Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Terug naar Spa-Francorchamps voor de herkansing

wierzbicki-portret

Voor de tweede keer dit jaar verplaatst het veld van de Ford Fiesta Sprint Cup zich voor een ronde van het kampioenschap richting Spa-Francorchamps. Begin juni maakten regen en modderstromen een einde aan het feest voordat het überhaupt begonnen was. Tijdens het Racing Festival gaan de deelnemers van de Ford Fiesta Sprint Cup in de herkansing om hun krachten met elkaar te meten op het uitdagende Ardennen-circuit. Zet rising star Nikodem Wierzbicki zijn in Zolder ingezette zegereeks voort, slaat Laurens de Wit hard terug, of zijn de Belgen baas in eigen huis?

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

start


Vier ronden achter de rug en nog twee te gaan. De spanning neemt verder toe in de Ford Fiesta Sprint Cup, zeker na de onlangs verreden wedstrijden tijdens de Truck Grand Prix op Circuit Zolder, de inhaalronde voor de verregende Spa Euroraces. Na Circuit Zandvoort, Circuit Zolder, TT Circuit Assen en opnieuw Zolder is het met Spa-Francorchamps tijd voor het vierde circuit op de kalender. En wat voor een circuit. Spa-Francorchamps geldt algemeen als een van de meest uitdagende omlopen ter wereld met bochtencombinaties die zeker bij de jongste deelnemers aan de cup ontzag inboezemen. Het is echter ook het favoriete circuit van bijna alle rijders en iedereen kijkt dan ook reikhalzend uit naar ronde vijf van de Ford Fiesta Sprint Cup.
  de-wit

Laurens de Wit was in de eerste ronden van het kampioenschap ongenaakbaar en schreef de eerste vijf races op zijn naam. In Assen moest De Wit voor het eerst de winst laten aan Tomas De Backer, terwijl de meervoudig kampioen recent in Zolder zelfs met een vierde plaats een keer helemaal buiten het algemene podium viel.

wierzbicki-2

Grote man tijdens de Belgian Truck Grand Prix was de pas 18-jarige Nikodem Wierzbicki, die op indrukwekkende wijze beide wedstrijden op zijn naam wist te schrijven. De jonge Pool trok daarmee de stijgende lijn die eerder dit jaar door de EJ Automotive-coureur werd ingezet, versneld door. In de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar had Wierzbicki al de laatste drie wedstrijden in winst omgezet, maar in Zolder kwamen daar ook nog eens twee algemene overwinningen bij. Het wordt interessant om te zien of Wierzbicki deze lijn kan doortrekken in Spa-Francorchamps. Het mag duidelijk zijn dat Wierzbicki ook aan de leiding gaat in de tussenstand van het kampioenschap in de Divisie 1.


craats

In de klasse voor jonge talenten wordt de tweede plaats ingenomen door de pas vorige maand 16 jaar geworden Gianni van de Craats. De jonge rijder van NXT Racing stond al diverse keren op het Divisie 1-podium, maar de hoogste trede ontbreekt nog op zijn lijst. Daarachter in de tussenstand Lisette Grinwis, Esmee Kosterman en Daniëlle Geel.


griswin-podium

Alle drie de dames scoorden al diverse keren een podium, waarbij Grinwis dat onlangs in Zolder zelfs twee keer deed.


de-wit-2

In de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder mag duidelijk zijn dat de positie van De Wit nog altijd onaantastbaar is. In de algemene rangschikking mag De Wit in de laatste drie races dan geklopt zijn, in de Divisie 2 is hij met acht uit acht nog altijd ongeslagen.

olejniczak

Op plek twee en op gepaste afstand volgt Aleksander Olejniczak. Een algemeen podium zat er nog niet in, maar de Pool grossierde tot nu toe wel in tweede plaatsen in de Divisie 2.

barewijk

Achter Olejniczak staat op plek drie Stefan Barewijk die met twee keer een tweede plaats in Assen uitstekende zaken deed. Johan Land bezet plek vier en deze rijder is zeker ook iemand om rekening mee te houden.

land

Derde plaatsen scoorde Land toe nu toe voldoende, wellicht is het op Spa-Francorchamps tijd voor een trede hoger.

backer

Al is De Backer dan de enige Belg die tot nu toe een algemene overwinning wist te scoren, het zijn toch vooral onze zuiderburen die het Wierzbicki en De Wit dit seizoen moeilijk maken. Nathan Vanspringel, Philippe Huart, Kenny Herremans, Polle Geusens en Milan De Laet stonden allemaal al minstens één keer op het algemene podium en daar kwam bij de Truck Grand Prix Junior Planckaert nog bij. De zoon van wielergrootheid Eddy Planckaert pakte in Zolder zelfs zijn eerste overwinning in het klassement van onze zuiderburen.

In de gezamenlijke rangschikking voor de Dutch Belgian Super Star gaat De Wit met 24 punten voorsprong op Vanspringel nog altijd ruim aan de leiding. Achter de snelle Belg volgt op slechts twee punten al Wierzbicki.

herremans

Op de plekken vier en vijf met Herremans (110 punten) en De Laet (99 punten) weer twee Belgische deelnemers, terwijl Olejniczak (91 punten) plek zes inneemt. Daarmee een keurige verdeling binnen de top zes tussen deelnemers uit het Nederlands en Belgisch kampioenschap.
Het programma van het Racing Festival op Spa-Francorchamps wordt in twee dagen afgewerkt. De Ford Fiesta Sprint Cup rijdt op zaterdag 16 oktober om 10:41 en 13:38 uur een tweetal dertig minuten durende vrije trainingen, om 17:26 uur gevolgd door een twintig minuten durende kwalificatie. Beide dertig minuten durende wedstrijden van de Ford Fiesta Sprint Cup staan gepland voor zondag 17 oktober om 9:50 en 14:55 uur.


TIJDSCHEMA

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet