GT

Super GT: Fukuzumi/Nojiri pakken eerste zege van seizoen op Autopolis, hybride-Prius domineert GT300-klasse

211024 FukuzumiNojiri
Een Honda won voor het eerst op Autopolis in de GT500-klasse sinds 2007

Autopolis, het 4,673-kilometerlange circuit gelegen in het Aso Kujū National Park, was afgelopen zondag gastheer van de zesde ronde van de Autobacs Super GT Series, het GT-kampioenschap van Japan. Nirei Fukuzumi en Tomoki Nojiri (ARTA), na de pech op Sportsland SUGO waar het Honda-duo vier drive-through penalty's aan hun broek kreeg, hadden dit keer wel het geluk aan hun zijde. Ze wonnen voor eerst dit seizoen in de GT500-klasse. In de GT300-klasse was het ook een eerste zege van 2021: Yuhki Nakayama en Koki Saga (apr) leidden van start tot finish.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Toshiki Oyu ving de race aan vanaf pole positie in de Red Bull-gesponsorde Honda van Team Mugen. Kenta Yamashita (TGR Team Eneos Rookie) pakte de leiding af in de openingsronde, maar de Toyota-rijder moest binnenkomen voor een geplande stop-en-go-penalty van vijf seconden, vanwege het gebruik van een derde motor. Je mag er maar twee per seizoen gebruiken. Oyu kreeg dus de eerste plek weer in handen voor Takuya Izawa (Modulo Nakajima Racing), Fukuzumi en Ronnie Quintarelli (Motul Autech). Yuji Tachikawa (TGR Team ZENT Cerumo) passeerde Heikki Kovalainen (TGR Team SARD) om in de top vijf terecht te komen na als tiende te zijn gestart. Een flinke klap voor Hisashi Wada (R'Qs Motor Sports) zorgde voor de eerste Safety Car-periode.

Na de herstart in ronde achttien verloor Oyu plotseling zijn rechterachterwiel. Een apart incident, aangezien er nog geen pit stops waren geweest waarin banden waren verwisseld. Het Mugen-team is al bijna twintig jaar op zoek naar een zege in de GT500-klasse. Hun laatste kwam op het circuit van Mine in 2002. Yudai Uchida (Shokumou-Nissan) maakte contact met de Lexus van Sean Walkinshaw (arto) en crashte hard. De Safety Car moest wederom de baan opkomen en pikte Izawa op als leider van de race.

In de ronden sinds er weer met groene vlaggen werd gezwaaid, werden alle pit stops inclusief rijderswissels gedaan. Fukuzumi kwam eerder binnen dan Izawa en gaf zijn door Aguri Suzuki-gerunde Honda over aan Nojiri. Vervolgens stapte Hiroki Otsu in de NSX van Izawa. Otsu kwam net voor Nojiri de baan op, maar had nog koude banden. Nojiri passeerde hem om zo de eerste plek te pakken en hij breidde zijn leiding uit tot bijna een halve minuut.

Fukuzumi & Nojiri wonnen op Autopolis voor Hiroaki Ishiura & Tachikawa en Tsugio Matsuda & Quintarelli. Katsumasa Chiyo & Kohei Hirate (Craftsports / NDDP with B-Max) en Kovalainen & Yuichi Nakayama maakten de top vijf af voor kampioenschapsleiders Tadasuke Makino & Naoki Yamamoto (Stanley Team Kunimitsu). Yamamoto neemt een grotere voorsprong in de puntenstand, nadat Bertrand Baguette en Koudai Tsukakoshi (Astemo Real Racing) niet verder kwamen dan P8. Otsu was compleet de pace kwijt in de slotfase en viel helemaal terug naar een twaalfde finishpositie.

211024 NakayamaSaga
De Prius had in de eerste helft van het seizoen totaal geen snelheid, maar Nakayama en Saga werden geholpen door een aanpassing in de Balance of Performance op weg naar de zege in GT300

Nakayama en Saga domineerden de GT300-klasse in hun Toyota GR Sport Prius PHV. Niet alleen scoorden ze hun eerste overwinning van het seizoen, maar ook hun eerste punten. De laatste keer dat de hybride-Prius won was vijf jaar geleden op Sportsland SUGO, ook toen met Saga achter het stuur. Morio Nitta en Sena Sakaguchi (K-Tunes Racing) finishten als tweede met hun Lexus. De Subaru van kampioenschapsleiders Takuto Iguchi en Hideki Yamauchi (R&D Sport) kwam op het podium in P3. Zij hebben nu een voorsprong van twaalf punten, nadat Kiyoto Fujinami en João Paulo de Oliveira (Kondo Racing) niet in de top tien wisten te eindigen.

UITSLAG RACE GT500
UITSLAG RACE GT300

November is de laatste maand van Autobacs Super GT Series-competitie met nog twee races van ieder 300 kilometer, beginnend met de Twin Ring Motegi op 7 november.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet