GT

GT4 America: Murillo/Szymczak, Hart/Travis en Conway/Geesbreght kampioen en podium voor Bleekemolen op Sebring

211002 Start
29 auto's namen deel aan de GT4-races op Sebring

Sebring International Raceway verving Canadian Tire Motorsport Park door de pandemie en was gastheer van de Pirelli GT4 America afgelopen weekend. In slechts de derde deelname voor Conquest Racing West wonnen Colin Mullan en Michai Stephens Race 1 op de zaterdag. Het Mercedes-AMG-duo zegevierde ook op de zondag na Pro-Am-deelnemers Tim Pappas (Black Swan Racing) en Jason Hart (NolaSport) te hebben verslagen. Pappas, de teamgenoot van Jeroen Bleekemolen, en Hart streden onderling om de klassezege. De titels in de Silver Cup, de Pro-Am-klasse en de Am-klasse werden allemaal beslist in op het Floridaanse circuit.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Steven McAleer (Classic BMW) was het snelst in de kwalificatie voor Race 1 en de Silver Cup-deelnemer deelde de voorste rij met Pro-Am-polesitter Matt Travis (NolaSport). Kris Wilson (Capstone Motorsports) kwalificeerde zich als beste van de Am-deelnemers op de vijfde positie algemeen. Stephens passeerde Travis voor P2 algemeen bij de start. James Clay (BimmerWorld Racing) schoof op naar de vierde positie voor Wilson en Kenny Murillo (Murillo Racing). Toby Grahovec stapte in de M4 van McAleer na de verplichte pit stops.

211002 Mullan
Mullan en Stephens zagen tweemaal als eerste de zwart-wit geblokte vlag

Grahovec had een voorsprong van drie seconden op Mullan bij het ingaan van de tweede helft van de race. Met nog een kwartier te gaan, wist Mullan Grahovec te passeren voor de eerste positie in de Silver Cup. Ook Pro-Am-leider Hart ging voorbij aan de BMW. Pappas begon de race als vijfde in de Pro-Am-klasse. Bleekemolen lag derde na de pit stops en haalde vervolgens Clay's teamgenoot Nick Galante in voor de tweede plek in de klasse en P5 algemeen.

211002 Hart
In 2020 kwamen Hart en Travis twee punten tekort, maar dit jaar wonnen ze de Pro-Am-titel met nog drie races te gaan

Mullan en Stephens pakten naast hun vierde podium op rij ook hun eerste zege. Hart en Travis wonnen in de Pro-Am-klasse als tweede algemeen. Hun voorsprong in het kampioenschap op Greg Liefooghe en Sean Quinlan (Stephen Cameron Racing) was daarmee groot genoeg om zeker te zijn van de titel in de Pro-Am-klasse. Grahovec en Murillo's teamgenoot Christian Szymczak werden voorbijgestoken door Bleekemolen in de slotfase. De Nederlander werd tweede in zijn klasse en derde algemeen samen met Pappas.

211002 Bleekemolen
Bleekemolen over de hobbels in Sunset Bend op weg naar de tweede positie in Pro-Am

Jon Berry, die John Allen verving als Kris Wilsons teamgenoot, verloor de leiding in de Am-klasse aan Al Carter (Random Vandals Racing). Carter pakte zijn eerste zege van het seizoen samen met Paul Sparta. Een derde plaats was genoeg voor Kevin Conway en John Geesbreght (Smooge Racing) om het kampioenschap in de Am-klasse op hun naam te schrijven.

211002 Carter
Na een wisselvallig seizoen tot nu toe pakten Carter en Sparta hun eerste Am-klasse zege van 2021 in Race 1

UITSLAG RACE 1

Bill Auberlen (BimmerWorld Racing) ving Race 2 aan vanaf pole positie en de IMSA-legende had een goede start. Hart begon als tweede, maar zich John Capestro-Dubets (Auto Technic Racing), Bleekemolen, Tom Dyer (CarBahn), Elliot Skeer (Premier Racing) en Kenton Koch (BSPort Racing) aan zich voorbijgaan. Mullan behield de leiding in de Silver Cup. Russell Walker (NolaSport), Geesbreght en Carter streden om de eerste positie in de Am-klasse, voordat de pitstraat werd geopend voor de verplichte rijderswissels.

211003 Pappas
Pappas en Travis, strijdend om P2 algemeen en de overwinning in de Pro-Am-klasse

Auberlens teamgenoot James Walker kwam weer als eerste op de baan na de pit stops, voordat hij werd ingehaald door Pappas en Travis. Terwijl de laatstgenoemden vochten om de overwinning, stormde Stephens door het veld en de Conquest Racing West-rijder voegde zich bij de strijd. Hij wist beide Porsches in te halen in de laatste minuten. Pappas verdedigde de leiding in de Pro-Am-klasse erg knap tegenover de snellere Travis, maar toch wist Travis voorbij te komen aan Bleekemolens teamgenoot.

211003 Murillo
Murillo Racing won in 2019 een Amerikaanse GT4-titel, ze sloegen 2020 over en nu hebben ze een Silver Cup-kampioenschap op zak met Murillo zelf en Szymczak

Mullan en Stephens wonnen dus ook op de zondag. Hart en Travis zegevierden voor de zevende maal in de Pro-Am-klasse. Bleekemolen en Pappas verlieten Sebring met twee tweede plaatsen, hun beste weekend van het seizoen tot nu toe. Murillo en Szymczak kwamen als zesde algemeen en tweede in hun klasse over de streep. De rijders van de oranje-zwarte Mercedes-AMG pakten daarmee het kampioenschap in de Silver Cup. In de Am-klasse ging de overwinning naar kampioenen Conway en Geesbreght.

211003 Conway
Kevin Conway, NASCAR Cup-rookie van het jaar in 2010, werd kampioen in de Am-klasse samen met Geesbreght

UITSLAG RACE 2

Niet alleen in de Fanatec GT World Challenge America powered by AWS, maar dus ook in de Pirelli GT4 America zijn de titels in alle klasses nu dus beslist. Van 15 tot en met 17 oktober zal het Amerikaanse GT4-kampioenschap in het voorprogramma van de Indianapolis 8 Hour racen. Het zal de afsluiter van dit seizoen van de SRO America-competities zijn.

KAMPIOENSCHAPSSTANDEN
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet