Formula E

Formule E: Maserati kondigt deelname Formule E voor 2023 aan

Maserati heeft vandaag de eerste stap in haar autosportstrategie aangekondigd. Het merk zal in 2023 haar debuut in het FIA Formule E kampioenschap maken.

2021 Maserati

Tekst: Willem J. Staat
Foto: FE

Maserati kondigt deelname Formule E voor 2023 aan
Met de autosport in haar genen en geworteld in de geest van pure competitie is Maserati het eerste Italiaanse merk dat aan de Formule E competitie zal deelnemen. De terugkeer op de circuits hernieuwt de geest van Maserati's DNA.

De combinatie van Maserati's ongeëvenaarde race-erfgoed, een merk dat intrinsiek verbonden is met high performance, en haar innovatieve houding ten opzichte van de elektrificatie sluit perfect aan bij het ABB FIA Formule E wereldkampioenschap.

Maserati's toewijding aan elektrische mobiliteit wordt door een bliksemschicht van nieuwe energie aangedreven. Alle nieuwe Maserati modellen zulllen in 100 procent elektrische oplossingen beschikbaar zijn. Daaronder de modellen Maserati Grecale, Maserati Gran Turismo en GranCabrio alsmede de MC20 Supersportwagen.

De elektrificatiestrategie van Maserati wordt ook wel Folgore genoemd. Het ABB Fia Wereldkampioenschap biedt Maserati een perfect platform om het ongekende race-erfgoed van het merk om Folgore te laten zien in een omgeving waarin hoge prestaties en innovatie naast elkaar bestaan.

Vanaf het negende seizoen debuteert het merk op de startgrid met de nieuwe Gen 3 auto. De lichtste en krachtigste FE racewagen ooit. De Gen 3 is 's werelds meest efficiënte racewagen met een reeks toonaangvende ontwerp, productie- en technologische innovaties.

Sinds de oprichting van de Formule E hebben spectaculaire wedstrijden in ' s werelds meest iconische steden zoals New York, Berlijn, Mexico-Stad, Londen en Parijs plaatsgevonden. Dit heeft er toe geleid dat elektrische auto's nu over de gehele wereld geëxporteerd worden. Het heeft geleid tot hogere energie-efficiëntie, verbeteringen in het batterijbereik en progressie in de ontwikkeling van de aandrijflijn.

Davide Grasso CEO Maserati
"Wij zijn erg trots op om als hoofdrolspelers terug te zijn waar we in de racewereld thuishoren. Wij worden door passie gedreven en zijn innovatief van aard. Wij beschikken over een lange geschiedenis van uitmuntendheid in wereldklassecompetities en wij zijn er klaar voor om deze prestaties in de toekomst te stimuleren.

In de race naar meer prestaties is Folgore onweerstaanbaar. Het is de puurste uitdrukking van Maserati. Daarom hebben wij besloten om weer aan het ABB FIA Wereldkampioenschap in de stadscentra van de wereld te gaan deelnemen om daar onze klanten te ontmoeten."

Jean Marc Finot: Senior VP, Stellantis Motorsport
"Het is voor Stellantis een groot genoegen om bij de comeback van Maserati in de autosport een rol te spelen. Naast dit stukje geschiedenis zal Maserati Formule E ons technologisch laboratorium zijn om de ontwikkeling van zeer efficiënte elektrische aandrijflijnen en intelligente software voor onze supersportwagens te versnellen. Formule E is het perfecte doel en wij zijn er trots zijn om het allereerste Italiaanse merk te zijn."

Alejandro Agag: " Wij zijn er trots op om Maserati in hun nieuwe thuis van de autosportwereldklasse te verwelkomen. Het ABB FIA Formule Wereldkampioenschap is het summum van elektrisch racen. Het biedt de perfecte omgeving voor de meest dynamische en innovatieve high performance automerken om naast hun sportieve ambities ok ook hun technische capaciteiten te laten zien."

Jamie Reigle CEO FE: " Wij zijn erg verheugd dat Maserati tot het Gen3-tijdperk van het ABB FIA Formule E kampioenschap toetreedt en een bepalende rol zal spelen in de toekomst van de autosport. De Formule E racet in het hart van de meest iconische steden ter wereld en wordt wereldwijd hartstochtelijk gevolgd door een voortuitstrevend publiek. Onze miljoenen fans over de gehele wereld zullen enthousiast zijn om een Maserati op de grid te zien tussen de elite van de electrische automerken."

FIA Presiden Mohammed Ben Sulayam:
"Ik ben erg verheugd om Maserati in het negende Formule E seizoen te mogen verwelkomen. Dat zo'n iconische fabrikant met een enorme trotse autosportgeschiedenis zijn toewijding aan de serie betuigt, getuigt van het overweldigende vertrouwen in de toekomst van ABB FIA FE Wereldkampioenschap. De nieuwe Gen3 eenzitter zal het toppunt van duurzaamheid, technologie en prestaties vertegenwoordigen."

Maserati werd 96 jaar geleden door de gebr. Maserati opgericht. Het Trident Logo werd voor het eerst in 1926 op de motorkap van de Tipo 26 gebruikt. Juan Manuel Fangio bezorgde het merk de F1 wereldtitel in 1957. Mara Theresa De Filippis was de eerste vrouw die zich met een 250 F voor een GP wist te kwalificeren.

Tussen 2004 en 2010 won het merk 22 wedstrijden in het FIA GT Kampioenschap waaronder driemaal de 24U van Spa. En in totaal 14 wereldkampioenschappen waaronder rijderstitels, constructeurstitels en teamkampioenschappen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet