NASCAR

NASCAR: NASCAR-organisatie leert veel op eerste testdag Next Gen Test Daytona. 12e tijd voor Villeneuve

Tijdens de eerste van twee testdagen op de Daytona International Speedway leerde de NASCAR ontzettend veel om de nieuwe Next Gen-auto te begrijpen. Jacques Villeneuve liet voor Hezeberg Racing zelfs een 14e en een 12e tijd noteren.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2022 NASCAR Testing
Wat een heerlijk gezicht. De NASCAR-organisatie nam op een onverwacht de beslissing om een demowedstrijd te laten rijden. Op deze wijze kunnen de kinderziekstes van de Next Gen. auto gladgestreken worden. In de FE hield men afgelopen winter ook al een demorace. Nu de F1 nog tijdens een testdag toch?


NASCAR-organisatie leert veel op eerste testdag Next Gen Test Daytona
Halverwege de eerste testdag selecteerde de NASCAR-organisatie 17 auto's en liet een demowedstrijd met een Sprintsessie van ruim tien ronden verrijden. Kurt Busch, Joey Logano, Denny Hamlin en Todd Gilliland reden een aantal ronden aan de leiding maar het was vooral een oefening van opstellen en positioneren. Een geslaagde oefening. De auto's reden zonder problemen twee- en drie breed en er werd veel van positie gewisseld.

De nieuwe Toyota-teamgenoten Denny Hamlin en Kurt Busch experimenteerden veel met het z.g. "draften" terwijl ook Dale Earnhardt Jr. hiermee experimenteerde. De oefensessies duurde tot acht uur 's avonds lokale tijd. Uiteindelijk prijkten de namen van Harrison Burton en Austin Cindric bovenaan de timesheets gevolgd door veteraan Joey Logano.

Burton liet in de Wood Brothers Ford in de eerste sessie een gemiddelde van 184.264 mph noteren. Cindric was in de tweede sessie zelfs goed voor een gemiddelde van 190.621 mph. NASCAR officials waren meer dan tevreden met hetgeen zij zagen en bevestigden dat de nieuwe auto's met het 510pk-7 inch spoiler pakket op Daytona, Talladega en het opnieuw geasfalteerde Atlanta zullen rijden.

De snelheden op dinsdag kwamen nog niet geheel overeen met wat men bij NASCAR voor de trainingen, kwalificatie en wedstrijd verwacht. John Pobst van de NASCAR-organisatie dat de auto's in goede vorm zijn en dat de fans verheugd zullen zijn over het racen. De verwachting is dat de teams bij de Daytona 500 zeker sneller zullen zijn. Over zowel de "single car runs als de z.g. "drafting sessions" was iedereen best wel enthousiast.

Na een volledige testdag bevestigde Joey Logano "dat de auto's nog niet geheel functioneerden zoals we willen. Ze zijn nog vrij nieuw voor ons maar Kurt, ikzelf, Denny en Ricky Stenhouse waren al flink aan het pushen. Alsof we nu al probeerden om de Daytona 500 te winnen. Maar het was leuk om gewoon proberen te begrijpen hoe het peloton er straks uit zal zien. Het blijft nog steeds draften en de dingen uit het verleden zullen nu nog steeds werken. Sommige dingen zijn veranderd. Maar op zijn zachtst gezegd was het behoorlijk heftig."

Voormalig Daytona 500 winnaar Kurt Busch en nu uitkomend voor het 23XI Team was behoorlijk enthousiast. "Het ziet er goed uit, we beschikten over snelheid en gaan nu een checklist afwerken" aldus Busch. Alleen Denny Hamlin moest een half uur voor het einde met een opgeblazen motor zijn activiteiten beëindigen. Denny Hamlin: "Aan het einde van de sessie begon de motor een beetje zwak te worden en toen plofte hij. Maar in zijn totaliteit was ik best tevreden. "Aan de auto gaan we niet al teveel veranderen" verklaarde Hamlin achteraf.

Aric Almirola neemt eind 2022 afscheid van zijn fulltime carrière
Aric Almirola beëindigt eind 2022 zijn fulltime carrière bij het team van Stewart Racing. Wel staat Almirola in de toekomst nog open voor enkele "one-off" wedstrijden. De reden is gewoon erg simpel.

2022 Logano Hamlin Joey Logano en Denny Hamlin zijn heerlijk aan het "draften"

Almirola wil meer tijd aan zijn kinderen besteden. Zijn jongste dochter behaalt nu al prijzen in de paardensport en zijn zoon doet het uitstekend in baseball. Een sport waarin Almirola zelf ook uitblonk. Ook neemt Almirola een aanbod als TV analist in overweging. Het wordt gewoon tijd om een beetje normaal leven te gaan leiden. Ik ben er klaar voor om bij mijn familie thuis te zijn."

Dale Earnhardt Jr. van de partij
De inmiddels alweer 47-jarige Dale Earnhardt Jr. was eveneens van de partij. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om eveneens met de Next Gen-auto kennis te maken en verving bij Hendrick Motorsports regerend kampioen Kyle Larson die deze dagen ontzettend druk is met de Chili Bowl in Tulsa.

Dale Earnhardt: " Gewoon proberen om alles te leren wat we kunnen. Het was leuk en een geweldige leerervaring." Oorspronkelijk zou Earnhardt Jr. als waarnemer naar Daytona komen. "Maar de kans om achter het stuur te zitten is nog groter. Ik heb er enorm van genoten."

Goed nieuws voor de fans. De tests op Daytona zijn vanmiddag vanaf ongeveer 15.00u live via You Tube te volgen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet