NASCAR

NASCAR: Debuut NextGen auto vandaag in LA Memorial Colosseum

Een unieke premiere vandaag. Het NASCAR-seizoen opent met een Show-wedstrijd in het Los Angeles Colosseum waar de NextGen auto zijn werelddebuut maakt. Twee Olympische spelen vonden er in het verleden plaats maar niet alleen dat. De fameuze Los Angeles Dodgers, LA Raiders en LA Rams speelden er hun American Football wedstrijden. Maar een premiere is het eigenlijk niet. 120 jaar geleden vond de eerste autowedstrijd al in het Colosseum plaats!

2022 Colosseum
Hier vindt vandaag de Busch Clash plaats. Het LA Colosseum waar in 1903 al geracet werd.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

2022 Oprijden
Dit doet een beetje aan Raceway Venray denken toch?

Debuut NextGen auto vandaag in LA Memorial Colosseum
In 1903 werd er in het kader van een lokale landbouwtentoonstelling voor de eerste keer in het Colosseum geracet. Het was een soort demo-wedstrijd waaraan 10 auto's deelnamen en het was de allereerste autowedstrijd in Zuid Californië. Er ging zelfs iemand over de kop maar dat bleek zelfs in deze pionierstijd geen lokaal wereldnieuws. Pas na WWII werd er in 1945 opnieuw in het Colosseum gereden. Ditmaal met de spectaculaire midgets.

Want er was behoefte aan spektakel. Een jaar later werden er zelfs 15 events georganiseerd. Het was een groot succes. De coureurs kregen werd zelfs 40% van de recette gegarandeerd en dit trok rijders uit andere staten naar het Colosseum... En toen kwam de politiek om de hoek kijken. Een toenmalige grote naam als Sam Hanks werd het verboden in het Colosseum te racen. De AAA(American Automobile Association). Bandieten tijdens de Indy 500 niet welkom. In 1948 hield het racen tot dit weekend op. Overigens lagen de rondetijden tussen de 11 en 17 seconden.

2022 Prov Pits Werken in de provisional pits.

Vorig jaar kondigde de NASCAR-organisatie aan dat de Busch Light Clash begin februari in het LA Colosseum ging plaatsvinden. Daarmee verbrak NASCAR een traditie want de Busch Light Clash showrace vond sinds 1979 op de Daytona International Speedway plaats. De reden voor deze verandering is duidelijk. NASCAR werkt sinds 2020 aan een ander imago en wil ook nieuw markten aanboren. Insiders verwachten dat de NASCAR-organisatie met meer tradities gaat breken.

2022 Wallace Almirola
Bubba Wallace en Aric Almirola tijdens de trainingen.

Aan deze wedstrijd nemen 36 rijders van 16 teams deel. Het kwalificatieformaat is vrij simpel. Op zaterdagavond een avondkwalificatie en op zondagmiddag vinden er vier kwalificatieheats plaats terwijl de langzamere deelnemers een uur later nog een tweede kans krijgen. Van de 36 ingeschreven deelnemers mogen er slechts 23 aan de finale deelnemen.

2022 Lighting McQueen
Lighting McQueen voelde zich tijdens de trainingen helemaal in zijn element.

Deze kwalificatieheats bestaan uit elk 25 ronden met maximaal 10 auto's. De vier beste rijders uit elke heat gaan automatisch door naar de finale. Diegenen die zich in eerste instantie niet wisten te kwalificeren krijgen de kans om aan de Last Chance Qualifier wedstrijden deel te nemen. De Top 3 kwalificeert zich alsnog voor de finale.

2022 Busch
Het Olympische symbool herinnert aan de Spelen die hier tweemaal plaatsvonden.

De wedstrijd vindt 's avonds om 18.00 lokale tijd plaats en is vanaf 00.00 op zowel Ziggo Sport als Ziggo Racing te volgen. De eerste beelden die wij zagen deden ook een beetje denken aan de DTM Show-wedstrijden die in 2011 en 2012 in het Olympia stadion van München plaatsvonden. Maar dit was meer een soort Race Of Champions met een knock-out systeem. Het LA Colosseum is een kwartmijls baan die iets overeenkomst met de baan in Martinsville.

2022 Colosseum 2
Hier vindt morgenavond het spektakel plaats. We zijn benieuwd.

Goed nieuws voor Hezeberg
Tijdens de test op Phoenix die recentelijk plaatsvond was Loris Hezemans slecht 3/10e van de snelste tijd verwijderd. Dit was voldoende voor de #27 om zich van een vaste startplek voor de Daytona 500 te verzekeren!