Sportscars

Sportscars: Stéphane en Peter Kox en Nico Pronk met Porsche in Midden-Oosten

211203 Kox
Mooi programma met ondermeer Asian Le Mans Series voor Peter en Stéphane Kox en Nico Pronk (vlnr)

Vader en dochter Peter en Stéphane Kox en Nico Pronk nemen met een Porsche 911 GT3 R van het team Saalocin by Kox Racing deel aan de vier races van de Asian Le Mans Series 2022, die in februari op de circuits van Dubai en Abu Dhabi verreden worden. Het nieuwe team, een gecombineerde activiteit van Nico Pronk en Peter Kox, die al vele jaren regelmatig samen racen, is gehuisvest op het complex van Dubai Autodrome. "Van daaruit wordt de auto gerund, we blijven begin van het jaar dan ook de hele tijd daar", zegt Peter Kox. Voor het team staan ook de deelname aan de 1000-kilometer-race van Bahrein alsmede de zes-uursrace van Creventic in Abu Dhabi op het programma.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Nico Pronk woont inmiddels al een aantal jaren in Dubai en wil na een tijdje afwezigheid in verband met zijn zakelijke activiteiten nu ook weer wat actiever worden in de autosport. De Asian Le Mans Series, met voor het tweede jaar op rij een compact schema met vier races in twee opeenvolgende weekeinden op het Dubai Autodrome en het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, biedt daarvoor de ideale gelegenheid. "Nadat Nico jarenlang met ondermeer Lamborghini's geracet heeft en we daarna LMP3 gereden hebben, heeft hij de afgelopen jaren meer en meer een passie voor Porsche ontwikkeld. Daarom ligt het voor de hand dat we nu ook met een Porsche gaan racen", vertelt Kox. Pronk is ook mede-naamgever van het team: Saalocin is zijn voornaam Nicolaas, maar dan achterstevoren geschreven.

Porsche's in GT3-uitvoering zijn schaars en moeilijk te krijgen. De GT3-variant op basis van de huidige modelgeneratie 992 maakt tijdens de 24 Uur van Daytona, eind januari 2023, zijn opwachting als klantenauto, maar ook de voorgaande 991 GT3 R is onveranderd populair. "We hadden twee opties om een auto te kunnen bemachtigen, waarvan de ene uiteindelijk niet doorging, en zo hebben we onze auto nu van Absolute Racing van Ingo Matter uit Sjanghai", vertelt Kox. "De auto heeft nog nauwelijks gereden, is zo goed als nieuw, en staat nu op de boot vanuit Sjanghai."

211203 Kox Porsche

Natuurlijk zou deelname aan de 24 Uur van Dubai voor de hand liggen, maar Kox en Pronk besloten dat een volledige etmaalrace wellicht nog wat te vroeg dag zou zijn met een nieuw team en een nieuwe auto. "We beginnen op 22 januari, de week na de 24 Uur van Dubai, met de zes-uursrace van Abu Dhabi, georganiseerd door Creventic, dan een week later de 1000-kilometer van Bahrein, een nieuwe race van Andrea Ficarelli, dezelfde organisator als de Gulf 12 Hours in Abu Dhabi, en dan de Asian Le Mans Series, 11 en 12 februari elk een vier-uursace in Dubai en 19 en 20 februari elk een vier-uursrace in Abu Dhabi."

Voor het operationele gedeelte zorgt een team dat is samengesteld uit mensen van het Duitse Isert-team en Kox Racing, dat ook al in de LMP3 actief was. "De LMP3 hebben we verkocht, maar al het materiaal, de 'hardware', hebben we behouden", zegt Kox. "Dat is nu ook allemaal onderweg naar Dubai, waar de werkplaats wordt ingericht. Ik vind het natuurlijk ook geweldig om weer met mijn dochter Stéphane te kunnen racen en ik kijk enorm uit naar dit gezamenlijke nieuwe project met Nico!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet