Mazda MX-5 Cup

Wie nemen er plaats in de Mazda MX-5 Cup-trein tijdens het Spa Racing Festival?

EDFO -20210919- DTM Assen -EDFO1716

De lijst met kanshebbers op een overwinning in de Mazda MX-5 Cup lijkt elk evenement langer te worden. Al sinds de eerste race in 2019 behoren Marcel Dekker en András Király tot het selecte groepje dat steevast vooraan meestrijdt. Inmiddels zijn Dominique Kraan en Filip Wojtowicz eveneens vaste klanten in de kopgroep. Tijdens de DTM races bleken nieuwkomers Niels Langeveld en Simon Sikhart genoeg snelheid in de Mazda MX-5 te hebben om aan te sluiten en voor het podium te gaan. En laten nu alle zes deze rijders ook tijdens het Spa Racing Festival acte de presence geven.

Tekst en foto's: PR

Niet te voorspellen
Wie de races van de Mazda MX-5 Cup al langer volgt begrijpt het begrip treintje rijden wel. Al drie jaar lang is het vrijwel elke race zo dat een groep van gemiddeld vijf rijders ronde na ronde bumper aan bumper over de verschillende circuits gaat. Vaak met elke ronde een andere koploper, maar praktisch altijd zonder echte incidenten. De winnaar van een race is werkelijk tot op de laatste meters voor de finish niet te voorspellen.

EDFO -20210919- DTM Assen -EDFO1517

Top drie
Na acht van de twaalf races dit seizoen is Marcel Dekker de leider in het tussenklassement. Met 130 punten heeft hij er vier meer dan Dominique Kraan. András Király volgt met 107 punten op de derde plaats.

20210718 1RL07008

Vierde
Filip Wojtowicz begon dit seizoen tijdens de VRM Openingsraces erg sterk, maar kende daarna wat pech, waardoor hij met 99 punten vierde staat. Op zijn thuiscircuit Spa-Francorchamps hoopt de Poolse Belg in te lopen en de titelstrijd weer verder op te kunnen voeren. In de Junior Cup staat Wojtowicz tweede, kort achter Kraan.

EDFO -20210917- DTM Assen -EDFO9676

Reuzensprong
Sam van Norel heeft geduchte concurrentie van Niels Langeveld, de ervaren rijder in vele soorten toerwagens. Langeveld reed alleen de twee races tijdens het DTM weekend mee, maar scoorde 32 punten en maakt daarmee een reuzensprong in het klassement.

EDFO -20210917- DTM Assen -EDFO9517

Slowaak
Een tweede nieuwe rijder die veel indruk maakte op TT Circuit Assen is de Slowaak Simon Sikhart. Hij heeft weliswaar al de nodige ervaring in de Mazda MX-5, maar dat hij direct kon aanhaken in het 'treintje' was voor iedereen een verrassing. Of hij tijdens de DTM races al het onderste uit de kan heeft laten zien zullen we gaan zien tijdens het Spa Racing Festival.

Gold Cup
De strijd in de Gold Cup is net zoals in het overall klassement uiterst spannend. Dick van Elk en Ronald van Loon lijken samen uit te gaan maken wie aan het einde van dit seizoen de gouden trofee wint. Maar ook John Hoogland is nog in de race en wie weet gaat het spreekwoord over de twee honden die vechten om een been wel op.

EDFO -20210919- DTM Assen -EDFO1490

Programma
Op zaterdag start de kwalificatie over 20 minuten, samen met de Ford Fiesta Sprint Cup, om 17.26 uur. Beide races over 30 minuten worden ook samen gereden met de Ford Fiesta Sprint Cup. De start van de eerste race op zondagochtend is om 9.50 uur, de tweede race begint zondagmiddag om 14:55 uur.

Mazda MX-5 Cup DTM Assen 2021 Johan Vis Fotografie 11

RTL7
Wie races van de Mazda MX-5 Cup tijdens het Spa Racing Festival wil volgen kan een uitgebreid verslag zien op RTL7. De uitzending van een half uur is te zien op zondag 24 oktober om 14 uur. De herhaling is op zaterdag 30 oktober, eveneens om 14 uur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet