Diversen

Div: Tanner Thorson wint 36e Chili Bowl Finale in Tulsa

Na de Indy 500, de Daytona 500, de 24U van Daytona, de 12U van Sebring zijn de jaarlijkse Lucas Oil Chili Bowl Nationals op Tulsa Expo Raceway een ander jaarlijks hoogtepunt in de Amerikaanse autosport. Steeds meer grote namen uit de circuitracerij nemen aan dit jaarlijkse spektakel deel. Kyle Busch, Christopher Bell, Chase Elliott, Conor Daly en Santino Ferrucci om er maar eens enkele te noemen. Tanner Thorson won afgelopen zaterdag de 36e Finale voor de eerste maal en was daarmee de 22e coureur die dit jaarlijkse hoogtepunt op zijn naam wist te schrijven.

2022 Thorson Tanner 1
Tanner Thorson verdiend winnaar van de 36e Chili Bowl Finale.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Chili Bowl/PR/Toyota Racing

Tanner Thorson wint 36e Chili Bowl Finale in Tulsa
Brexton Busch maakte tijdens één van de vele voorrondes al veel indruk maar vond zichzelf nog veel te jong om aan het grote werk deelnemen. Hij had in ieder geval aan het jaarlijkse midget festival geroken. Minder verging het de Indycar-coureurs Santino Ferrucci en Conor Daly. Spectaculaire crashes zorgden ervoor dat zij de finale in ieder geval niet haalden.

Daly maakte een grote aantal koprollen en overweegt om volgend jaar niet meer aan dit jaarlijkse spektakel deel te nemen. "Ik geloof wel dat dit de laatste keer geweest is." De organisatoren verwachten overigens gewoon dat Conor volgend jaar gewoon weer terugkomt....Indoor midget-wedstrijden waarin hij keihard geracet wordt en geen cadeautjes gegeven worden. In totaal gingen er de afgelopen week maar liefst 67 rijders over de kop. Zij bleven allen ongedeerd.

NASCAR-coureur Christopher Bell die de Chili Bowl Finals tweemaal op zijn naam wist te schrijven was eigenlijk de grote favoriet maar wilde Tanner Thorson winnen dan moest hij ook de druk op zijn concurrent opvoeren. In de finale slaagde hij daarin. Gedurende lang tijd wist Thorson Bell te stalken en nam in de 37e ronde de leiding. Zowel Thorson als Bell moesten zich werkelijk door "het verkeer" heen wringen. Met nog zes ronden te gaan nam Bell opnieuw de leiding. Maar vanwege een neutralisatie was dit van korte duur.

2022 Team Thorson
Het complete team van Tanner winnaar Tanner Thorson.

Direct na de herstart ging Bell opnieuw in de aanval maar vanwege een tik tegen de omheining verloor de NASCAR-rijder waardevolle tijd. Bell wist zich snel te herstellen en wist in de allerlaatste ronde zijn momentum opnieuw terug te vinden. Met een voorsprong van slechts 0.688 secs. behaalde Tanner Thorson zijn allereerste Chili Bowl-overwinning en was daarmee de 22e winnaar van dit jaarlijkse festival.

Voor Tanner Thorson eindelijk de bekroning waarop hij zolang gewacht had. Meerdere teamwisselingen en een zwaar verkeersongeval in 2019 verhinderden eigenlijk de lang verwachte doorbraak van Thorson. Die kwam eindelijk afgelopen zaterdagavond.

Rico Abreu, de kleinste coureur ter wereld, die dit festival in 2015 en 2016 wist te winnen eindigde als derde. Kyle Larson die de afgelopen twee jaar de Chili Bowl op zijn naam wist te schrijven eindigde als zesde maar was in de finale nooit een echte factor.

Christopher Bell verklaarde achteraf dat hij in leidende positie gewoon in het nadeel was waardoor Thorson een betere weg kon vinden om door het verkeer heen te komen. In het midden van Turn 4 werd Bell door Tanner in het verkeer verslagen."

Tanner Thorson: "Dit is het grootste midget event ter wereld. Zowel op de banen van Eldora en Belville had ik nog steeds niet gewonnen. Deze kan ik in ieder geval nu afvinken. Een surrealistisch gevoel want het is nog steeds niet geheel doorgedrongen denk ik."

2022 Kaylee Bryson Hier op een archieffoto van Toyota. Kaylee Bryson doorbrak het mannendomein van de Chili Bowl en bleef veel mannen de baas. Kunnen we in de toekomst misschien wel eens veel van gaan horen.

Kaylee Bryson allereerste vrouw in de Finales
De pas 20-jarige Kaylee Bryson was afgelopen weekend de allereerste vrouw die na het winnen van één van de voorrondes tot de finale wist door te dringen. Overall eindigde zij als 18e. Bryson startte al op 9-jarige leeftijd in de sport maar schijnt ook een talentvolle golfster te zijn. Ook op het asfalt wist zij in lokale wedstrijden het nodige succes te behalen. Een naam om in de gaten te houden dus.

2022 Results

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet