V8 Supercars

V8 Supercars: Preview Bathurst 1000 2021

Naast de F1 in Jeddah nog een ander autosport hoogtepunt dit weekend. De fameuze Bathurst 1000 sluit het Australische autosportseizoen af. Grote favorieten voor de Bathurst 1000 zijn natuurlijk de teams van Red Bull Ampol Holden, DJR Shell V Power Racing en Tickford Racing. Voor het jaarlijkse seizoenshoogtepunt van de Supercars staan 25 auto's met 50 coureurs ingeschreven waaronder acht Mustangs die het tegen de Holden Armada moeten opnemen.

2021 Jamie
Cheers JDub ofwel Jamie Wincup. Dat wordt deze week bij het Red Bull Ampol Holden Racing Team gevierd.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Red Bull/Shell V Power Racing/Tickford/BJR/PR/Supercheap


2021  Jamie
Mooi cadeautje van sponsor Red Bull. Daarvoor vloog stuntvlieger Matt Hall een paar extra rondjes rondom "The Mountain"

Preview Bathurst 1000 2021
De titelstrijd in de Supercars werd voor het derde achtereenvolgende jaar voortijdig voorafgaande aan de laatste seizoenswedstrijd beslist. In de Supercar geschiedenis gebeurde dit slechts eenmaal eerder. Tussen 1972 en 1974 werd de titelstrijd eveneens voortijdig voorafgaande aan de laatste wedstrijd beslist. Voor de meeste teams eigenlijk wel een opluchting omdat ze zich na Sydney volledig op de Bathurst 1000 konden concentreren
.
Voor de Bathurst 1000 a.s. weekend staan 25 auto's met 50 coureurs ingeschreven. Grote favorieten zijn natuurlijk de teams van Red Bull Ampol Racing met de combinaties Shane van Gisbergen/Garth Tander en Jamie Whincup/Craig Lowndes. Voor Jamie Whincup betekent het zijn afscheid als fulltime-coureur in de Supercars omdat hij voor volgend jaar het managementstokje van teameigenaar Roland Dane overneemt. Het zou natuurlijk mooi zijn indien zevenvoudig kampioen Jamie Whincup zijn fulltime carrière met een Bathurst 1000-overwinning kan afsluiten.

2021 Afscheid Jamie Jamie Whincup en stuntvlieger Matt Hall.

Maar ook de kansen van de combinatie SVG/Tander moet als zeer hoog ingeschat worden. Kunnen zij die fantastische zege uit 2020 herhalen? Voor de eerste maal in zijn carrière start SVG niet met het startnummer 97 maar met 88 als eerbetoon aan zijn teamgenoot en toekomstig teambaas Jamie Whincup. De kansen van het Triple Eight Red Bull Ampol Holden Team moeten als zeer hoog ingeschat worden.
Voor Triple Eight komt de oppositie uiteraard van het DJR Shell V Power Racing Team.

Anton de Pasquale lijkt hun sterkste opponent te zijn. De Pasquale maakte in de Shootout van 2018 al behoorlijk veel indruk. De Pasquale vormt samen met de ervaren Tony D'Alberto een combinatie. De tweede DJR-Mustang wordt door de ijzersterke combinatie van Alex en Will Davison bemand. Op basis van hun ervaring zeker niet te onderschatten.

Het team van Tickford Racing heeft drie Mustangs ingeschreven met toch wel ijzersterke combinaties ingeschreven. Cameron Waters/James Moffatt, Jack LeBrocq/Zak Best en James Courtney/Thomas Randle. De kansen voor een Top 10 van de combinaties Waters/Moffatt en Courtney/Randle moeten hoog ingeschat worden. Zak Best is uit de Dunlop Super 2 series afkomstig en vervangt de Fransman Alex Premat die vanwege de Corona-beperking van deelname aan de Bathurst 1000 moest afzien. Premat won in 2019 samen met Scott McLaughlin de Bathurst 1000.

2021 DJR Racing
Vlnr. Alex en Will Davison, Tony D'Alberto en Anton de Pasquale.

Voor het team van Kelly Grove Racing staan de Mustangs van de combinaties André Heimgartner/Matt Campbell en David Reynolds/Luke Youlden ingeschreven. Eveneens twee ijzersterke combinaties. De Kelly Grove Mustangs zitten niet geheel op het niveau van de DJR Shell V Power en Tickford teams maar moeten voor een wedstrijd als de Bathurst 1000 niet onderschat worden. Matt Campbell brengt als Porsche-rijder eveneens veel lange-afstandservaring mee.Reynolds/Youlden wonnen in 2017 de Bathurst 1000. Gelukkig kon Reynolds na een vaccinatie-geschil alweer snel op Sydney Motorsports Park terugkeren.

2021 KGR Racing 1
Reynolds/Youlden behoren bij KGR zeker tot de kanshebbers voor de Bathurst 1000. Beiden wonnen eerder de wedstrijd.

Met de combinatie Chaz Mostert/Lee Holdsworth beschikt men bij Walkinshaw Andretti United eveneens over een ijzersterke combinatie. Mostert won in 2014 samen met Paul Morris de Bathurst in een FPR Ford Falcon FG.De tweede WAU Andretti United Holden wordt voor de combinatie Bryce Fullwood/Warren Luff ingezet.

2021 Mostert
Voor Chaz Mostert was het met het winnen van de TCR Australia titel voor Audi vandaag al een mooi begin van de week. Nu de Bathurst 1000 nog.

Warren Luff is een man met ontzettend veel Bathurst ervaring en kan misschien voor een leuk resultaat zorgen. Voor Chaz Mostert is het Bathurst festijn al goed begonnen want hij had vandaag aan een negende plek voldoende om met Audi RS3 LMS TCR voldoende om de Australische TCR titel veilig te stellen.

2021 Hazelwood
Veel progressie bij Todd Hazelwoord dit seizoen.

Voor het team van Brad Jones Racing betekent het de 300e Supercarwedstrijd waaraan men deelneemt. Het team heeft de combinaties Nick Percat/Dale Wood, Todd Hazelwoord/Dean Fiore en McCauley Jones/Chris Pither ingeschreven. Percat won in 2011 samen met Garth Tander de Bathurst 1000 en is geen onbeschreven blad in de Supercars. Bij Hazelwood was vooral in de laatste wedstrijden duidelijk progressie zichtbaar.

Voor Team 18-coureur Mark Winterbottom betekent het overigens zijn 250e Supercarwedstrijd. Winterbottom, jarenlang het gezicht van Ford Performance Racing, deed vorig week in de media een aardig boekje open over zijn Ford-periode.....Winterbottom ofwel "Frosty" won in 2013 met Steven Richards voor FPR de Bathurst 1000.

Het team van Erebus heeft eveneens twee Holden ZB Commodores voor de combinaties Will Brown/Jack Perkins en Brodie Kostecki/David Russell ingeschreven. Vooral de eerst genoemde combinatie zou zich op "The Mountain" in de picture kunnen rijden. De jonge Will Brown lijkt in de laatste wedstrijden ontbrand te zijn terwijl Jack Perkins over een schat aan ervaring beschikt.

2021 Ingall Feeney
De oudste en jongste deelnemer vormen een wildcard combinatie. Russell Ingall en Broc Feeney die de derde auto van Triple Eight bemannen.

Verder beschikt men bij Triple Eight nog over de wildcard Broc Feeney/Russell Ingall. De jongste en de oudste rijder in het veld. Een tweede wildcard voor Richie Stanaway/ Greg Murphy (van "The Lap of the Gods 2006) leed vanwege de Corona-beperkingen schipbreuk. Voor voormalig VAR F3-rijder Richie Stanaway een enorme teleurstelling. Enkele jaren geleden nam hij na veel teleurstellingen afscheid van de sport maar leek via Esports zijn weg weer volledig teruggevonden te hebben.

2021 Ingall Feeney 2
Gaan Ingall/Feeney met de derde Triple Eight Holden voor een mooi resultaat zorgen?

Quarantaine voorschriften saboteerden zijn comeback.De Bathurst 1000 is moeilijk voorspelbaar maar het gaat gegarandeerd weer een titanenstrijd tussen de teams van Triple Eight en DJR worden. Neemt Jamie Whincup met een Bathurst 1000 zege afscheid? Zondagochtend weten we het. Net zoals de Indy 500 en de 24U van Le Mans één van de mooiste autosportklassiekers.

2021 Deelnemerslijst


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet