Formula 4

Formule 4: Veel succes voor VAR op de Nürburgring.Oliver Bearman kampioen

Het team van Frits van Amersfoort behaalde dit weekend veel succes op de Nürburgring. De Rus Nikita Bedrin schreef geschiedenis de laatste Formule 4 wedstrijd met de huidige generatie auto's te winnen. Tevens won Bedrin de rookie-titel. De Brit Oliver Bearman behaalde de Formule 4 titel terwijl Van Amersfoort Racing ook nog eens de teamtitel in de wacht sleepte.

2021  VAR Team
Het team van Frits van Amersfoort kaapte in de ADAC F4 slotwedstrijd alle prijzen weg......

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

2021 Oliver Bearman
Oliver Bearman de Kersverse ADAC F4 kampioen powered by Van Amersfoort.

Veel succes voor VAR op de Nürburgring. Oliver Bearman kampioen
Met een zege in de eerste wedstrijd op zondagochtend legde Bearman de eerste funderingen voor de titel. US Racing-coureur Luke Browning eindigde als tweede gevolgd door gevolgd door de Tsjech Joshua Dufek die in de openingsfase van de wedstrijd uitstekend werk verrichtte door zijn Britse VAR-teamgenoot voldoende af te schermen waardoor Tramnitz niet te dicht bij Bearman in de buurt kon komen. Rookie Robert de Haan deed het met een vijfde plek voor Van Amersfoort Racing uitstekend.

Bearman neemt geen risico
In de tweede wedstrijd begon Bedrin (RUS/15 VAR) vanaf een derde startplek aan de wedstrijd en nam in de negende ronde de leiding van Vincent Bernier over. De Fransman slaagde er daarna niet meer in om de jonge Rus te passeren en moest met een tweede plek genoegen nemen. De Brit Luke Browning (GB/ US Racing) kwam na een sterke inhaalwedstrijd als derde over de streep. Pas in de elfde ronde wist hij P3 te veroveren.

Nikita Bedrin: "Het was een goede wedstrijd. Ik ben als derde gestart en het was zeker niet de beste. Maar ik bevond mij snel op P2 en moeste Bernier volgen maar die nam afstand. Op het einde beschikte ik over meer snelheid en slaagde erin om hem te passeren. De safetycar maakte het nog een keer spannend maar ik beschikte over meer snelheid. Dank aan het team voor hun perfecte werk dit weekend."

2021 Finish
De Rus Nikita Bedrin schreef historie door de allerlaatste wedstrijd met de huidige generatie auto's te winnen. Volgend jaar komt het nieuwe Tatuus Abarth chassis.

Met de omgedraaide startgrid voor de laatste wedstrijd moest Bearman vanaf P8 aan de wedstrijd beginnen. Om de titel veilig te stellen had Bearman hieraan eigenlijk voldoende en hij besloot dan ook om niet al teveel risico te nemen. Al in de eerste ronde bevond de Brit zich in vierde positie, reed een foutloze wedstrijd en kwam ook in deze hoedanigheid over de eindstreep.

Om de titel veilig te stellen moest zijn opponent Tim Tramnitz gewoon winnen. Die droom spatte direct al na de start al uiteen nadat de Tsjech Joshua Dufek (VAR) in de bocht tegen hem aanreed.Dufek werd voor dit incident met een "drive-through bestraft. Ondanks twee safetycar fases slaagde Tramnitz er niet meer in om de aansluiting te vinden. Bij soort gelijke incidenten in andere wedstrijden slaagden de meeste rijders daar overigens wel in.

Tramnitz: "In de eerste bocht kreeg ik een klap van achteren en verloor daarbij mijn voorvleugel. Vervolgens kon ik geen aansluiting meer vinden. Meer zat er jammer genoeg niet in."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet