). Soenen profiteerde met een klein gat duidelijk van de chaos achter hem en had een kleine voorsprong op Job, Sipilä, Webster, Ellis Jr. Collins en Diogo C.Pinto. Halverwege de wedstrijd katapulteerde de leider in de tussenstand zichzelf van een zeventiende naar een derde plek in de wedstrijd. Alleen Soenen en Job bevonden zich nog voor hem. Bij een geslaagde uitremmanoeuvre van Job langs de rookie slaagde ook Job erin om te passeren en behaalde zijn derde seizoensoverwinning. Na contact met Pinto verloor Soenen terrein en eindigde als zesde achter Collins, Ellis Jr. en Siplä.

Na vijf wedstrijden was Pinto's resultaat voldoende om zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap te vergroten. Hij beschikt over een voorsprong van 38 punten op Sebastian Job die zelf over twee punten voorsprong op Kevin Ellis Jr. beschikt.

2022 Kirwan
Twee overwinningen voor Kasey Kirwan.

Casey Kirwan wint beide All Star wedstrijden in Oostenrijk
Contentmakers vanuit de gehele wereld kwamen in het bijprogramma van de PESC op de virtuele Red Bull Ring tegen elkaar uit. Alle deelnemers reden in de Porsche 718 Cayman Clubsport GT4 tegen elkaar. Jaroslav "Jardier" Honzik domineerde de kwalificatie maar viel naar de vierde plek terug in de wedstrijd van elf ronden. Gaststarter Casey Kirwan nam daarna de leiding over, maar de 17-jarige Amerikaan had zijn handen vol aan Emily "Emree" Jones. Beiden leverden een adembenemend duel. In de achtste ronde nam de Australische kortstondig de leiding maar Kirwan greep zijn kans opnieuw. De derde plek ging naar Xabier "Heikki 360S" Sanchez uit Spanje, die de Amerikaan Matt Malone wist te passeren.

De start voor de tweede wedstrijd vond met een omgekeerde startgrid plaats waarvan Tyson "Quirkitized" Meyer het beste gebruik wist te maken. Nu bevond hij zich op pole en nam direct de leiding. Na een spin werd de Amerikaan als laatste geklasseerd en nam direct de leiding. Na een tumultueuze eerste ronde ontstond er een nieuwe volgorde. Emily "Emree" Jones bevond zich in tweede positie gevolgd door Kirwan, Borja Zazo en Jardier Honzik.

In de negende ronde verremde Meier zich in Turn 3 en moest de leiding aan Kirwan afstaan. Vervolgens ontstond er een pakkend duel waarbij de Amerikaanse youngster uiteindelijk als eerste over de streep ging. Een gewaagde manoeuvre leverde "Emree" Jones de tweede plek op. Halverwege het seizoen staat Meier in de tussenstand van het kampioenschap aan de leiding en heeft een voorsprong van zeven punten op "Emree"Jones.

2022 Soenen Pinto
Job en Soenen in gevecht.

PESC gaat naar Montreal
Over 14 dagen vindt de volgende wedstrijd van de Porsche TAG Esports Supercup op het virtuele circuit Gilles Villeneuve in Montreal plaats. Het beschikt over een lengte van 4.361 km.
Casey Kirwan (VS): "Ik ben blij dat ik vandaag beide races heb gewonnen. Vooral de feature race was erg leuk. De start deed me denken aan mijn NASCAR-races: iedereen bleef bewegingen maken en we gingen vier breed de bochten in. Ik had een aantal goede gevechten met Emily 'Emree' Jones en Tyson 'Quirkitized' Meier. Het was heel moeilijk om te verdedigen."

Charlie Collins (VK/VRS):"Eerlijk gezegd ben ik opgelucht en best verrast dat ik de sprint heb gewonnen. Mijn seizoen was niet geweldig, dus ik ben erg blij met deze overwinning. De hoofdrace was ook goed met de derde plaats aan de finish vanaf de achtste positie. Ik ben blij dat ik deze race heb overleefd, want ik heb veel moeten vechten. Mijn auto had onderstuur, vooral in de slipstream van andere auto's."


2022 Diogo
Diogo C. Pinto leidt het kampioenschap.

Sebastian Job (GB/Oracle Red Bull Racing Esports): "Eerlijk gezegd ben ik een beetje buiten adem. Dat was een gekke race. Mijn kwalificatietempo was niet sterk en mijn racetempo was ook niet zo geweldig. Het kostte me veel tijd om de jongens voor me in te halen en in te halen. Ik denk dat ik me nog nooit zo opgelucht heb gevoeld om als eerste over de finish te komen, vooral omdat Diogo Pinto waanzinnig snel achter me was. Het was heel hard werken om hem af te houden."

Diogo C. Pinto (P/Porsche24 Team Redline) : "Ik heb wat fouten gemaakt in de sprint, maar ik ben blij met de hoofdrace. Ik had uiteindelijk een leuk gevecht met Sebastian Job. Met een beetje geluk had ik hem kunnen passeren. Hopelijk volgen er nog meer van deze resultaten. Vergeleken met mijn rookieseizoen vorig jaar, werd ik sneller en slimmer in de races. Eindelijk ben ik waar ik wil zijn. Ik rijd voor het kampioenschap."


2022 Job Soenen Pinto
Mooi gevecht tussen Job Soenen en Pinto.


Uitslagen
Red Bull Ring, sprintrace
1. Charlie Collins (GB/VRS)
2. Kevin Ellis jr. (GB/Apex Racing Team)
3 Cooper Webster (AUS/Oracle Red Bull Racing Esports)
4 Matti Sipilä (FIN/KOVA Esports)
5 Sebastian Job (GB/Red Bull Racing Esports)

Red Bull Ring, hoofdrace
1. Sebastian Job (GB/Red Bull Racing Esports)
2. Diogo C. Pinto (P/Team Redline)
3. Charlie Collins (GB/VRS)
4. Kevin Ellis jr. (GB/Apex Racing Team)
5 Matti Sipilä (FIN/KOVA Esports)

Stand kampioenschap
1 Diogo C. Pinto (P/Team Redline), 275 punten
2 Sebastian Job (GB/Red Bull Racing Esports) , 237 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet