Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Johnson en Grosjean voltooien Indy 500 rookie test. Sato verlaat RLL

Jimmie Johnson en Romain Grosjean slaagden er afgelopen woensdag op de IMS toch in om hun Indy 500 Rookie Oriëntatieprogramma te voltooien. Regenachtige weersomstandigheden op de IMS waren de grote spelbreker. Romain Grosjean kwam voor het eerst met de No 28 Andretti Autosport Dallara Honda in actie. Beiden konden alleen de eerste twee "ROP-fases" afwerken. Maar op basis van hun jarenlange autosport-ervaring vonden IMS-officials dat beiden de test met glans doorstaan hadden.


2021 JJ Rookie test
Na lang aarzelen ging Jimmie Johnson voor zichzelf overstag. Een rookie oriëntatieprogramma afwerken voor de Indy 500 en tenslotte deelname.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Rookie Indy 500 programma Johnson Grosjean niet voltooid. Sato verlaat RLL
Een stortvloed van regen op de IMS was de grote spelbreker op woensdag. Daardoor konden zowel Johnson als Grosjean hun rookie oriëntatieprogramma op de Indianapolis Motor Speedway bijna  niet voltooien. Het Rookie Oriëntatie programma zou oorspronkelijk de gehele middag van 12.00 t/m 18.00u duren. Vanwege de slechte weersvoorspellingen werd het rookie oriëntatieprogramma naar 10.30u lokale tijd vervroegd. Na zes ronden moest Johnson zijn runs al na zes ronden al afbreken. Grosjean had net 1,5 ronde afgelegd.

Jimmie Johnson: "Het was een plaag van zes ronden. Het was wel prettig om dingen uit te proberen. Toen de banden op temperatuur kwamen, zag ik het potentieel van de auto. Ik probeerde mijn "target tijd" te halen en wat rondes op de klokken te zetten maar het werkte helaas niet." De regen bleef aanhouden. Kort na 15.00U lokale tijd heropende de Speedway.

2021 Johnson2
Terwijl iedereen veronderstelde dat zowel Johnson als Grosjean het Rookie Oriëntatie Programma niet voltooid hadden verscheen diep in de nacht deze plaat op de social media. Op basis van hun ervaring hadden de IMS officials eigenlijk wel genoeg gezien.

Zowel Johnson als Grosjean legden de eerste (10 ronden tussen 205-210 mph) als tweede fase (15 ronden tussen 210-215 mph) probleemloos af. Aan de derde fase kwamen zij helaas niet meer toe. Dreigende regenwolken trokken richting Indianapolis voordat Pluvius de hemelpoorten opende. Om 16.30u lokale tijd hield het op met regenen maar invallende duisternis verhinderde de derde fase van het programma. Bij de laatste fase mogen de rijders pas voluit gaan. Johnson kreeg ondersteuning van Dario Franchitti, Tony Kanaan en Marcus Ericsson. Uiteindelijk beslisten Speedway officials dat beiden op basis van hun ervaring de rookie test met glans doorstaan hadden.
.
Romain Grosjean: "Ik heb niet veel gereden vanmorgen. Ik wilde het vandaag echt waarmaken want ik ga terug naar Europa voor een operatie (een huidtransplantatie op de linkerhand ten gevolge van de brandwonden die hij vorig jaar in de F1 opliep).

Bovendien zou het goed zijn om het voor elkaar te krijgen. Vorig jaar kwam ik hier voor een medische test en ik stond versteld van de sfeer en energie die van deze plek kwam. Ik hou van deze plek. Als je vanuit Europa komt is dit moeilijk te begrijpen. Maar als je hier voor de eerste maal komt dan begrijp je het pas. Mijn vrouw was ook verbaasd toen ze hier kwam."

FBBtDI3WEAAOk9F Grosjean voelt zich in Indycar eigenlijk als een vis in het water.

Andretti Autosport-coureur James Hinchcliffe werkte via de teamradio met Grosjean samen. Romain Grosjean: "Het was gewoon super cool dat James hier kwam en mij advies gaf. Dat vind ik geweldig aan Indycar. Het is één van de redenen dat ik verliefd werd op de serie. Onderling hebben we als rijder een goede relatie. Maar dan zetten we onze helmen op en racen maar zodra we uit de auto zijn kan iedereen goed met elkaar opschieten en dit is heel gezellig.

Toen ik bij Dale Coyne zat was het goed om Jimmy Vasser in de buurt te hebben en vandaag was het goed om James Hinchcliffe op de radio te horen. Die vertelde mij exact wat ik wel en niet moest doen." Grosjean die in 2022 voor Andretti Autosport zal rijden is ervan overtuigd dat hij voor het kampioenschap kan strijden.



Takuma Sato neemt afscheid van RLL
Via de social media nam men afgelopen dinsdag bij RLL afscheid van Takuma Sato. In totaal kwam de Japanner vijf jaar voor het team uit. In 2012 voor de eerste maal. Daarna keerde hij bij RLL terug en behaalde de laatste vijf jaar vier overwinningen voor het team met als hoogtepunt de Indy 500 in 2020. Bobby Rahal: " Ik zal altijd dankbaar blijven voor wat hij voor het team gedaan heeft. Ik ben dankbaar voor het succes en de overwinning in 2020 die in de geschiedenis van RLL een belangrijke plek inneemt." Jack Harvey gaat zo goed als zeker Sato's plek innemen. Naar verwachting zal de Deen Christian Lundgaard de derde auto bezetten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet