WTCC

WTCC: Gabriele Tarquini pakt winst in tweede race op Zandvoort

480_tarquini_podium

Gabriele Tarquini heeft de tweede WTCC-wedstrijd op het circuit van Zandvoort op zijn naam geschreven. De vanaf de tweede plaats gestarte Italiaan profiteerde optimaal van een foutje van Andy Priaulx en reed vervolgens onbedreigd naar de winst. "De eerste seizoenszege voor SEAT’’, aldus Tarquini. "En ik ben heel blij om die te scoren.''

Tekst: Marc Kok

De tweede wedstrijd van de WTCC start om 15.30 uur. In tegenstelling tot de eerste race, gaan de coureurs nu niet rollend maar staand vertrekken vanaf de grid.

Knutselen
Tom Coronel moet helemaal achteraan als nummer 25 beginnen. Omdat zijn monteurs de eerder beschadigde SEAT Léon tijdens de pauze tussen de eerste en tweede race hebben ‘behandeld’, wordt de Huizenaar naar de achterste positie verwezen. WTCC-bolides worden immers na de eerste manche verzegeld, waarna de mecaniciens pas een kwartier voor de tweede rit weer aan de bolide mogen knutselen. Doet een team dat eerder (hetgeen na schade in de openingsheat logisch is) schrijft het FIA-wetboek voor dat de rijder in kwestie achteraan moet aansluiten.

Spetteren
Vlak voor de opwarmronde begint het te spetteren op het circuit. Hoewel de druppels allesbehalve hard uit de hemel vallen, besluit de raceleiding officieel tot het uitroepen van een ‘wet race.’ De vraag voor de coureurs en de monteurs is nu: gaan we op slicks of regenbanden vertrekken?

480_tom_coronelrace2

Regendans
Tom Coronel sprak vorige week uit dat hij vlak voor de race een spetterende regenbui wilde hebben. Want dan zou Tom met zijn enorme baankennis onder alle omstandigheden uitstekend uit de verf kunnen komen, zo sprak hij uit. De regen lijkt op deze zondagmiddag echter niet door te zetten als vlak voor half vier de opwarmronde begint.

Rokende bandjes
Bij de start is het veld goed weg. Pole-man Andy Priaulx blokkeert met rokende banden bij het aanremmen voor de Tarzan-bocht, maar de regerend wereldkampioen behoudt de leiding.
Tom Coronel heeft al snel vier concurrenten te pakken, plus James Thompson die vanuit de pitstraat is gestart. Na twee bochten is de bekende Hollandse coureur reeds 19de.

480_start_wtcc

Zin in
Bij de eerste doorkomst leidt Priaulx voor Tarquini, Farfus, Rangoni, Jörg Muller en Colciago. Even later laat Prialx zich echter verleiden tot een foutje, waardoor hij terugvalt naar P5. Intussen heeft Coronel er steeds meer zin in. Hij ligt op plek 16, terwijl Olivier Tielemans de nummer 19 is.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet