Diversen

In memoriam Reine Wisell


Vanuit Zweden maakte de familie Wisell gisteravond bekend dat oud Formule 1-coureur Reine Wisell zondagochtend vredig is ingeslapen en vraagt "om onze tijd van rouw" te respecteren. Tussen 1970 en 1974 kwam de Zweed in de Formule 1 uit.Vijf jaar na zijn voortijdige pensioen kwam de Zweed in 1980 tot ieders verrassing weer terug in de sport. Hij kwam toen in België voor Luigi Team in de fameuze Bastos Camaro in het Belgische Productiekampioenschap uit.

2022 Wisell Zolder 1
Reine Wisell in volle concentratie tijdens een wedstrijd van het Belgische Productie Kampioenschap 1980. In de nadagen van zijn carriere en alleen maar genieten.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: archief Willem J. Staat


2022 Wisell Barcelona
Hier in Barcelona met de GRD 274 Ford van het Pierre Robert Team in 1974. Werd als 14e geklasseerd.

In memoriam Reine Wisell
De boezemvrienden Ronnie Peterson en Reine Wisell begonnen vrijwel tegelijkertijd aan hun carrière. Wisell begon in 1962 met een onbetrouwbare Mini Cooper die al snel voor een Ford Anglia werd ingewisseld. In 1965 switchte Reine weer terug naar de Mini Cooper en eindigde als tweede in het Zweedse Groep 5 kampioenschap. De Mini Cooper werd voor een Cooper F3 ingeruild en Reine nam aan het eind van 1966 de Brabham van de Zweedse F3 legende Picko Troberg over en won direct de Zweedse titel in 1967. Daarnaast waren er sporadische optredens in de Europese wedstrijden.

Samen met Ronnie Peterson reisde Reine in de winter van 67/68 naar Bologna waar beiden beide gebr. Pedrazzani een F3 Tecno kochten. Peterson won de Zweedse titel terwijl Reine maar liefst elf races wist te winnen. Een contract met Chevron voor het seizoen 1969 liep op een teleurstelling uit. Hij wisselde naar het team van Jo Bonnier in de sportscars en kwam vervolgens voor het team van Sid Taylor in de F5000 uit. Hij won drie van de laatste vier wedstrijden dat seizoen. Op Le Mans 1970 was Wisell bij een incident betrokken waarbij maar liefst drie Ferrari's werden uitgeschakeld.

2022 GRD 1 De auto die een doorbraak had moeten worden in 1973 viel drie jaar geleden in handen van de Brit Dan Eagling tijdens de HGP op Zandvoort te bewonderen.

De grote doorbraak kwam eind 1970 toen Gold Leaf Team Lotus na de dood van Jochen Rindt op Monza intern reorganiseerde. Tweede rijder John Miles had er geen trek meer in en Colin Chapman zat voor de laatste twee wedstrijden zonder rijders. Kroonprins Emerson Fittipaldi nam bij Team Lotus de plek van Jochen Rindt in terwijl Wisell als opvolger van Miles werd aangesteld. In de GP van Amerika behaalde Wisell direct een derde plek terwijl Emerson Fittipaldi zijn allereerste F1 zege behaalde.

Voor het seizoen 1971 kreeg Wisell de beschikking over een vast contract voor zowel de F1 als F2 bij Lotus en behaalde in de straten van Pau een schitterende F2 zege. In de F1 leverde Reine solide resultaten maar werd aan het eind van het seizoen door de Australiër Dave Walker vervangen die nog minder presteerde en geruisloos in de anonimiteit van de sport verdween. Daarna stapte de Zweed over naar het chaotische BRM F1 Team wat nauwelijks resultaat opleverde.

2022 Wisell Zolder 2
Reine Wisell met de fameuze Luigi Camaro.

Met een F2 GRD 273 Ford was Reine tijdens de Eifelrennen 1973 een klasse apart maar de poorten voor een comeback met een fabrieksteam in de Formule 1 bleven definitief gesloten. Een overstap naar het Gulf/John Wyer Team in 1974 leverde weinig succes in het toenmalige WEC op. Wisell hielp in 1975 de Duitser Hartwig Bertrams aan de Europese GT-titel met een Porsche.

Met steun van Bastos kwam de Zweed in 1980 verrassenderwijs in het Belgische Productiekampioenschap en eindigde in Zolder tweemaal als tweede en derde op het podium. Een fantastisch gezicht om hem destijds met de imposante Luigi Camaro dwars te zien gaan. Racete daarna nog samen met David Piper in wat historische wedstrijden maar genoot vooral van het leven in Spanje en Thailand. Op de vraag of hij nog wat in de autosport deed antwoordde Reine destijds: "Zo min mogelijk" Alhoewel hij met regelmaat nog als instructeur actief was. "Reine Wisell werd na een fantastisch leven 80 jaar" zoals zijn familie het verwoordde.

2022 Wisell Zolder 3
Mooie herinneringen aan het Camaro monster.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet