GT

GT World Challenge Australia: Audi’s strijden om zeges in seizoensopeners op Phillip Island

220319 Start
Met 21 was het een record aantal auto's voor GT World Challenge Australia sinds de overname door de SRO

Het is een nieuw jaar voor de Fanatec GT World Challenge powered by AWS en het begon dit weekend met het Australische kampioenschap op het circuit van Phillip Island. Titelverdediger Yasser Shahin (The Bend Motorsport Park) ging verder waar hij in 2021 mee bezig was: winnen. Samen met Christopher Mies versloeg hij de andere Audi van Chaz Mostert en Liam Talbot (CoinSpot) op de zondag, maar op de zaterdag waren het de laatstgenoemden die zegevierden. In de Trophy-klasse voor oudere GT3-auto's was het ook niet anders dan vorig seizoen. Daar zagen we wederom Brett Hobson (Hobson Motorsport) en Brad Schumacher (Schumacher Motorsport) vooraan.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

De Nissan van Hobson stond op pole positie voor Race 1 en behield de leiding bij de start, maar na een kwartier verloor hij twee posities aan Talbot en Shahin, net voordat de Safety Car op de baan kwam na een crash van Eric Constantinidis (OUR KLOUD – Up to 11 Motorsport). Hobson verloor nog een plek aan de Porsche van Stephen Grove (Grove Motorsport) bij de herstart. Schumacher had zich goed gekwalificeerd, maar moest vanuit de pitstraat starten. Hij reed de algemene top tien binnen op de helft van de race.

220320 SVGIbrahim
Van Gisbergen en Ibrahim verlaten Phillip Island met slechts een derde en vijfde plaats in de Pro-Am-klasse

Na de rijderswissels hield Mostert Mies achter zich en won daarmee de eerste race van het seizoen samen met Talbot. De Mercedes-AMG van Shane van Gisbergen en Prince Jefri Ibrahim (Triple Eight Race Engineering) werd derde, nadat de Maleisiër als twaalfde algemeen was begonnen. Tony Bates en David Reynolds (C-Tech Laser) werden vierde voor vader en zoon Stephen en Brenton Grove.

220319 MostertTalbot
Ondanks dat Mostert zich nauwelijks kon voorbereiden na een laat telefoontje om Fraser Ross te vervangen, won hij Race 1 samen met Talbot

Schumacher werd zesde algemeen en pakte de zege in de Trophy-klasse, nadat Hobson werd bestraft voor een te korte pit stop. Paul Stokell (KFC Racing) won in de Am-klasse na een mooi gevecht met teamgenoot Matt Stoupas, terwijl Mark Rosser (Catan) niet zijn dag had met drie bezoeken aan de grindbak.

220320 Stoupas
De door de bekende fastfood keten gesponsorde-Audi's deden het erg goed in de Am-klasse met een 1-2 op zaterdag en zege voor Stoupas op zondag

UITSLAG RACE 1

Mostert en Van Gisbergen vingen Race 2 aan vanaf de voorste startrij, maar beiden werden gepasseerd door Mies bij de sprint naar de Doohanbocht. Van Gisbergen lag even tweede, totdat de Nieuw-Zeelander terugviel achter Mostert en Reynolds. Mostert dichtte het gat tussen hem en Mies in de ronden die volgde en er ontstond een prachtige strijd tussen de Duitse Audi-expert en de Repco Supercars-kampioenschapsleider. Mies moest echter onverwachts afremmen voor de langzaam rijdende Porsche Cup-auto van Constantinidis en Mostert raakte hem, maar de schade aan de CoinSpot-Audi kon gerepareerd worden met ducttape.

220319 Ratel
Stéphane Ratel, CEO van de SRO, was ook in Zuidoost-Australië om de seizoensopener bij te wonen

Bates nam de leiding na de pit stops, omdat hij geen successtraf had, maar Shahin was de snellere amateurrijder en haalde hem in, ondanks licht contact bij het uitkomen van de haarspeldbocht na Lukey Heights. Mies en Shahin wonnen op zondag voor Mostert en Talbot, nadat de laatstgenoemde ook Bates voorbij was gegaan. Schumacher won wederom de Trophy-klasse op P4 algemeen. Van Gisbergen en Ibrahim hadden geen goede pace en finishten achter de Grove-familie.

220320 MiesShahin
Mies en Shahin liggen nu gedeeld eerste in het kampioenschap met Mostert en Talbot

Hobson werd derde in de Trophy-klasse achter de 997-generatie Porsche van Dean Koutsoumidis (Equity-One), nadat de Nissan-rijder helemaal achteraan moest starten. In de Am-klasse won Stoupas na een gevecht met Garth Walden & Mike Sheargold (RAM Motorsport), Rosser en Dean Macpherson & Ben Porter (AMAC Motorsport). Sam Brabham, kleinzoon van driemaal Formule 1-kampioen Sir Jack, pakte twee zeges in de klasse voor GT4-auto's samen met Ross Poulakis in een Mercedes-AMG van Harrolds Racing.

220320 Brabham
Brabham en Poulakis versloegen de andere Mercedes-AMG van Mark Griffith en de Ginetta van Madeline Stewart in de GT4-klasse

UITSLAG RACE 2

De volgende ronde van de Fanatec GT World Challenge Australia powered by AWS zal plaatsvinden op Mount Panorama op 15 mei. De eerste twee uur van de Liqui Moly Bathurst 12 Hour zullen meetellen voor het kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet