24H Series

24H Series: Nieuws voorafgaand aan de start en alle Nederlanders in Dubai

220114 Dubai nieuws opening

Om 15.00 uur lokale tijd (12.00 uur Nederlandse tijd) gaat op het Dubai Autodrome de 17e editie van de Hankook 24H Dubai van start. De race is integraal live te volgen via het YouTube-kanaal van de 24H Series, met commentaar van het team van Radio Show Limited, bekend van radiolemans.com. Voorafgaand aan de start zet AUTOSPORT.NL nog de nodige nieuwtjes op een rij en geeft een overzicht van de Nederlandse deelnemers.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Creventic/Petr Fryba, Porsche

Twee Nederlandse rijders die aanvankelijk zouden deelnemen, staan in Dubai toch niet aan de start. Jos Verstappen, die voor het eerst sinds zijn deelname aan de City Challenge in Bakoe in 2012 weer eens in een raceauto zou stappen, was ingeschreven op de Porsche met het startnummer 933 van GP Elite. Op woensdag reed Verstappen ook tijdens de privétest, maar vertrok niet lang daarna. "Om persoonlijke redenen", was het enige wat er vanuit Dubai te horen viel. Verstappens plek in de Porsche werd ingenomen door Supercup- en Duits Carrera Cup-kampioen Larry ten Voorde.

220114 Dubai kort Jos Verstappen
Alleen in een test op woensdag: Jos Verstappen

De tweede Nederlander die in tegenstelling tot eerdere plannen niet racet, is Michael Vergers. Hij testte bij aankomst in Dubai positief op corona en moest daarop zijn hotelkamer in. Vanmorgen meldde Vergers dat zijn PCR-test negatief uitviel, zodat hij voor de race in ieder geval op het circuit kan zijn. De MS7-WRT-Audi waarmee hij zou rijden, start vanmiddag vanaf de pole-position. Vergers' plaats in de auto is ingenomen door de Zimbabwaan Axcil Jefferies, vorig jaar een van de rijders van de winnende GPX-Porsche in Dubai, maar dit jaar aanvankelijk zonder zitje voor de race.

220114 Dubai nieuws Lumirank
Lumirank-LED-displays achter de voorruiten van alle auto's

De race in Dubai is de eerste wedstrijd van Creventic waarbij het internationaal veelgeroemde Lumirank-systeem met LED-displays achter de voorruit van de auto's wordt toegepast. De LED-displays worden gevoed door een signaal van de tijdwaarneming en geven de actuele positie van de betreffende auto in de race weer, afgewisseld door een drie-lettercode die aangeeft welke rijder er achter het stuur zit.

Het Belgische team PK Carsport zet in de GTX-klasse een Audi R8 LMS GT2 in voor rijders Peter Guelinckx, Bert Longin, Stienes Longin en Stijn Lowette. Samen met de Audi R8 LMS GT3, de Audi R8 LMS GT4 en de Audi RS 3 LMS TCR, die in hun eigen respectievelijke klassen rijden, is de race in Dubai daarmee de eerste wedstrijd waarin allevier de verschillende klantenauto's van Audi Sport in één veld in actie komen. Audi heeft zelfs een eigen onderdelentruck vanuit Duitsland naar Dubai laten verschepen voor de serviceverlening in de paddock.

220114 Dubai kort groepsfoto

Een geplande parade met raceauto's kon vanwege corona niet doorgaan, maar er was in ieder geval een groepsfoto met alle deelnemende auto's op het rechte stuk van Dubai Autodrome, met de auto's van de beide 24H Series-kampioensteams van 2021 (ST Racing in de GT-divisie en Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing in de TCE-divisie) vooraan.

Naast de fysieke 24-uursrace op Dubai Autodrome wordt dit weekeinde ook een virtuele 24-uursrace verreden, de digitale 24 Uur van Le Mans. De Duitser Laurin Heinrich, onlangs na een internationale selectie gekozen tot de nieuwe juniorrijder van Porsche Motorsport, neemt aan beide races deel. In Dubai is hij een van de rijders in de 992-Am-Porsche van Huber Racing. Daarna vliegt hij naar Duitsland, waar hij op zondag vanaf 1 uur in de nacht tijdens de virtuele 24 Uur van Le Mans in actie komt voor het Porsche Esports-team vanuit het huis van Coanda Simsports in Gronau, net over de Nederlandse grens bij Enschede.

Nederlandse teams en rijders in Dubai per klasse:

Klasse GT3:
#77 Barwell Motorsport-Lamborghini: Rik Breukers
#777 Al Manar Racing by HRT-Mercedes: Indy Dontje

Klasse GT3-Pro-Am:
#19 MP Motorsport-Mercedes: Henk de Jong, Daniël de Jong, Bert de Heus, Jaap van Lagen

Klasse 992 Pro:
#909 Red Camel-Jordans.nl-Porsche: Ivo Breukers, Morris Schuring, Jeroen Bleekemolen
#933 Team GP Elite-Porsche: Larry ten Voorde, Thierry Vermeulen, Roger Hodenius, Steven van Rhee
#934 Team GP Elite-Porsche: Lucas Groeneveld, Jesse van Kuijk, Daan van Kuijk, Max van Splunteren

Klasse 991:
#991 NKPP Racing by Bas Koeten Racing-Porsche: Gijs Bessem, Harry Hilders, Bob Herber, Daan Meijer

Klasse GT4:
#403 AtlasBX Motorsports-Mercedes: Roelof Bruins
#450 RHC Jorgensen-Strom by Century-BMW: Danny van Dongen

Klasse TCR:
#111 Autorama Motorsport by Wolf Power Racing-Volkswagen: Paul Sieljes
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet