GT

GT World Challenge Australia: Shahin kampioen na sterk weekend in Bathurst samen met Mies

211202 MiesShahin
Shahin pakte de titel met zes overwinningen en twee tweede plaatsen in de Pro-Am-klasse

De seizoensfinales van de Fanatec GT World Challenge Australia powered by AWS werden afgelopen donderdag en vrijdag verreden op Mount Panorama Circuit in het voorprogramma van de fameuze Repco Bathurst 1000. Yasser Shahin (The Bend Motorsport Park) mag zich de eerste kampioen noemen sinds de overname van de series door de SRO Motorsports Group. Hij had Christopher Mies, die zelf in 2015 de Australische GT-titel won, als teamgenoot en samen wonnen ze Race 1. De tweede race ging naar de andere door Melbourne Performance Centre-gerunde Audi van Fraser Ross en Liam Talbot (CoinSpot). Brett Hobson (Hobson Motorsport), uitkomend in een Nissan in de Trophy-klasse voor oudere GT3-auto's, kon wederom vooraan meedoen, maar het was Brad Schumacher (Schumacher Motorsport) die daar het kampioenschap pakte.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Talbot ving de donderdagsrace aan vanaf pole positie, maar het was Shahin die beter wegkwam en de leiding pakte. Mark Rosser (What do you Meme?) was veel te enthousiast bij de start en haalde vanaf de tweede rij eerst de leiders in, voordat hij terugviel naar het middenveld. Aan het einde van de openingsronde, aanremmend voor The Chase, knalde hij achterop Am-klasse-leider James Koundouris (Supabarn) en beiden lagen uit de race. Dat zorgde voor een lange neutralisatie.

211202 Schumacher
Schumacher, geüpgraded van een Audi R8 LMS ultra naar de 2015 Audi R8 LMS, won het Trophy-kampioenschap voor oudere GT3-auto's

Shahin lag eerste bij de herstart voor Talbot, Hobson, Prince Jefri Ibrahim (Triple Eight Race Engineering) en Stephen Grove (Grove Motorsport). Marc Cini (Hallmarc) nam de leiding over in de Am-klasse op de zevende positie algemeen achter Schumacher. Talbot haalde Shahin terug in, net voordat de pit window openging voor de verplichte rijderswissels. De koplopers kwamen meteen naar binnen om hun auto's aan de pro's in de Pro-Am-combinaties te overhandigen. Ross had een voorsprong van twaalf seconden op Mies en Hobson, omdat hij als nieuwe deelnemer niet hoefde te voldoen aan een succestijdstraf. Mies reed het gat naar Ross dicht in de tweede helft van de race en passeerde hem na The Cutting de berg op.

Shahin en Mies wonnen de race en Shahin werd kampioen in de Pro-Am-klasse. Hij had Garth Tander als teamgenoot eerder in het seizoen, maar die kon niet meedoen, omdat hun titelrivalen in GT World Challenge Australia het team van Triple Eight Race Engineering was, het team waar Tander de Bathurst 1000 dit weekend meedoet. Ross en Talbot werden dus tweede voor Trophy-winnaar Hobson. Ibrahim en Peter Hackett namen de laatste Pro-Am-podiumplek in op de vierde plaats algemeen. Gary Higgon en Paul Stokell (KFC Racing) wonnen in de Am-klasse, nadat Cini terugviel in de slotfase. Michael Sheargold & Garth Walden (RAM Motorsport) en Am-kampioenen Andrew Macpherson & Ben Porter (AMAC Motorsport) werden tweede en derde in de klasse, respectievelijk.

UITSLAG RACE 1

211202 Hobson
Hobson liet op 'the mountain' weer zien dat er nog genoeg snelheid in de oude Nissan zit om vooraan mee te kunnen doen

Brenton Grove (Grove Motorsport) pakte de leiding bij de start van de race op vrijdag na het snelst te zijn geweest in de kwalificatie in de Porsche. Hackett begon als tweede, maar in ronde vier crashte hij in Sulman Park en viel uit met flinke schade aan de rechterzijkant van de Mercedes-AMG. Na de herstart overkwam Porter hetzelfde en nam Theo Koundouris (Supabarn) mee in zijn ongeluk. Veel pech voor de Koundouris-broers op Mount Panorama dus. Mies moest de race vanaf achteraan beginnen, omdat hij door quarantaineregels de trainingen en kwalificaties miste, maar ondanks de twee lange Safety Car-periodes schoof de Duitser op naar P5 algemeen. Rossers teamgenoot en oud-Formule 1-coureur Robert Merhi deed hetzelfde van achteraan naar de zevende positie. Tijdens de tweede neutralisatie werden ook de rijderswissels gedaan.

211202 RossTalbot
Ross en Talbot zegevierden in de laatste race van het seizoen

Stephen Grove leidde de herstart voor Talbot die meteen aan Am-klasse-leider Cini voorbijging. Talbot passeerde vervolgens ook Grove voor de eerste plek. Hobson haalde iedereen links en rechts in, kwam op P2 algemeen terecht en was ook nog eens sneller dan Talbot! De Nissan-rijder werd in de slotfase echter heel erg opgehouden door GT4-deelnemer Mark Griffith (Daimler Trucks Brisbane). Ross en Talbot wonnen de laatste race van het seizoen voor Trophy-winnaar Hobson die acht punten tekortkwam op Schumacher. Shahin haalde Grove in en werd tweede in de Pro-Am-klasse. Cini hield ditmaal wel Sheargold & Walden en Higgon & Stokell achter zich om voor het eerst in de Am-klasse te zegevieren.

UITSLAG RACE 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet