Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: BMW Ambassadeur Alessandro Zanardi zet zijn herstelproces thuis voort

Het is alweer 1,5 jaar geleden dat Alex Zanardi het slachtoffer werd van een handbike ongeval. Inmiddels heeft de BMW Group Ambassadeur het revalidatiecentrum verlaten en herstelt nu thuis. Zijn vrouw Daniela: "Na lange tijd in het ziekenhuis is het nu belangrijk voor hem om weer thuis bij zijn familie en in een vertrouwde omgeving te zijn."

2021 Fam Zanardi

Tekst: Willem J. Staat
Foto: BMW Motorsport

BMW Group Ambassadeur Alessandro Zanardi zet zijn herstelproces thuis voort
Er zijn inmiddels alweer bijna 1,5 jaar verstreken sinds dat Alessandro Zanardi in juni 2020 bij een ernstig handbike ongeval gewond raakte. In het lange herstelproces toont de BMW Group Ambassadeur zijn overbekende vechtlust. De 55-jarige Zanardi heeft inmiddels het ziekenhuis mogen verlaten en zet deel zijn revalidatie thuis voort. In een interview vertelt zijn vrouw Daniela over de huidige situatie.

Daniela, de sympathie die je vanuit de gehele wereld krijgt is nog steeds groot?
Daniela Zanardi: "Wij krijgen nog steeds veel berichten en vooral op de 55e verjaardag van Alex in oktober jl. was het overweldigend hoeveel mensen hem de beste wensen via de sociale media gestuurd hebben. Wij zijn erg dankbaar om te zien hoeveel mensen Alex nog steeds in hun gedachten hebben. Deze grote sympathie laat zien hoezeer het herstel van Alex de mensen raakt. Daarom hebben we met dit interview besloten om voor de tweede maal inzicht in zijn herstelproces te geven. Tegelijkertijd waarderen wij ieders begrip. Wij kunnen niet ingaan op de vele verzoeken over zijn gezondheid en daarom vragen wij om onze privacy te respecteren. Het is onze hoogste prioriteit om Alex met volle energie op de weg naar herstel te begeleiden."

Wat kun je over zijn herstelproces zeggen en hoe gaat het tegenwoordig met Alex?
Daniela Zanardi: "Het herstel blijft een langdurig proces. Het revalidatieprogramma onder leiding van artsen, fysiotherapeuten, neuropsychologen en logopedisten heeft een gestage progressie mogelijk gemaakt. Natuurlijk zijn er tegenslagen en die kunnen nog steeds voorkomen. Soms moet je weleens twee stappen terug doen om één stap vooruit te maken. Maar Alex bewijst keer op keer dat hij een echte vechter is."

Die een belangrijke mijlpaal heeft bereikt?
Daniela Zanardi: "Ja inderdaad. Een paar weken geleden mocht Alex het ziekenhuis verlaten en is nu weer bij ons thuis. Wij hebben hier heel lang op moeten wachten en zijn erg verheugd dat dit mogelijk is, ook al staan er in de toekomst, vanwege speciale revalidatiemaatregelen, tijdelijke verblijven in speciale klinieken gepland."

Hoe gaat het met Alex thuis?
Daniela Zanardi: " Heel goed. Na lange tijd in het ziekenhuis is het belangrijk voor hem om weer bij zijn familie in een vertrouwede omgeving te zijn. Ook moet je bedenken dat Alex door de Coronamaatregelen 1,5 jaar lang alleen maar mensen met mondkapjes en beschermingsmaatregelen om zich heen had. Vanwege deze belangrijke beschermingsmaatregelen in de kliniek was het bezoek maar zeer beperkt"

Wat betekent dit precies?
Daniela Zanardi " Alex heeft 1,5 jaar lang geen vrienden en een deel van onze familie ontmoet. Alleen ik, onze zoon en de moeder van Alex konden hem bezoeken. Maar altijd maar één persoon per dag en dit slechts voor 1,5 uur. Dit alles hielp niet bepaald om de situatie voor Alex te vergemakkelijken. Daarom helpt het nu dat hij bij ons thuis is. Ook al kan hij vanwege Corona alleen maar de naaste familieleden zien. De artsen, het verzorgend personeel, de therapeuten hebben zoveel voor Alex gedaan en blijven ons in zijn herstelproces begeleiden. In de klinieken is Alex in goede handen maar zijn eigen huis blijft zijn eigen huis"

Wat kun je vertellen over zijn dagelijkse programma en routine?
Daniela Zanardi: " Het varieert. Verschillende programma's die Alex in het ziekenhuis deed worden nu thuis voortgezet. Gedurende de week wordt er met een fysiotherapeut samengewerkt en doen zij samen fysieke, neurologische en logopedische oefeningen. Wat zijn fysieke conditie betreft is er veel vooruitgang. De kracht in de armen is enorm toegenomen. In het ziekenhuis lag hij nog veel in bed. Inmiddels brengt hij thuis het grootste deel van de dag in een rolstoel door. Na de lunch 's middags rust hij een beetje uit."

Wat zijn de verdere verwachtingen voor zijn herstelproces?
Daniela Zanardi: " Je kunt nog niet voorspellen hoe zijn herstel zich verder zal ontwikkelen. Het is nog een lange uitdagende weg die Alex met veel vechtlust oppakt. Het is voor ons ontzettend belangrijk dat we zoveel steun krijgen met de artsen en therapeuten die intensief met hem samenwerken. Onze vrienden staan altijd voor ons klaar en daar behoort ook de BMW Group familie bij die ook in deze moeilijke tijd aan onze zijde staat. Daar zijn wij heel dankbaar voor want deze sterke band geeft ons extra energie.

Dit geldt ook voor het aanhoudende medeleven dat wij krijgen van coureurs, fans en kennissen over de gehele wereld. Wij willen een grote "Grazie"uiten aan iedereen die hun goede gedachten en kracht naar Alex stuurt. Wij wensen iedereen een vrolijk Kerstfeest en Alle Goeds in het Nieuwe Jaar."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet