NASCAR

NASCAR Whelen: Loris Hezemans en Martin Doubek kampioen. Jacques Villeneuve zegeviert op Vallelunga

2021 podium 2
Eindelijk weer eens twee podiums voor Jacques Villeneuve. Hij zat er de laatste jaren vaak dichtbij.

Villeneuve zegeviert op zaterdag.
Qua overwinningen moest Jacques Villeneuve het na omzwervingen in diverse raceseries twaalf jaar lang zonder overwinningen stellen. De oud F1 wereldkampioen behaalde zijn allerlaatste overwinning in 2009 voor Peugeot in de toenmalige Le Mans Series (nu WEC). Villeneuve kreeg in de eerste wedstrijd de zege absoluut niet cadeau. Vanwege een "jumpstart" kreeg de Canadees van de wedstrijdleiding een tijdstraf van vijf seconden opgelegd.

2021 Shadow Ford Mustang
Een Shadow Ford Mustang.

Vooral de Israëliër Alon Day zette met zijn CAAL Chevrolet flink druk op de ketel. Maar omdat de CAAL-rijder zelf ook flink onder druk kwam te staan wist Villeneuve de straftijd van vijf seconden volledig weg te rijden kwam met een voorsprong van 1.2 seconden als eerste over de streep. Vittorio Ghirelli, die na de wedstrijden op Zolder afscheid van het team van Hendriks Motorsport had genomen, eindigde als tweede gevolgd door Gianmarco Ercoli. Voor Loris verliep de eerste wedstrijd op zaterdag vrij dramatisch.

Nadat Loris de #88 Monster Energy Chevrolet van de baan tikte kreeg hij van de wedstrijdleiding een "drive-through" opgelegd. Het eindresultaat was een teleurstellende tiende plek. Achter de Top 3 eindigde Nicola met zijn DF1 Racing Chevrolet als vierde gevolgd door Lucas Lassere die vanaf een elfde startplek aan de wedstrijd begonnen was. Hendriks Motorsport-coureur Giorgio Maggi kwam als zesde over de streep gevolgd door Sebastiaan Bleekemolen, Patrick Lemarie en Romain Iannetta. Met een voorsprong van slechts vijf punten in de tussenstand ging Loris de allerlaatste seizoenswedstrijd in

2021 Martin Doubek
Eindelijk een titel voor de Tsjech Martin Doubek.

Martin Doubek pakt voor Hendriks Motorsport EuroNASCAR 2 titel. Tobias Dauenhauer wint op zaterdag
Na zes jaar in de EuroNASCAR Pro series actief te zijn geweest behaalde Martin Doubek met een overtuigende zege zijn allereerste titel voor het team van Hendriks Motorsport. Om de titel te behalen moest Doubek maar liefst een achterstand van dertien punten op zijn teamgenoot Martin Doubek zien weg te werken. Gedurende de wedstrijd wisselde de tussenstand van het kampioenschap maar liefst driemaal. Maar uiteindelijk behaalde de #7 Hendriks Ford Mustang tijdens de openingswedstrijd de eerste van twee titels dit seizoen binnen.

2021 Hendriks crew
De Hendriks Motorsport-crew was verantwoordelijk voor het binnenhalen van twee titels.

Sinds 2015 vormt Martin Doubek een vast bestanddeel van de NASCAR Whelen Euroseries en zijn doorbraak kwam in 2020 op Zolder toen hij voor de eerste maal een wedstrijd wist te winnen. Met vijf overwinningen dit seizoen sloot Doubek een perfect jaar bij het team van Hendriks Motorsport af. De tweede wedstrijd begon wat chaotisch. Zowel Simon Pilate (B) als Vladimiros Tziortzis geraakten in de beginfase in het gedrang en moesten opgeven. Gelukkig was er geen safetycar-interventie noodzakelijk. Met Doubek en Dauenhauer in tweede en vijfde positie had laatstgenoemde voldoende voor de titel eigenlijk voldoende.

2021 Hezemans Doubek bekers
De Hendriks Ford Mustang, Loris en Martin reden aardig wat bekers bij elkaar.

In de derde ronde ging Doubek aan de #42 Racing Shadow DNM8 Ford Mustang van Francesco Garisto voorbij. Het maximale wat de Tsjech kon doen om zijn titeldroom levend te houden. De uitkomst van het kampioenschap was afhankelijk van Dauenhauer' s eindpositie.

Om de titel binnen te slepen behoefde de Duitser slechts als derde te eindigen. In de zevende ronde ging de Mustang aan de DF1 Racing Chevrolet van de Duitser Justin Kunz voorbij. Twee ronden later moest ook Garisto eraan geloven. In de 10e ronde verspeelde Dauenhauer door een "off" al zijn titelkansen. Uiteindelijk kwam de zwaar teleurgestelde Duitser als dertiende over de streep. Voor het team van Hendriks Motorsport betkende het wel een 1-2 in de eindstand van het kampioenschap.

2021 Loris Kampioen
Andermaal een prachtig moment voor de Nederlandse autosport. Loris Hezemans voor de tweede maal kampioen in de EuroNASCAR Pro.

In de wedstrijd eindigde Justin Kunz als tweede gevolgd door Francesco Garisto en Pierluigi Veronisi in de Double V Ford Mustang.
Tijdens de wedstrijd op zaterdag behaalde Dauenhauer zijn vijfde seizoensoverwinning. Bij een herstart in de negende ronde wist de Duitser het hoofd koel te houden en nam opnieuw de leiding. Zijn teamgenoot Martin Doubek had achteraf gezien een superweekend. Vanaf een derde startplek wist hij als tweede te eindigen. Francesco Garisto eindigde als derde en bezette de laatste podiumplek.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet