RETRO

Formule 3: Max verbluft de F3 wereld in 2014 en verandert ongewild de Juniorenladder

In 2014 maakte Max Verstappen zijn debuut bij het team van Frits van Amersfoort. Rechtstreekse komend uit de karting. Autosport.nl maakt nog even een kleine terugblik op dat jaar waarin Max 10 races won maar geen kampioen werd. Halverwege dat seizoen bleek dat Max een bijzonder talent was, waarin zowel de teams van Red Bull als Mercedes naar hengelden. Max had mede dankzij zijn prestaties bij Van Amersfoort Racing geen titel nodig om in de F1 zijn opwachting te maken.

2021 Binnenrijden NB
Een geweldige wedstrijd op de Nürburgring in het najaar van 2014 liet zien over hoeveel talent Max Verstappen beschikte.

Tekst en Foto's: Willem J. Staat

Max verbluft de F3 wereld in 2014 en verandert ongewild de Juniorenladder.
Max Verstappen schreef dit weekend geschiedenis door als eerste Nederlander de wereldtitel binnen te halen. 2021 was het jaar waarin Nederlanders in vele takken van sport uitblonken. Maar ook in de autosport is dit een land geworden waarin met topprestaties rekening gehouden moet worden. Niet alleen Max, maar ook Nyck de Vries in de Formule E( voor Mercedes), Racing Team Nederland won met de combinatie Giedo van der Garde/Frits van Eerd/Job van Uitert de LMP2 ProAM titel in het FIA WEC terwijl Robin Frijns samen met de Oostenrijker Ferdinand von Habsburg en de Fransman Charles Milesi die rijderstitel opeiste.

2021 Start Norisring Norisring 2014 betekende voor Max indirect het paspoort naar de Formule 1

Max maakte in 2014 na vele karting successen in 2013 zijn debuut in het FIA Formule 3 kampioenschap. Eind 2013 mocht Max op uitnodiging van Timo Rumpfkeil (Team Motopark) in Valencia testen. Een uitnodiging die later in 2014 nog van pas zou komen. Ondanks het feit dat het animo voor de Masters of F3 steeds minder werd besloten Circuit Zandvoort toch een Masters te organiseren.

Hierbij werd echter gebruik gemaakt van auto's die onder het Duitse F3 reglement reden dat op diverse terreinen van het FIA-reglement afweek. Daardoor moest Max voor één wedstrijd naar het team van Motopark uitkwam. Onnodig te vermelden dat Max evenals zijn vader de Masters won. Aan het begin van het 2014 seizoen reed Max ook in de Florida Winter Series waarin hij twee wedstrijden won.

2021 Norisring Pits
Norisring 2014 was de laatste maal dat Max zonder RB-kleuren reed.

De band met VAR
Net als zijn vader Jos begon Max zijn eenzittercarriere bij het team van Frits van Amersfoort. Het was natuurlijk de meest logische weg. Vanaf Hockenheim 2014 had de auteur dezes het genoegen om Max in het toenmalige F3 Euroseries kampioenschap in actie te zien. In de openingswedstrijden op Silverstone was Max als 5e en 2e geëindigd. Het was bijna een kopie van zijn vader's Formule 3 start. Het succes liet even op zich wachten. Dat weekend op Hockenheim werd er één om niet te vergeten.

2021 Latifi 2
Rookie Max Verstappen is in zijn eerste Hockenheimronde te gretig en beukt Latifi eraf

Ondergetekende was aanvankelijk niet bepaald onder de indruk van wat Max daar in die eerste wedstrijd liet zien. Bij het aanremmen van de "Spitzkehre" wilde de rookie door het gehele veld heen en beukte Latifi van de baan. Het betekende dat zowel Max als Latifi moesten opgeven.

2021 Lat Crash
Latifi is heel boos op Max maar bezorgde hem zeven jaar later in Abu Dhabi ongewild het wereldkampioenschap.

2021 Latifi 7
Het was voor Max een keihard leermoment. Dit soort fouten kwamen voor de rest van het jaar niet meer voor.

De auto had teveel schade om in de tweede wedstrijd van start te kunnen gaan. In de derde wedstrijd op zondag was Max een klasse apart en versloeg het Prema Powerhouse met Esteban Ocon (die nu bij Alpine zit) en Antonio Fuoco die nu voor Ferrari in de simulator en de GT's actief is.
2021 Hockenheim zege 1
Een allereerste zege in de F3 op Hockenheim. Een directe doorbraak richting formule 1

Daarna kwamen de resultaten op Spa en de Norisring. Gedurende het Norisring-weekend gonsde het van de geruchten. Mercedes (Toto Wolff) had een oogje op Max maar ook Red Bull via Dr. Marko. Hoewel Max niet van het Red Bull Juniorenprogramma deel uitmaakte. Het Verstappen kamp koos voor de optie van Dr. Helmut Marko terwijl Toto Wolff met zijn aanbod achter het net viste. Max verpletterde op de Norisring niet alleen zijn toenmalige teamgenoot Jules Szymkowiak maar de gehele concurrentie. Na de Norisring was de deal met Red Bull definitief een feit.

2021 Kapotte auto 3
In R2 op de Nürburgring viel Max zwaar teleurgesteld met motorpech uit. Het was niet zeker of hij wel in de laatste wedstrijd zou starten.

Nürburgring 2014
Tijdens de tweede wedstrijd op zondag ging de motor stuk en moest gewisseld worden. Het betekende dat Max voor deze laatste wedstrijd tien plekken werd teruggezet. Pas op het allerlaatste moment voor de wedstrijd was het team van VAR er toch in geslaagd om de auto, in een zeer kort tijdsbestek, op de startgrid te krijgen. Vanaf een twaalfde startplek moest Max aan de wedstrijd beginnen en rolde zijn concurrenten één voor één op. Toen was het voor iedereen duidelijk uit wat voor hout hij gesneden was.

2021 Max Ocon
Max in gevecht met Ocon op de Nürburgring.

In de fotoshuttle die ondergetekende naar de eerste bocht moest brengen bevond zich ook nog een ingenieur van motorenleverancier Volkswagen. Die moest onderweg op de parkeerplaats afgezet worden. Hij was er niet van overtuigd dat het team de auto nog volledig wedstrijdklaar zou krijgen. De beste Volkswagenman miste de wedstrijd van zijn leven........

2021 NB De derde plek op de Nürburgring werd door Max als een overwinning gevierd.

In de eindstand van het kampioenschap eindigde Max als derde achter Esteban Ocon en Tom Blomqvist. Een kampioenschap had Max gezien de concurrentie niet nodig maar hij zou de FIA nog de nodige hoofdbrekens qua licentieprocedures bezorgen.

Door of dankzij Max kwam het hele licentiepunten systeem op zijn kop staan. Zonder titel via de F3 naar de F1 dat kon eigenlijk niet meer. Maar het was een procedure die meer F3 kampioenen in het verleden doorlopen hadden waaronder Ricardo Patrese, Jan Lammers, Martin Brundle en Ayrton Senna om er enkelen te noemen.

2021 NB RB kleuren
In de Red Bull kleuren op de Nürburgring.

De huidige F2 overslaan is nu onmogelijk geworden. Zonder het zichzelf bewust te zijn veranderde Max ook de jacht naar talenten. Dit werd de laatste jaren in de vele juniorprogramma's duidelijk zichtbaar.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet