Diversen

Div: Bespreking 'Formule 1 Encyclopedie' - Win een exemplaar

IMG 1376

Aan de vooravond van het Formule 1-seizoen verscheen er bij uitgeverij Ensie, gespecialiseerd in encyclopedieën op allerlei gebied, een keurig verzorgd boek onder de titel 'Formule 1 Encyclopedie'. Auteur is Mischa Bijenhof, die als verslaggever voor ondermeer Formule 1 Magazine en Race Report ruim honderd Grands Prix bijwoonde en over een grote kennis van de sport beschikt. In samenwerking met de uitgever biedt AUTOSPORT.NL bovendien de kans om één van de drie beschikbare exemplaren van de 'Formule 1 Encyclopedie' te winnen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

Nee, 'porpoising' staat er niet in. Die term, ontleend aan de duikende bewegingen van bruinvissen, dook pas tijdens de Formule 1-tests van vorige maand in Barcelona weer op, een gevolg van de terugkeer van 'ground effect'-auto's. 'Ground effect' is overigens wel opgenomen als trefwoord in de Formule 1-Encyclopedie.

Zeker sinds de opkomst van Max Verstappen heeft de Formule 1 in Nederland in hoog tempo aan populariteit gewonnen. Maar anders dan in bijvoorbeeld voetbal, waar voor de meeste niet-ingewijden de buitenspelregel vermoedelijk nog het lastigst is, kent de Formule 1 als technische sport veel meer begrippen die bij toevallige kijkers of mensen die de sport nog niet zo lang volgen, voor vraagtekens en gefronste wenkbrauwen zorgen.

Eerder al zagen boeken als "Formule 1-WC-pedia" en "Formule 1 voor dummies" het licht, maar de nieuwe Formule 1-Encyclopedie van Mischa Bijenhof is alleen al door de 'hardcover'-uitvoering met karakterbandje van een ander kaliber. "Alles over de auto's, techniek, races & circuits" belooft de ondertitel, maar de auteur benadrukt al in het voorwoord dat het niet om een klassieke encyclopedie gaat: "Niet alle circuits staan erin, en zeker niet alle coureurs". Dat kan natuurlijk ook niet, op zo'n 270 pagina's.

IMG 1378 2

Maar toch geeft het boek flink wat informatie, onderverdeeld in diverse hoofdstukken, zoals auto, banden, coureurs, circuits, veiligheid, team, andere klassen, regels en straffen en records. Per hoofdstuk komen verschillende trefwoorden aan bod, elk behandeld op één pagina, die voor maximaal driekwart is bedrukt. Sommige onderwerpen zijn geïllustreerd met een tekening, foto's zijn er in het boek niet opgenomen. Gezien de genoemde omvang per onderwerp is het duidelijk dat er niet al teveel diepgang mag worden verwacht, maar wie door een bepaald thema geïnteresseerd is geraakt, kan natuurlijk zelf aanvullend onderzoek doen.

Soms is het even zoeken naar een bepaald onderwerp, ook omdat voor veel aspecten Engelse termen gebruikt zijn: 'racestewards' in plaats van 'sportcommissarissen', 'curfew' in plaats van 'avondklok', maar achterin is een trefwoordenregister opgenomen, en al bladerend kom je ook weer leuke onderwerpen tegen die vervolgens weer tot lezen uitnodigen. En er zitten genoeg leuke anekdotes en wetenswaardigheden in. Het boek is actueel, want het seizoen 2021 is nog meegenomen. Genoeg derhalve om de paar avonden die nog resten tot aan de eerste Grand Prix lezend door te komen, en natuurlijk is het ook daarna nog de moeite waard om het boek af en toe eens ter hand te nemen en te bladeren.

Oh ja, de naam Ensie, van de uitgever, stond oorspronkelijk voor Eerste Nederlandse Systematisch Ingerichte Encyclopaedie, die in 1946 in twaalf delen werd uitgegeven. Sinds tien jaar is Ensie een online-encyclopedie-platform. De beherende stichting heeft tot doel de realisatie van een universele bibliotheek, waarvan nu dus ook dit Formule 1-werk deel uitmaakt.

Mischa Bijenhof: Formule 1 Encyclopedie. Uitgave: Ensie, 2022 (www.ensie.nl). 270 pagina's, gebonden in hardcover. ISBN: 978-90-832185-0-2.

WIN EEN EXEMPLAAR VAN DE FORMULE 1 ENCYCLOPEDIE

In samenwerking met de uitgever biedt AUTOSPORT.NL de kans om één van de drie voor deze website beschikbare exemplaren van de 'Formule 1 Encyclopedie' te winnen. Stuur daarvoor uiterlijk zondag 20 maart 2022 een mail met het onderwerp "Ensie Formule 1 Encyclopedie" naar: info@autosport.nl. Vermeld in de mail uw naam en adres. Uit de ontvangen inzendingen worden drie winnaars getrokken, die elk een exemplaar van de 'Formule 1 Encyclopedie' krijgen toegestuurd. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

IMG 1380 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet