IndyCar

Indycar: In memoriam Kevin Kalkhoven

Vanuit Australië bereikte ons het droeve nieuws dat voormalig Champcar-organisator en teameigenaar Kevin Kalkhoven op 77-jarige leeftijd is overleden. De uit de Australische Gold Coast afkomstige Kalkhoven maakte een fortuin in de telecom industrie en behoorde in 2000 tot de 50 Top CEO's Down Under. Maar we zullen ons Kalkhoven vooral herinneren als een man die enorm veel tegenspel bood tegenover IRL-oprichter Tony George Jr.

2017 Kalkhoven
Voormalig Champcar/Indycar-teameigenaar Kevin Kalkhoven heeft enorm veel voor American Open Wheel Racing gedaan.

Tekst Willem J. Staat
Foto's archief autosport.nl

In Memoriam Kevin Kalkhoven
Samen met Jimmy Vasser was Kalkhoven in 2003 oprichter van het KVRT Racing Team dat eerst in de Champcarseries actief was. Nadat CART begin 2004 failliet ging nam Kalkhoven met de collega teambazen Jerry Forsythe en Paul Gentilozzi de activa over. De Champcar World Series Powered by Ford was een feit.

Het was de tijd van twee rivaliserende raceseries. Indycar en Champcar waarbij door beide partijen met enorm veel modder in de media werd gesmeten. Om Champcar van motoren te voorzien kocht Kalkhoven Cosworth op. Aartsrivaal Tony George Jr., destijds de oprichter van de rivaliserende Indy Racing League, viste achter het net. Hij was een fractie te laat om Cosworth op te kopen.

2017 Oriol Servia De Spanjaard Oriol Servia reed kort na de hereniging tussen Indycar en Champcar voor het team van Kalkhoven.

Champcar beleefde tussen 2004 en 2007 fraaie jaren maar miste het kroonjuweel, nl. de Indy 500. Voor 2007 gaven Kalkhoven, Forsythe en Gentilozzi aan Panoz de opdracht voor een nieuwe auto. Er zou slechts één jaar mee gereden worden. De diehard teambazen hadden met hun serie zoveel geld verpulverd dat ze door hun familieleden teruggefloten werden.

Begin 2008 werd bekend dat men de strijdbijl begroef en dat Champcar geruisloos in Indycar opging. Kalkhoven en Tony George Jr. waren de architecten van de fusie. De herenigingswedstrijd in Long Beach werd door Will Power gewonnen. In 2013 won Tony Kanaan voor het team van KVRT de Indy 500.

Viervoudig Champcar-kampioen Sebastien Bourdais behaalde in 2016 de allerlaatste overwinning voor het team in Detroit.Het team van Kevin Kalkhoven was ruim 14 jaar in Indycar/Champcar actief en behaalde slechts zeven overwinningen gedurende deze periode. Het destijds in stand houden van Champcar mag zeker de grootste verdienste van Kalkhoven genoemd worden.

Kalkhoven stond bekend als een filantroop met zijn "Hole in the Camps" waarin kinderen met ernstige aandoeningen door hem ondersteund werden. In 2017 sloot KV Racing Technology definitief haar deuren. Kalkhoven besloot voor de rest van zijn leven te gaan genieten. De Australiër werd 77 jaar.

2022 Dominguez
De Mexicaan Mario Dominguez werd vaak door Kalkhoven geholpen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet