GT

Super GT: Sekiguchi en Tsuboi zegevieren op Fuji en winnen kampioenschap na drama voor Yamamoto

211128 SekiguchiTsuboi
Sekiguchi en Tsuboi zagen als eerste de zwart-wit geblokte vlag om in stijl de titel te pakken

De allerlaatste 300-kilometer race van dit Autobacs Super GT-seizoen, het Japanse GT-kampioenschap, werd afgelopen zondag verreden op Fuji Speedway. Nadat meerdere titelkandidaten in de GT500-klasse elkaar vroeg uitschakelden, ging de strijd vooral tussen Yuhi Sekiguchi & Sho Tsuboi (TGR Team au TOM'S) en Naoki Yamamoto (Stanley Team Kunimitsu). De laatstgenoemde werd in de slotfase geraakt door een GT300-deelnemer en dus ging het kampioenschap naar Sekiguchi en Tsuboi. Takuto Iguchi en Hideki Yamauchi (R&D Sport) werden de GT300-kampioenen na een podiumfinish in hun klasse.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Kazuya Oshima (TGR Team Eneos Rookie) ving de race aan vanaf pole positie en behield de leiding bij de start. Sekiguchi schoof twee posities op in de openingsronde, terwijl Yamamoto's teamgenoot Tadasuke Makino terugviel naar P4. Daartussen reed Sacha Fenestraz (TGR Team KeePer TOM'S) op de derde plaats. In ronde vier ging het fout voor Yuji Kunimoto (TGR Team WedsSport Bandoh), Nobuharu Matsushita (Team Impul Calsonic) en Bertrand Baguette (Astemo Real Racing) na een nogal ambitieuze actie van de Belg in de laatste bocht. Ze raakten elkaar en liepen alle drie schade op en dat betekende dat voor hun het gevecht om de titel daar stopte. Een crash tussen GT300-rijders Tomohide Yamaguchi (BMW Team Studie) en Kosuke Matsuura (JLOC) in de Dunlop-chicane bracht vervolgens de Safety Car op de baan.

Bij de herstart pakte Sekiguchi de eerste plek af van Oshima en ook Fenestraz ging voorbij aan de Eneos-Toyota. Na de verplichte pit stops bleef Tsuboi aan de leiding voor Fenestraz' teamgenoot Ryō Hirakawa en Oshima's teamgenoot Kenta Yamashita. Yamamoto lag op koers om het kampioenschap te winnen met een vierde positie, totdat Ren Sato (ARTA) veel te laat remde aan het einde van het lange rechte stuk en hem raakte, waardoor Yamamoto op zeven ronden achterstand kwam met flinke schade aan de ophanging.

Sekiguchi en Tsuboi wonnen de race en, door alle problemen voor de andere titelkandidaten, schreven ze ook het GT500-kampioenschap op hun naam. Voor Tsuboi was het zelfs zijn allereerste zege in de hoofdklasse. Fenestraz & Hirakawa en Oshima & Yamashita maakten het podium af. Heikki Kovalainen & Yuichi Nakayama (TGR Team SARD) en Hiroaki Ishiura & Yuji Tachikawa (TGR Team ZENT Cerumo) zorgden voor een volledige Toyota-top vijf voor de Honda van Nirei Fukuzumi en Tomoki Nojiri (ARTA).

211128 IguchiYamauchi
De nieuwe Subaru BRZ bleek een succes: Iguchi en Yamauchi zijn de GT300-kampioenen van 2021

In de GT300-klasse begon Iguchi vooraan, maar Yamauchi viel terug na de pit stops. Het bracht Hiroki Yoshida (Saitama Toyopet GreenBrave) de leiding voor mede-Supra-coureur Hiroki Yoshimoto (LM Corsa), maar Yoshida spinde in de slotfase met een lekke band. Shunsuke Kohno en Yoshimoto wonnen voor de tweede maal dit seizoen; ook hun eerste zege kwam op Fuji. Naoya Gamou & Togo Suganami (K2 R&D LEON Racing) finishten op P2 voor Iguchi & Yamauchi die Subaru hun eerste kampioenschap bezorgden. Ze kwamen op het podium terecht, nadat ook Takashi Kogure (JLOC) te maken kreeg met een lekke band.

UITSLAG RACE GT500
UITSLAG RACE GT300

In 2022 zal het Okayama International Circuit wederom het Autobacs Super GT-seizoen openen op 17 april. De 500-mijl race op Fuji Speedway, die voor het laatst werd verreden in 2019, maakt weer een terugkeer, terwijl Suzuka een tweede race krijgt ten koste van Twin Ring Motegi. De eerder geplande races in Maleisië en Thailand zullen niet mogelijk zijn door de COVID-19-pandemie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet