Diversen

Japanse racelegende Kunimitsu Takahashi overleden

Vanuit Japan kwam vandaag bericht dat de Japanse racelegende Kunimitsu Takahashi op 82-jarige leeftijd is overleden. Takahashi beleefde een illustere carriëre in de motorische sporten. Zowel in auto- als in de motorsport behaalde hij grote successen. Takahashi was ook de man die het driften uitvond. 


2022 Legende
Wat een ongelofelijke held. De eerste Japanner die een WK-wedstrijd op twee wielen op zijn naam schreef. Vond de driftsport uit en een icoon in de sportscars en GT's.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's Honda/PR

Japanse racelegende Kunimitsu Takahashi overleden
Een succesvolle carriere op zowel twee als vier wielen. John Surtees, Mike Hailwood, Bill Ivy, Barry Sheene, Johnny Cecotto en vele anderen waagden ooit die sprong. Minder bekend is natuurlijk dat de Japanner Kunimitsu Takahashi waarschijnlijk de allereerste was die deze sprong ooit waagde. In 1961 won Takahashi op 21-jarige leeftijd een wedstrijd meetellend voor 250 cc wk. Een zware crash tijdens de TT op Man in 1962 zorgde ervoor dat Kunimitsu in 1964 gedwongen naar de vierwielers moest overstappen. Hij wordt ook wel als de geestelijke vader van de driftcultuur beschouwd.

In 1977 nam Takahashi aan de GP van Japan deel en eindigde als negende.Daarna kwam hij voor het Kojima Team in de F2 uit en reed ook nog met een Toleman TG280 in het Japanse kampioenschap. Kenny Acheson liet via de social media weten een held, een vriend en een teammaat verloren te hebben. "Een held, de eerste Japanner die een WK MotoGP wedstrijd won" aldus Acheson.

2022 Le Mans Le Mans 1995 met Kunimitsu in het midden.

In de tachtiger jaren won Takahashi maar liefst viermaal het Japanse Sportscarkampioenschap (1980, 1985, 1986 met Kenji Takahashi) en in 1987 met de Ier Kenny Acheson. In 1995 behaalde hij samen met Keisuke Tsuchiya en Akira Lida met de eerste generatie Honda NSX een klasse-overwinning op Le Mans. Daarna reed hij in het Japanse F3000-kampioenschap. In 1999 zette Takahashi een definitieve streep onder zijn carrière.

2022 Button
Samen met Naoki Yamamoto rechts en Jenson Button links na het winnen van het Japanse GT kampioenschap in 2019.

Na zijn actieve periode vormde Takahashi zijn eigen GT-team. Nadat hij een streep onder zijn actieve carriere zette werd Takahashi tussen 2003 en 2007 de grote baas van de Japanse GT-series. In 2013 werd Takahashi tijdens de 24U van Le Mans in de Hall of Fame opgenomen. Een ongelofelijk racelegende is van ons heengegaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet