GT

Lamborghini Super Trofeo: Gilardoni en Pulcini kampioen in controversiële chaos op Misano, dubbelzege voor Kroes en Pijl

211029 GilardoniPulcini
Gilardoni en Pulcini zijn de kampioenen van 2021 in de Lamborghini Super Trofeo Europe

Een spannend seizoen van de Lamborghini Super Trofeo Europe werd afgesloten op de vrijdag, voordat de World Finals begonnen, op Misano World Circuit Marco Simoncelli nabij de Adriatische kust. Kevin Gilardoni en Leonardo Pulcini (Oregon Team) wonnen het kampioenschap. Max Weering (Johan Kraan Motorsports) leek de leiding te nemen in de puntenstand na Race 1, totdat een lekke band roet in het eten gooide. In Race 2 werd ontzettend hard gestreden om de titel tussen Gilardoni en Weerings teamgenoot Loris Spinelli. Danny Kroes en Daan Pijl (Bonaldi Motorsport) maakten gebruik van de fouten van de kampioenschapskandidaten en het Nederlandse duo won beide races. Richard Antinucci mocht zich ondertussen kampioen noemen van de Super Trofeo North America.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Super Trofeo Europe
Spinelli was het snelst in de kwalificatie voor Race 1 voor Pro-Am-polesitter Karol Basz (VS Racing) en Glenn van Berlo (Target Racing). Kroes deelde de derde rij met Maxime Oosten (Bonaldi Motorsport). Gilardoni moest vanaf P9 vertrekken. Spinelli had een goede start en reed meteen weg van Basz. Kroes en Oosten passeerden Mattia Michelotto (VS Racing) voor posities vier en vijf, respectievelijk, achter Van Berlo. In het middenveld werd Gabriele Rindone (Leipert Motorsport), de leider in de klasse voor amateurrijders, in de rondte getikt door Alessandro Tarabini (Oregon Team). Net voordat het tijd was voor de verplichte pit stops, verloor Gilardoni een wiel en de Zwitser die samen met Pulcini als kampioenschapsleider naar Misano kwam, viel uit!

211029 Lewandowski
Lewandowski schreef voor de vierde maal de Pro-Am-titel op zijn naam

Weering nam de auto van Spinelli over en bleef een groot gat houden over de rest van het veld. Van Berlo's teamgenoot Raúl Guzmán lag tweede voor Pijl, Oostens teamgenoot Teekens en Basz' teamgenoot Andrzej Lewandowski die nog steeds eerste lag in de Pro-Am-klasse. Weering kreeg echter een lekke band met nog zes minuten op de klok en hij spinde, voordat hij de pits bereikte voor nieuw rubber. Pijl was sneller dan Guzmán en hij ging de Mexicaan voorbij voor de eerste positie. Ook Teekens probeerde mee te gaan, maar hij crashte tegen Guzmán in de Rio-bocht.

Kroes en Pijl wonnen Race 1 uiteindelijk voor Oosten en Teekens, terwijl Sebastian Balthasar en Seb Morris (Leipert Motorsport) het podium afmaakten. Weering kwam uiteindelijk nog als negende algemeen over de streep en ging Race 2 in met een achterstand van drie punten op Gilardoni en Pulcini. Lewandowski werd door niemand uitgedaagd in Pro-Am deze race. De Pool won zijn klasse samen met Basz en hij pakte ook de titel in het Pro-Am-kampioenschap. Raffaele Giannoni (Automobile Tricolore) scoorde een zege in de Am-klasse. Nederlands succes was er ook in de Lamborghini Cup-klasse waar Gerard van der Horst (Van der Horst Racing) won en Hans Fabri (Imperiale Racing) derde werd.

211029 Gosselin
De 59-jaar jonge Fransman Gosselin pakte zijn allereerste kampioenschap in de Am-klasse

UITSLAG RACE 1

Pulcini en Guzmán deelden de eerste rij voor Race 2. Weering startte als derde, Teekens als zesde en Pijl als achtste. Bij de start reed Pulcini meteen weg van het veld voor Weering die P2 afpakte van Guzmán. Teekens moest in de openingsfase zijn Huracán aan de kant zetten met een lekke band. Weering kwam zo snel mogelijk binnen, toen de pit window openging. Spinelli zette een aantal ontzettend goede rondetijden neer, voordat Pulcini zijn verplichte stop maakte. Spinelli kwam vervolgens net voor Gilardoni terecht. Van Berlo lag vervolgens op P3 voor Kroes. De Safety Car moest op de baan komen, vanwege een crash van Dmitri Gvazava (Target Racing) in de snelle Curvone-bocht. Het enige wat Spinelli voor Weerings kampioenschapskansen kon doen, was de race winnen. Gilardoni zou de titel verliezen, als Van Berlo hem inhaalde.

Na de herstart met nog tien minuten te gaan, reed Spinelli snel genoeg om Gilardoni achter zich te houden, maar langzaam genoeg om hem op te houden, waardoor Van Berlo en Kroes constant op de staart zaten van Gilardoni. Ronde na ronde was de spanning om te snijden. Bij het aanremmen van de Rio-bocht dook Gilardoni aan de binnenkant van Spinelli en hij pakte de leiding af. Op hetzelfde moment worstelde Kroes zich langs Van Berlo. Spinelli gaf niet op en ramde Gilardoni in een veel te ambitieuze actie in de Tramonto-bocht.

211029 Fabri
Fabri is voor de tweede achtereenvolgende keer kampioen in de Lamborghini Cup

Spinelli kwam als eerste over de streep, maar werd samen met Weering teruggezet naar P6 in de Pro-klasse, vanwege een straf van tien seconden. Kroes en Pijl kregen daarmee hun tweede overwinning van de dag in handen. Gilardoni finishte als vijfde en pakte samen met Pulcini het Lamborghini Super Trofeo Europe-kampioenschap. Van Berlo werd zevende, vanwege een lekke band in de slotfase. Lewandowski was wederom oppermachtig in de Pro-Am-klasse. Rindone won in de Am-klasse, maar dat was niet genoeg om Claude-Yves Gosselin (Boutsen Ginion) van de titel af te houden. Van der Horst zegevierde wederom in de Lamborghini Cup. Fabri werd kampioen in die klasse na een vierde finishpositie.

UITSLAG RACE 2

Super Trofeo North America
Ook de kampioenschappen van de Noord-Amerikaanse-divisie werden beslist op de vrijdag in Italië. Richard Antinucci (Dream Racing Motorsport) won beide races op jacht naar de titel. Hij versloeg Steven Aghakhani & Jacob Eidson (US RaceTronics), Stevan McAleer (Change Racing) die Jeroen Mul als teamgenoot had, en Danny Formal & Kyle Marcelli (Wayne Taylor Racing) in de Pro-klasse.

211029 Antinucci
Antinucci won ook in 2019 al de Pro-titel in het Noord-Amerikaanse Super Trofeo

Brandon Gdovic en Bryan Ortiz (PPM Precision Performance) werden Pro-Am-kampioenen na Race 2 in hun klasse te hebben gewonnen. Luke Berkeley (Dream Racing Motorsport) scoorde de titel in de Am-klasse. Het kampioenschap in de Lamborghini Cup ging naar Mark Kvamme en Terry Olson (PPM Precision Performance).

Op zaterdag en zondag worden de World Final-races verreden op Misano World Circuit Marco Simoncelli. Daarin zullen de Europe- en North America-deelnemers tegen elkaar strijden, gesplitst in races voor de Pro- en Pro-Am-klasses en voor de Am- en Lamborghini Cup-klasses.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet