NASCAR

NASCAR: Van EuroNASCAR naar NASCAR USA: MOMO Team HEZEBERG maakt NASCAR Cup Series-debuut in 2022

Voor de allereerste keer zal een team afkomstig uit de NASCAR Whelen Euro Series toetreden tot de NASCAR Cup Series in de Verenigde Staten. Het Nederlandse Team HEZEBERG, een gezamenlijk project van racelegende Toine Hezemans en de Nederlandse ondernemer Ernst Berg, zal in 2022 hun opwachting gaan maken in de hoogste klasse van NASCAR. Dit alles met behulp van het in Mooresville gevestigde Reaume Brothers Racing die de technische ondersteuning van de #27 MOMO HEZEBERG Ford Mustang zal gaan verzorgen. Het plan is dat 2019 NWES-kampioen Loris Hezemans een parttime schema zal gaan rijden met inbegrip van alle road courses op de kalender. Dit is echter afhankelijk of hij de goedkeuring van krijgt NASCAR aan het eind van dit jaar. Mogelijk zal Loris in 2023 een volledig NASCAR seizoen af gaan werken. Voor de eerste maal een Nederlands NASCAR Team in de Cup-series.


2021 Loris 2 2

Aangeverd bericht
Foto's PR.

Van EuroNASCAR naar NASCAR USA: MOMO Team HEZEBERG maakt NASCAR Cup Series-debuut in 2022
De eigenaren van Team HEZEBERG, Ernst Berg en Toine Hezemans, zijn oude vrienden die in de jaren zeventig samen hebben geracet en in de jaren tachtig zelfs een Formule 1-auto hebben gesponsord. Hezemans won drie Europese kampioenschappen en alle grote endurance races tussen 1970 en 1978, waaronder de 24 uur van Daytona, de legendarische Targa Florio, en een klasse-overwinning in de 24 uur van Le Mans. In de NASCAR Whelen Euro Series is Hezemans eigenaar van de #50 auto waarbij hij technische ondersteuning krijgt van het Nederlandse team van Hendriks Motorsport. Sinds hun debuut in 2018 won het team met de #50 back-to-back het team-kampioenschap in 2019 en 2020, de EuroNASCAR PRO rijderstitel in 2019 en de EuroNASCAR 2 rijderstitel in 2020.

2021 Loris 3Het idee voor deelname aan de prestigieuze klasse van NASCAR is ontstaan in 2019 en aanstaande week zal hun eerste Mustang de baan op gaan tijdens de test van 11-12 oktober op de Charlotte Roval, bestuurd door 2019 NWES-kampioen Loris Hezemans en voormalig Formule 1- en Indy 500-kampioen Jacques Villeneuve.

2021 Loris 4


Ernst Berg: "Met Toine hebben we een lange vriendschap die uit onze race-ervaring voortkwam. Tijdens mijn verdere ondernemersleven ben ik betrokken geweest bij de commerciële kant van de Formule 1. Toine's vriendschap door de jaren heen alsmede zijn fenomenale inbreng in de sport inspireerden ons nog meer om de uitdaging met de NASCAR Next Gen aan te gaan en daarbij betrokken te zijn. Laten we eens kijken wat we ervan kunnen maken en het plezier uit het verleden doen herleven."

Toine Hezemans: "Eigenlijk ben ik sprakeloos om de spannende toekomst van Team Hezeberg te omschrijven. Het begon in 2019 met een idee toen we van de NextGen auto hoorden. En aan de vooravond van onze allereerste Cup-test ooit lijkt het gewoon surrealistisch. Ik ben de NASCAR ontzettend de kans hebben gegeven om aan deze test op de Charlotte Roval deel te nemen zodat we voor het team ervaring kunnen verzamelen en feedback kunnen geven."

In 2022 is de doelstelling van Team HEZEBERG om de #27 Mustang voor Hezemans parttime in te zetten, terwijl de Nederlander daarnaast het goedkeuringsproces van NASCAR afrondt om in 2023 op alle ovals te mogen deelnemen. De overige races zullen gereden worden door een andere coureur waarvoor momenteel gesprekken gaande zijn.

Loris Hezemans maakte in 2018 bij zijn debuut in de NASCAR Whelen Euro Series direct indruk door het Junior Trophy-klassement voor coureurs van 25 jaar en jonger te winnen. Het jaar daarop won Hezemans op 22-jarige leeftijd de Europese NASCAR-titel - de jongste EuroNASCAR-kampioen ooit - en maakte hij tevens zijn NASCAR Xfinity Series-debuut op Road America.

2021 Loris 2


Met de pandemie als grootste obstakel in 2020 hervatte Hezemans in 2021 zijn traject voor het behalen van de NASCAR Cup Series met diverse starts in de NASCAR Xfinity Series, dit alles terwijl hij in Europa op jacht is naar zijn tweede NWES-titel. Hezemans leidt momenteel het Europese puntenklassement in de aanloop naar de finales van 30-31 oktober en heeft in zijn jonge carrière al 11 NWES-overwinningen op zijn palmares. Met meer tests gepland voor het seizoen 2022, is Team Hezeberg momenteel in gesprek voor het tweede Mustang-stoeltje.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet