ESports

Esports: De autosport ontmoet Sim Racing. 30 minuten documentaire over de ontwikkeling van het BMW M4 GT3 stuurwiel

BMW M Motorsport en hardware fabrikant Fanatec waren de eerste die in een joint venture avontuur een stuurwiel ontwikkelden die de werkelijke wereld en het virtuele racen verenigden. De 30 minuten durende documentaire "Fusion Motorsports ontmoet SIM Racing omschrijft het pionierswerk in de ontwikkeling van het stuurwiel dat zowel in simulators als de echte raceauto's past. De film beschrijft hoe het idee vanaf het begin sceptisch werd ontvangen , de verschillende constructiefases en de uiteindelijke tests. De film is op diverse kanalen te zien maar wordt ook bij verschillende luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa, Singapore Airlines en Ethihad vertoond.

2021 BMW M4 GT3 Cockpit
De cockpit van de BMW M4 GT4

Tekst: Willem J. Staat
Foto's BMW Motorsport

De autosport ontmoet Sim Racing. 30 minuten documentaire over de ontwikkeling van het BMW M4 GT3 stuurwiel
De film begint met het werelddebuut van het M4 GT3 stuurwiel tijdens een BMW SIM-event bij BMW Welt in München december 2020. Hij begint bij het punt dat BMW-fabriekscoureur Philipp Eng een live demonstratie geeft van het stuur zowel in de auto als in de simulator. Dit was het resultaat van vele maanden intensieve ontwikkeling en Endurance tests die nog moesten komen.

Alle hoofdrolspelers van het project komen in de documentaire aan het woord waaronder het hoofd van BMW SIM Racing, Rudolf Dittrich en Fanatec CEO Thomas Jackermaier alsmede de ingenieurs die verantwoordelijk waren voor de ontwikkeling van de BMW M4 GT3, het stuur, de BMW fabrieksrijders en de professionele SIM racers. Door alle betrokkenen ontstaat een heel goed gevoel over de barrières die overwonnen moesten worden en hoe goed de samenwerking tussen alle betrokkenen tot stand kwam om het gewenste resultaat te bereiken.Op onderstaande You Tube link kan de film bekeken worden.

https://b.mw/Fanatec_Steering_Wheel.


2021 Fantac Stuurwiel Het Fanatec stuurwiel zowel in Real Life als op de Sim-rig toepasbaar.

Rudolf Dittrich: "Met een ongekende samenwerking hebben de ingenieurs van BMW M Motorsport en Fanatec een stuur ontwikkeld zoals we dat nog nooit eerder in de geschiedenis van de autosport gezien hadden. Ze toonden moed, pioniersgeest, creativiteit en brachten de verbinding tussen de echte autosport en het SIM racen in het proces naar een totaal nieuw niveau. Ik wil alle betrokkenen bedanken en ik ben verheugd dat dit ontwikkelingsproces in deze documentaire prachtig in beeld wordt gebracht. De film laat zien hoe serieus BMW SIM Racing een 360 graden benadering neemt en met hoeveel kracht hardware ontwikkelingen en technologische innovaties worden versneld."

2021 Fantac Simrig
Werken vanuit de Sim-rig.

Thomas Jackermaier: "Voor Fanatec is de samenwerking met BMW M Motorsport een gedurfde en belangrijke stap in de ontwikkeling van het bedrijf. Voor het eerst hebben we een stuur ontworpen dat niet alleen in de Sim-rig gebruikt kan worden maar ook in een echte raceauto. Met al onze ervaring voelden wij ons klaar voor dit project en de tests hebben tot nu toe bewezen dat we goed werk geleverd hebben. Toen ik ons stuur bij de BMW M4 GT4 shakedown voor het eerst in actie zag kreeg ik kippenvel. Evenals bij het zien van de documentaire."

2021 Simulator
Blik vanuit de simulator.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet