V8 Supercars

V8 Supercars: Kort nieuws. Supercarkampioenschap weer van start

Gelukkig gaan de Supercars volgend weekend weer na maanden van start met de Burnings Trade Sydney Super Night. Hoewel het kampioenschap vanwege COVID-19 werd stilgelegd was het achter de schermen bepaald niet stil. Aan de vooravond van de Bathurst 1000 wordt er voor het seizoen 2022 ook een instroom van nieuw talent verwacht.


2021 JW

De laatste races worden een afscheid van Jamie Whincup die bij T8 de nieuwe teambaas wordt. Jamie moet wel met een schone lei beginnen want vrijwel al het huidige personeel is per 1 jan 2022 vertrokken.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: PR/Supercheap/Tickford/Red Bull/Tegan Instagram

Kort nieuws. Supercarkampioenschap weer van start
Volgend weekend gaat het Supercarkampioenschap na een maandenlange onderbreking eindelijk weer van start. Gedurende weekends van 29/31 oktober, 6/7 november, 13/14 november, 19/21 november zal er alleen nog op Sydney Motorsports Park geracet worden omdat diverse Australische staten nog in lockdown verkeren.

Teams waarbij COVID-19 besmettingen worden geconstateerd zullen voor de overige wedstrijden van het kampioenschap uitgesloten worden. Ook moeten alle teams volledig gevaccineerd zijn of anders geen deelname. De regels zijn Down Under dus bijzonder streng.

2021 JW Engineer
SVG's engineer David Cauchi werd gisteren door Grove Racing weggekaapt.

SVG titelfavoriet
Shane van Gisbergen is met het team van Triple Eight nog steeds de grote titelfavoriet. Wel kreeg het team van SVG gisteren een behoorlijke klap te verwerken toen diens engineer David Cauchi door Grove Racing (voorheen Kelly Grove) werd weggekaapt.

Cauchi is ruim veertien jaar als engineer bij Triple Eight actief en behaalde met de rijders Jamie Whincup en SVG maar liefst acht kampioenschappen en mogelijk dit jaar nog een negende met SVG. Bij het team van Grove gaat Cauchi de rol van teamchef vervullen.

Zoals bekend zet het team van Triple Eight voor de Bathurst 1000 met veteraan Russell Ingall en nieuwkomer Broc Feeney een wildcard in. Het was overigens gisteren de derde testdag voorafgaande aan de Bathurst 1000 voor het team.

Zowel veteraan Ingall als rookie Feeney verklaarden zich na de test van gisteren zich meer op hun gemak te voelen. Het team legde bij de tests vooral de nadruk op de rijderswissels. Tijdens de eerste twee tests waren er wat kleine technische problemen maar die lijken nu te zijn opgelost.

2021 T8  Wildcard
Gisteren was de laatste test voor de T8 Wildcard van Ingall/Feeney.

Russell Ingall: "Daar zijn tests ook voor. Het hoort erbij. Beter dat het hier gebeurt dan tijdens het grote weekend. Het waren slechts kleinigheidjes. Dit team behoort tot één van de beste in deze business en ze winnen dan ook niet voor niets de Bathurst 1000 en kampioenschappen."

Broc Feeney: " Het is geweldig om met Russell samen te werken. Wij kennen elkaar al zolang. Ik kijk er naar uit om naar Bathurst te gaan. Russell kent daar de weg. Hij is er vaak genoeg geweest dus het was goed om wat tips van hem te krijgen. Het is niet voor niets een testdag. Bathurst is een erg lange wedstrijd dus je wilt zeker zijn dat je alles goed hebt afgesteld. Vandaag hebben we alle processen nogmaals goed doorlopen. Zodat je met de pitstopoefeningen op de wedstrijddag goed bent voorbereid."

2021 T8 2
De tekst spreekt voor zichzelf toch? Alleen nu nog even scoren.

Erebus
Bij het team van Erebus heeft men hoge verwachtingen van de combinatie Richie Stanaway/Greg Murphy. Laatstgenoemde behoeft met zijn "Lap of the Gods" op Bathurst geen nadere introductie en de Nieuw Zeelander was de laatste jaren vooral als TV commentator actief. Richie Stanaway besloot na veel teleurstellingen in zijn carrière er in 2019 plotseling een streep onder te zetten.

Door de lockdowns vond Stanaway via Esports zijn passie voor de racerij weer volledig terug en klopte begin dit jaar bij diverse teams aan. Voorlopig heeft de Nieuw Zeelander bij het team van Erebus voor de Bathurst 1000 onderdak gevonden. Op papier een vrij sterke combinatie die met een Top 10 resultaat weleens voor verrassingen zou kunnen zorgen en ex-VAR rijder Stanaway de boost zou kunnen geven die hij nodig heeft.


Alex Premat woedend en teleurgesteld
Oud  Marlboro Masters winnaar Alexandre Premat is woedend en teleurgesteld. De soms wat heetgebakerde Fransman die tegenwoordig in Los Angeles woont kreeg het evenals Scott McLaughlin niet voor elkaar om in december naar Bathurst te reizen. Oorzaak de vele beperkingen.

Ook bij Team Penske heeft men geprobeerd om McLaughlin naar Bathurst te laten reizen. Maar verschuivingen in de kalender en COVID-19 beperkingen maakten een streep door de rekening van de 2021 Indycar-rookie. Porsche-specialist Matt Campbell, ook in Europa geen onbekende, vervangt bij Kelly Grove Racing Earl Bamber om vrijwel dezelfde redenen voor de Bathurst 1000.

2021 Tickford 1
De Tickford Mustang van James Courtney heeft een nieuw kleurenschema gekregen.

James Courtney verveelde zich niet tijdens lockdown
De Tickford Mustang van James Courtney is voor de komende wedstrijden van een prachtig kleurenschema voorzien. De inmiddels 41-jarige Courtney, begin millenniumjaren ook als testrijder voor Jaguar in de F1 actief, is nu de oudste Supercar-rijder en heeft inmiddels bij Tickford voor komend seizoen weer bijgetekend.

Terwijl velen van zijn concurrenten zich tijdens de lockdowns Down Under dagelijks met allerlei Esports-activiteiten bezighielden verveelde Courtney zich zeker niet. Op de social media postte hij met regelmaat wat leuke ondeugende foto's van hemzelf en zijn vriendin Tegan Woodford. Het riep soms wat verzuurde reacties van zijn jaloerse concurrenten op.

2021 Coutney 1
James Courtney deed niet aan Esports tijdens de lockdown maar plaatste wat leuke foto's van hemzelf en zijn vriendin.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet