Diversen

In memoriam Danny Ongais

Vanuit Amerika ontvingen wij het bericht dat oud Indycar-coureur Danny Ongais afgelopen weekend ten gevolge hart complicaties in Californië is overleden. De veelzijdige Ongais werd 79-jaar.


Danny  3
Op de Speedway voelde Danny zich ondanks enkele zware verwondingen helemaal thuis.

Tekst en Fotos: Willem J. Staat/IMS

In memoriam Danny Ongais
Afgelopen weekend overleed in het Californische Anaheim Hills oud-coureur Danny Ongais. De veelzijdige Ongais startte tussen 1977 en 1996 maar liefst elfmaal op de Indianpolis Motor Speedway. Ongais beleefde zijn best jaren op de Speedway met de teams van Interscope Racing(eigendom van Ted Fields) alsmede de sterk in het oog springende No 25 Penske en Parnelli chassis. In 1978 startte hij als tweede in de Indy 500 in het daaropvolgende jaar  werd Ongais als vierde afgevlagd.

Voormalig dragracer Ongais werd ook wel "The Flying Hawaiin" of Danny "On the Gas" genoemd. De in 1942 geboren coureur was wel een bijzondere vogel die in veel disciplines van de mechanische sporten thuis was. Motorracen, dragsters, speedrecords in Bonneville. Daarna Indycar, Sportscars en F1.

In 1966 eindigde hij als tweede in de 1966 U.S. Nationals nadat hij de legendarische Don "The Snake" Prudhomme in op Indianapolis Raceway Park in de halve finales had verslagen. Voor het team van Micky Thompson won hij in 1969 de Funny Class titel in de 1966 NHRA U.S. Nationals in een opvallende Ford Mustang. Die overwinning kwam een jaar nadat hij getracht had om zich voor de Indy 500 te kwalificeren. In totaal behaalde de combinatie Thompson/Ongais meer dan 300 snelheidsrecords op de vlaktes van Bonneville.

2022 Danny 1
Hoewel Danny zich niet voor de F1 op Zandvoort wist te kwalificeren genoot hij toch tussen de duinen.

Nadat Ongais begin zestiger jaren in militaire dienst ging maakte hij in Europa kennis met de sportwagenracerij en domineerde in de SCCA-series in 1974. Zijn resultaten vielen op bij de jeugdige mediamagnaat Ted Field tevens oprichter van het Interscope Record Label.

Met Ted Field en Hurley Haywood won Ongais in een Porsche 935 de 24U van Daytona. Hoewel Ongais zich op de Indianapolis Motor Speedway uitstekend thuisvoelde beleefde hij daar enkele afgrijselijke crashes. In 1981 werd hij vanwege een zware crash op Indy voor de rest van het seizoen uitgeschakeld.

In 1987 liep hij na een zware crash tijdens de training een zware hersenschudding op. Zijn vervanger Al Unser Sr., die eerder dit jaar overleed, won ironisch genoeg de Indy 500 voor Team Penske. Het was zijn vierde en laatste overwinning op de Speedway. In 1996 verving Ongais voor het team van John Menard de verongelukte Scott Brayton. Op 54-jarige leeftijd startte Ongais achteraan en kwam als zevende over de streep. Een jaar later slaagde hij er niet in om zich voor het team van Pelfrey te kwalificeren.

2022 Danny 2
Ongais tijdens de voorkwalificatie op Zandvoort 1978 met een Shadow DN8B.

F1
In 1977 en 1978 probeerde Ongais het met Ted Field in de F1. Het leverde slechts een zevende plek in de GP van Canada 1977 voor het team van Interscope met een Penske PC4 op. Voor het team van Ensign viel Ongais in de openingswedstrijden van Argentinië in Brazilie in 1978 uit. In Long Beach en Zandvoort kwam Ongais niet door de voorkwalificaties heen. Over het privéleven van Ongais is weinig bekend. Roger Penske: "Hij dacht alleen maar in snelheid." Ongais was getrouwd en laat zijn vrouw en een zoon achter. Danny Ongais, een man die het leven van een snelheidsjunkie leidde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet