Diversen

Div: Terugblik 2021 René de Boer

211231 Terugblik Ijshockey
IJshockey aan de vooravond van het DTM-finaleweekeinde in Neurenberg, DTM-coureur Arjun Maini was er ook


Gelukkig was het in de zomer en het vroege najaar allemaal wat meer ontspannen, zeker nadat ik in augustus mijn tweede prik gekregen had en ik met QR-code gewoon overal naartoe kon zonder iedere keer te hoeven worden getest. In oktober betekende dat in Neurenberg zelfs een bezoek aan een ijshockeywedstrijd, gewoon op de tribune zonder mondkapje, want was het daar 3G+ (als test gold alleen een PCR-test). Op donderdagavond voor de DTM-finale op de Norisring, waar de ijshal direct naast het circuit staat. Prettig, weer een beetje terug naar "het oude normaal".

211231 Terugblik Meiners
Eind oktober: koffie op het terras in Innsbruck met skiër Maarten Meiners

Skiën
Al was het twee weken later in het Oostenrijkse Sölden bij de start van de wereldbeker alpineskiën alweer vrij restrictief. Maar goed, wel een paginagroot artikel in De Telegraaf als voorbeschouwing op de wereldbeker en op een van de laatste nazomerse dagen nog koffie op het terras in Innsbruck met Maarten Meiners, de beste Nederlandse skiër van het moment.

211231 Terugblik wereldbeker ski
Daags erna: op de gletsjer in Sölden, start van de wereldbeker alpineskiën

Daarnaast was ik weer druk met heel wat persberichten, vertalingen, teksten, interviews en boekprojecten. In die laatste categorie verdient het jubileumboek over 10 jaar Mercedes-AMG Customer Racing een bijzondere vermelding. Zeker de 'collectors' edition', gelimiteerd tot 250 exemplaren. Ruim 400 pagina's dik, ruim zes kilogram zwaar, speciale omslag in carbon-look (voelt geweldig aan!), zeer hoogwaardig papier, dito druk en afwerking, echt een aanwinst in de collectie.

211231 Terugblik AMG boek
Een van de boeken waarmee ik dit jaar druk was

Tot de races waar ik zelf bij was behoorde naast de DTM ook de ADAC GT Masters op de Nürburgring, op de zaterdag. Het circuit is mijn Duitse thuiscircuit, op nog geen twee uur rijden, het was prachtig herfstweer en daarmee een uitgelezen gelegenheid om onze zoon Johannes (9) weer eens mee te nemen naar een circuit. Lekker op de tribune races kijken, tussendoor bij de pitwalk en op de startgrid, natuurlijk een 'Currywurst mit Pommes'. Hij vond het prachtig, en ik ook! Zo is bij mij jaren geleden ook de fascinatie voor de autosport begonnen.

211231 Terugblik AMG boek 2
'Collectors' edition' van het jubileumboek van Mercedes-AMG Customer Racing

Nederlandse successen
Over fascinatie gesproken: ik volg de Formule 1 nauwelijks journalistiek (daar hebben andere mensen veel meer verstand van), maar genoot gewoon als liefhebber natuurlijk wel van de geweldige prestaties van Max Verstappen, zeven jaar nadat ik intensief met hem werkte in het toenmalige – en nog steeds node gemiste – EK Formule 3. En wat Nederlandse autosportsuccessen betreft hadden we een heel bijzonder jaar, met de Le Mans-klassezege en LMP2-titel van Robin Frijns, de LMP2-Pro-Am-titels voor Racing Team Nederland en Frits van Eerd, de WK-titel van Nyck de Vries in de Formule E, de mooie resultaten van Rinus Veekay, Renger van der Zande en Indy Dontje in Amerika, de Porsche-successen van Larry ten Voorde, de TCR-podiumplaatsen van Tom Coronel en Niels Langeveld. Plus het geweldige succes van de Formule 1 op Zandvoort. In mijn kantoor op de Red Bull Ring tijdens het DTM-weekeinde had ik drie dagen lang op één beeldscherm de uitzending vanuit Zandvoort aan en alle collega's die binnenkwamen verbaasden zich over de beelden van de oranje zee op de tribunes. Prachtig, dat zoiets in Nederland kan en hulde aan allen die dat voor elkaar gekregen hebben!

211231 Terugblik Enzinger
Afscheidsinterview met Fritz Enzinger, scheidend sportdirecteur van Porsche, in het Porsche Museum

Aan de vooravond van 2022 is de vraag over wat er het komende jaar weer kan of niet kan net zo onzeker als vorig jaar op dit tijdstip. Hopelijk wordt het in het voorjaar allemaal weer wat meer ontspannen en kunnen we ook weer wat evenementen ter plekke bijwonen. Hoe en wat is allemaal nog wat onduidelijk in verband met de situatie bij mij thuis, want mijn echtgenote heeft te maken met psychische problemen en ik heb grotendeels de zorg voor onze drie kinderen, dus dat vergt veel improvisatie, maar gelukkig krijgen we ook best veel hulp van meerdere kanten, en improviseren is mensen vanuit de autosport niet vreemd. In die zin wens ik alle lezers, rijders, teams, organisatoren, collega's en andere betrokkenen het allerbeste voor het nieuwe jaar, waarin we elkaar hopelijk weer spoedig zien!

211231 Terugblik 24h LM Weber
Avondtraining op Le Mans volgen met de collega's van het Duitse fotobureau Gruppe C in ons hotel bij de Nürburgring. In de nacht van de race was ik vanaf de Nürburgring ook nog een uur lang co-commentator bij Eurosport Duitsland.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet