Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Porsche toont eerste beelden LMDh en bevestigt Cameron en Nasr als eerste rijders

211218 Porsche LMDh
Porsche gaf een paar indrukken van de nog hevig gecamoufleerde LMDh

Het was niet veel wat de nieuwsgierigen te zien kregen, maar in ieder geval een beetje, en het waren de eerste beelden van een LMDh als daadwerkelijke auto, in plaats van computerbeelden: tijdens de jaarlijkse 'Night of Champions', voor de tweede maal in digitale vorm, liet Porsche iets meer zien van het nieuwe prototype, waarmee het merk in 2023 terugkeert op het hoogste niveau in de sportwagenracerij. De eerste functietest moet nog deze week plaatsvinden. De Amerikaan Dane Cameron en de Braziliaan Felipe Nasr werden zoals al werd vermoed als eerste rijders voor het LMDh-programma bevestigd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: screenshots, PR

Tijdens de virtuele eindejaarsviering, waarbij alleen presentatrice Jule Gölsdorf en hoofd teammanagement en business relations Carlo Wiggers fysiek in het Porsche Museum aanwezig waren, werd teruggekeken op het afgelopen raceseizoen van Porsche in al zijn facetten en werd vooruitgeblikt op het racejaar 2022.

211218 Porsche Wiggers Golsdorf
Alleen Carlo Wiggers en Jule Gölsdorf waren vooor de presentatie in het Porsche Museum aanwezig

Natuurlijk vormt de voorbereiding op de LMDh-première tijdens de Rolex 24 At Daytona in 2023 volgend jaar een belangrijk onderdeel van de sportactiviteiten bij Porsche. Voor het fabrieksprogramma in FIA WEC en IMSA is een nieuwe tak onder de naam Porsche Penske Motorsport opgezet, opererend vanuit drie locaties: het hoofdkwartier van Penske in Mooresville in de Amerikaanse staat North Carolina, een basis in Duitsland en het bestaande centrum van Porsche Motorsport in Weissach.

De Zwitser Urs Kuratle, die een aantal jaren geleden al een belangrijke rol speelde in het programma met de 919 Hybrid bij Porsche, is benoemd tot projectleider LMDh. De 'roll-out' moet nog voor kerst in Weissach plaatsvinden, in het nieuwe jaar staat een omvangrijk testprogramma gepland. De verplichting van de rijders is een gezamenlijke activiteit van Penske en Porsche. Zo is de Amerikaan Dane Cameron een oudgediende bij Penske, waar hij van 2018 tot en met 2020 drie seizoenen lang met de Acura DPi actief was en in 2019 de IMSA-titel won. Ook Felipe Nasr heeft al IMSA-kampioenstitels op zijn naam, de eerste behaald in 2018 met de Whelen-Action Express-Cadillac en de tweede dit jaar met hetzelfde team.

211218 Porsche Penske
Videoboodschap van Roger Penske

In de GT-racerij rijdt Porsche komend seizoen voor het laatst als fabrieksteam met de 911 RSR in het FIA WEC. De combinatie Richard Lietz/Gianmaria Bruni blijft ongewijzigd, Kévin Estre vindt na een jaar met Neel Jani komend seizoen opnieuw Michael Christensen aan zijn zijde. Jani blijft wel reserverijder in de Formule E en de suggestie werd al gedaan dat hij mogelijk bij een andere project van Porsche wordt betrokken. Je hoeft geen helderziende te zijn om te begrijpen dat dit het LMDh-verhaal is. In de Formule E, waar Porsche nog een projectleider zoekt, blijft het bestaande rijdersduo André Lotterer en Pascal Wehrlein gehandhaafd, waarbij duidelijk werd gesteld dat het komende seizoen de eerste overwinning nu toch echt wel het doel is.

211218 Porsche Ten Voorde
Larry ten Voorde kwam als Supercup-kampioen voor het voetlicht

Uiteraard werden ook de diverse kampioenen in de Porsche-merkencups voor het voetlicht gehaald, waaronder Larry ten Voorde als winnaar van de titel in zowel de Duitse Porsche Carrera Cup als de Porsche Mobil 1 Supercup en GP Elite als teamkampioen in de Supercup. Ook Dylan Derdaele werd genoemd, de titelwinnaar in de Porsche Carrera Cup Benelux.

Winnaar van de Porsche Cup, de jaarlijkse prijs voor de beste privérijders met Porsche, was dit jaar de Belg Jan Heylen, die met Wright Motorsports vele successen behaalde in zowel de Amerikaanse IMSA-serie als de GT World Challenge America. Hij liet de Duitse broers Alfred en Robert Renauer achter zich.

211218 Porsche simsport
Reportage vanuit de 'Purple room' van Coanda Simsport met ondermeer Mack Bakkum

Ook was er aandacht voor het simracen, met een reportage vanuit de thuisbasis van het door Porsche ondersteunde team Coanda Simsport in Gronau, net over de Nederlandse grens, inclusief de beroemde 'purple room' waar de simracers van Coanda, onder wie onze landgenoot Mack Bakkum, hun wedstrijden rijden. Voorts werd er ingegaan op het vertrek van Fritz Enzinger als sportdirecteur en de komst van Thomas Laudenbach als diens opvolger.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet