TCR Series

WTCR: Azcona en Huff laatste winnaars WTCR-seizoen, Ehrlacher opnieuw kampioen (lang)

211128 WTCR Ehrlacher kampioen
De oude kampioen is ook de nieuwe kampioen: Yann Ehrlacher

De beide Zengö-Cupra-rijders Mikel Azcona en Rob Huff gaan de boeken in als de laatste twee racewinnaars van het FIA WTCR-seizoen 2021. De zesde plaats in de eerste race op het Sochi Autodrom was genoeg voor de Fransman Yann Ehrlacher, uitkomend voor Lynk & Co, om zijn titel van vorig jaar te prolongeren. Ook Tom Coronel kon aan het eind van het seizoen nog twee kampioenschapspunten aan zijn totaal toevoegen: in de tweede race eindigde de rijder met de Audi RS 3 LMS van het Comtoyou DHL Team Audi Sport als negende. De eerste westrijd had hij als 16e afgesloten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: FIA WTCR

De omstandigheden waren slecht voor de eerste race, met zware regenval, een zeer natte baan en minimaal zicht. Gilles Magnus startte met de Comtoyou-Audi vanaf pole, verloor kort de leiding aan de goed gestarte Hyundai-rijder Jean-Karl Vernay, maar herstelde snel weer de opgelopen schade. Nog tijdens de eerste ronde kwam de safety-car in actie na een zware crash van Honda-rijder Esteban Guerrieri, die een mislukte inhaalpoging op Vervisch met een klap in de bandenstapels moest bekopen. Voor de Argentijn was de race ten einde. Kort na de herstart in de vierde ronde nam Vernay weer de kop over, terwijl Magnus even later ook de tweede plaats verloor, en wel aan Vervisch. Vernay had ondertussen te kampen met slecht werkende ruitenwissers, maar wist niettemin zijn leiding te verdedigen. Daarachter passeerde Azcona Magnus voor de derde plaats, terwijl ook Huff zich in het strijdgewoel mengde en kort daarna de derde plaats veroverde van Azcona. In de negende ronde kwamen Vervisch en Huff met elkaar in botsing, waarop de Brit uitviel met een gebroken ophanging en Azcona alsnog de tweede positie kon overnemen. Vervolgens zette de Spanjaard zijn opmars voort en passeerde Vernay in de laatste ronde, waarna hij zijn eerste zege van het seizoen naar huis reed. Vernay en Vervisch completeerden het podium, voor de beide Audi-rijders Magnus en Berthon en Ehrlacher namens Lynk & Co, die daarmee de titel binnenhaalde. Tom Coronel eindigde als 16e.

De tweede race was, zoals zovaak, goed voor de nodige chaos. Pole-sitter Yvan Muller kwam slecht weg en viel terug achter Azcona en Girolami. Een aanrijding bij de start tussen Tassi en Magnus leidde tot een interventie van de safety-car, omdat de Audi van Magnus op het rechte stuk gestrand was. In de vierde ronde werd de race hervat. Azcona werd van achteren geraakt door Muller, die zich verremde, en vervolgens met schade uitviel, terwijl ook voor Azcona vanwege een defecte achterwielophanging de race ten einde was. Girolami nam daarop de leiding voor Huff en Vervisch, maar nog in dezelfde ronde moest de race opnieuw worden genetraliseerd na een aanrijding tussen Cupra-rijder Boldisz en Lada-rijder Ladygin, waarbij Boldiz hard in de vangrails klapte. In ronde zeven werd de race weer vrijgegeven, met Girolami voor Huff en Vervisch. Vervolgens passeerde Huff de Argentijn voor de leiding, die daarna in strijd kwam met Vervisch en meer en meer terrein verloor. Daardoor kon Huff wat uitlopen en zo reed de Brit uiteindelijk zijn eerste overwinning van het seizoen naar huis. Daarachter completeerden Vervisch en Berthon het podium. Tassi eindigde als vierde voor Vernay, Ehrlacher en Girolami. Tom Coronel sloot de race als negende af.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet