GT

GT: Audi bevestigt 18 fabrieksrijders, afwachten voor Robin Frijns

220121 Audi Sport opening
Met modellen vooor GT2, GT3, GT4 en TCR heeft Audi Sport customer racing een uitgebreid pakket

Daags na BMW maakte ook Audi zijn kader van fabrieksrijders voor het nieuwe seizoen bekend. Met de overwinning van het WRT-Audi-team tijdens de 24 Uur van Dubai van afgelopen weekeinde, waaraan ook Audi-fabrieksrijders Dries Vanthoor en Christopher Mies een belangrijke bijdrage leverde, is het eerste succes voor het merk dit jaar alweer binnen. Vooralsnog ontbreekt op de lijst, waarop in totaal 18 rijders vermeld staan, de naam van Robin Frijns. Ook vorig jaar was dat het geval, maar we gaan er niettemin van uit, dat Frijns ook dit jaar weer deel uitmaakt van het Audi-keurkorps.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Audi Sport

Wie er bij Audi in ieder geval niet meer bij zijn, zijn oud-DTM-kampioen en Le Mans-winnaar Mike Rockenfeller en de Zwitserse Rahel Frey. Rockenfeller maakte afgelopen najaar tijdens het voorlaatste DTM-weekeinde van het seizoen bekend dat hij afscheid wilde nemen van Audi Sport, vooral omdat hij zich niet kon vinden in de wijze waarop na recente wijzigingen in het management met mensen werd omgegaan. Frey, die twee jaar met Audi in de DTM reed en sindsdien in de GT3-racerij actief was en ook een belangrijke rol vervulde in de niet meer bestaande Audi Sport customer racing Driving Academy, richt zich meer op de lange-afstandsracerij, onder andere met de Iron Dames-Ferrari in het FIA WEC.

Nieuwkomers onder de fabrieksrijders zijn de 21 jaar jonge Duitser Luca Engstler, vorig jaar kampioen in de TCR Germany en winnaar van de Junior Cup in het FIA WTCR, de even oude Zwitser Ricardo Feller, die het afgelopen seizoen de ADAC GT Masters-titel won en eerder deze week werd aangekondigd als derde rijders in het Abt-team voor de DTM, en de Belg Gilles Magnus, 22 jaar, die vorig jaar de FIA WTCR Trophy voor privérijders won.

220121 Audi Vanthoor
Dries Vanthoor is een van de vier Belgische rijders in het Audi-fabriekskorps

Magnus is één van de in totaal vier Belgen onder de Audi-fabrieksrijders, want Dries Vanthoor, Frédéric Vervisch en Charles Weerts blijven aan boord. Daarnaast één Fransman in de persoon van Nathanaël Berthon, vorig jaar teamgenoot van Tom Coronel en Gilles Magnus in het FIA WTCR, de Italiaan Mattia Drudi, de Duitsers Christopher Haase, Pierre Kaffer, Dennis Marschall, Christopher Mies, Frank Stippler en Markus Winkelhock, de Zwitser Patric Niederhauser alsmede de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde. Al deze rijders zullen worden ingezet in diverse GT-wedstrijden en in een aantal gevallen ook met de WTCR-Audi. Daarnaast komen René Rast en Nico Müller voor Audi uit, voor wie net als bij Kelvin van der Linde het zwaartepunt in de DTM ligt.

Bovendien wordt ook bij Audi gewerkt aan een LMDh-programma, waarmee het merk vanaf 2023 weer terugkeert in de hoogste divisie van de sportwagenracerij, waar het eind 2016 als gevolg van het veelbesproken dieselschandaal uit stapte. We kunnen ons goed voorstellen dat Robin Frijns, vorig jaar LMP2-titelwinnaar in het FIA WEC en in Le Mans, daarbij een belangrijke rol kan spelen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet