Formula 4

Spaans F4: Dilano van 't Hoff met perfecte hattrick naar Spaanse F4-titel

race 2 start

Op herhaling

In de op basis van de een-na-snelste ronde uit de eerste kwalificatie bepaalde startopstelling voor race twee, stond Van 't Hoff opnieuw op poleposition, met daarachter Ryabov, Marti, Bordás en Ogaard. De Nederlander was goed weg en nam de leiding. De beste zaken deed Espirito Santo toen in bocht één de nummers zes en zeven, Maciá en Oliviera elkaar zo in de weg reden dat de MP Motorsport-piloot meteen kon doorstoten naar plek zes. Aan kop leek Van 't Hoff de zaak te controleren, al zaten Ryabov en Marti de Nederlander wel op de hielen. Achter het leidende drietal viel al snel een gaatje richting Bordás en Ogaard, terwijl Espirito Santo optimaal gebuikt maakte van het gevecht achter zijn rug tussen Maciá, Oliviera en de aangesloten Arkhangelskiy en Filip Jenic (Teo Martin Motorsport). En juist in deze groep ging het mis. In ronde vijf raakten Arkhangelskiy en Jenic elkaar waarbij ook Noam Abramczyck (Drivex) betrokken was. Omdat het drietal met flinke schade bleef staan, was het tijd voor de eerste safetycar van het weekend.

race 2 ryabov

Bij de herstart was er nog anderhalve minuut en één ronde te gaan, maar ook dat was de rijders niet gegund. Terwijl Van 't Hoff goed weg was en Ryabov, Marti, Bordás en Ogaard aansloten, deed Oliviera in de eerste bocht een tot mislukken gedoemde inhaalpoging op Espirito Santo. De wielen van het tweetal haakten in elkaar waarbij Oliviera buiten de baan schoot en Espirito Santo met forse schade midden op de baan bleef staan. Voor de wedstrijdleiding was het mede gezien de nog resterende tijd een goede reden om de rode vlag uit te hangen en de wedstrijd te beëindigen. Omdat daarmee de vorige doorkomst leidend was voor de einduitslag werd Espirito Santo toch als zesde geklasseerd.

race 2 hoff kampioen 2

Veel belangrijker was echter dat Van 't Hoff niet alleen zijn achtste zege van het seizoen kon bijschrijven, maar ook dat de MP Motorsport-piloot in het kampioenschap niet meer te achterhalen was en dus ruim voor het einde van het seizoen de titel al in bezit kreeg. Koen reed dit keer een anonieme race, lag in eerste instantie vijftiende maar wist uiteindelijk als elfde de finish te passeren. De Heus moest al in het begin van de race een bezoekje aan de pits brengen en sloot de race als 20ste af.

race 2 podium

Uitslag race 2

1. Dilano van 't Hoff, MP Motorsport
2. Vladislav Ryabov, GRS
3. Pepe Marti, Campos Racing
4. Enric Bordás, Formula de Campeones
5. Sebastian Ogaard, Campos Racing
6. Manuel Espirito Santo, MP Motorsport
7. Guilherme Oliviera, Drivex
8. Daniel Maciá, Formula de Campeones
9. Suleiman Zanfari, MP Motorsport
10. Georg Kelstrup, MP Motorsport
11. Rik Koen, MP Motorsport
20. Emely de Heus, MP Motorsport

hoff.pole 3

En dat is pole nummer drie

In de op zondagochtend (voor aanvang van race twee) verreden kwalificatie die de startopstelling voor race drie moest bepalen, was het opnieuw Van 't Hoff die de poleposition voor zich opeiste, zijn derde van het weekend. De MP Motorsport-piloot zette Marti dit keer op 0,287 seconden terwijl nummer drie, Bordás, op 0,317 seconden werd gereden. Met een vierde plaats maakte Oliviera zijn in de vrije training getoonde snelheid nu iets meer waar. Espirito Santo nestelde zich als tweede MP Motorsport-rijder op plek vijf, voor Ogaard, Maciá, Kelstrup, Arkhangelskiy en Zanfari. Koen moest met een elfde plaats genoegen nemen en Ryabov kwam dit keer niet verder dan plek dertien. De Heus klokte de twintigste tijd.

race 3 macia

Hattrick compleet

In deze tijd kan ook in Spanje het weer plotseling omslaan. Kort voor de start van race drie had het flink geregend en dus was de baan nat. Bijna het hele veld stond dan ook op regenbanden, naar later bleek de juiste keuze want ook tijdens de race viel er nog wat lichte neerslag. Dit keer was Bordás vanaf plek twee beter weg, maar omdat Van 't Hoff de binnenkant bleef verdedigen behield de Nederlander de kop. Koen voelde zich direct goed op de natte baan want de als elfde gestarte Nederlander lag bij de eerste doorkomt in de slipstream van het groepje Marti, Oliviera en Ogaard op plek zes. De op slicks gestarte en op een opdrogende baan gokkende Maciá bewandelde de omgekeerde weg en kwam daarna niet meer in het stuk voor.

race 3 kop bordas

Van 't Hoff had Bordás weliswaar op de versnellingsbak zitten, maar leek de situatie te controleren, totdat de MP Motorsport-rijder zich aan het eind van de tweede ronde verremde, rechtdoor schoot en via een omweg achter Bordás en Marti op plek drie zijn weg weer kon vervolgen. Binnen een ronde had Van 't Hoff de tweede plek alweer te pakken en zat in de slipstream van Bordás toen de safetycar de baan in kwam. Miron Pingasov (MP Motorsport) was van de baan gegleden en had zijn auto in de grindbak vastgezet. Daarmee was de volgorde Bordás, Van 't Hoff, Marti, Oliviera, een verder opgerukte Koen, Zanfari, Espirito Santo en Ogaard, die door een foutje was teruggevallen van vijf naar acht.

race 3 finish

Bij de herstart waren er nog iets meer dan acht minuten en één ronde te rijden. Van 't Hoff begon meteen Bordás onder druk te zetten en hoewel het nog even duurde, lukte het de MP Motorsport-piloot in ronde tien om de leiding weer over te nemen. In de resterende ronden reed Van 't Hoff snel weg bij de Spanjaard en passeerde met een voorsprong van 2,6 seconden als winnaar de finish, zijn negende zege van het seizoen. De net gekroonde kampioen pakte ook nog weer de snelste raceronde mee. Achter Bordás had Koen al snel Oliviera te pakken, waarna de Portugees nog een keer een fout maakte en verder terugviel om uiteindelijk als negende de finish te passeren. Koen leek het ook Marti nog lastig te gaan maken, maar moest aan de achterkant ook opletten op het aandringende (eveneens) MP Motorsport-duo Zanfari en Espirito Santo. In de slotronden leek Koen het beste van zijn banden gevraagd te hebben. Marti nam weer afstand en stelde zo de derde plaats veilig terwijl Koen in de laatste ronde gepasseerd werd door Zanfari, die zich daarmee van de vierde positie verzekerde. Achter Koen legde Espirito Santo beslag op plek zes, voor Ogaard, Degnbol, Oliviera en Molina. Daarmee zes MP Motorsport-rijders in de top tien! De Heus eindigde in de inmiddels weer harder neervallende regen op plek twintig.

MP Motorsport teamchamp

Door de riante score van de MP Motorsport-rijders veroverde het Nederlandse team voortijdig voor de vijfde keer de titel in het kampioenschap voor teams.

race 3 podium

Uitslag race 3

1. Dilano van 't Hoff, MP Motorsport
2. Enric Bordás, Formula de Campeones
3. Pepe Marti, Campos Racing
4. Suleiman Zanfari, MP Motorsport
5. Rik Koen, MP Motorsport
6. Manuel Espirito Santo, MP Motorsport
7. Sebastian Ogaard, Campos Racing
8. Noah Degnbol, MP Motorsport
9. Guilherme Oliviera, Drivex
10. Gil Molina, MP Motorsport
20. Emely de Heus, MP Motorsport

De afsluitende zevende ronde van het kampioenschap staat gepland voor het weekend van 13 en 14 november op het Circuit de Barcelona Catalunya.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet