GT

GT: Zege voor Ammermüller/Jaminet op de Sachsenring. Titelstrijd nadert hoogtepunt

De Porsche-coureurs Mathieu Jaminet (F/26) en Michael Ammermüller (D/35) zorgden met hun SSR Performance Porsche voor een hoogtepunt. Zij wonnen niet alleen hun derde seizoenswedstrijd maar bezorgden het merk op het door hoogteverschillen gekenmerkte circuit de allereerste overwinning in de ADAC GT Masters. Met een tweede plek zorgde het Toksport WRT duo Luca Stolz (D/26)/ Mario Engel (D/35) voor nog meer spanning in de tussenstand van het kampioenschap. Ricardo Feller (CH/21)/Christopher Mies (D/32) eindigden met hun Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS als derde. Mathieu Jaminet: "Prachtig dat we erin geslaagd zijn om Porsche hier de allereerste zege te bezorgen. Het was een perfecte dag. Dankzij de pole en de zege hebben we 28 punten behaald die in de titelstrijd van enorm belang zijn. Want ook dit jaar wordt het met meerdere merken bijzonder spannend."

2021 Start
De SSR Performance Porsche 911 GT3 R leidde van start tot finish.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

Zege voor Ammermüller/Jaminet op de Sachsenring. Titelstrijd nadert hoogtepunt
Gedurende de kwalificaties liet Porsche fabriekscoureur met een tweede Pirelli Pole Position Award al zien dat hij over voldoende snelheid beschikte en was in de eerste wedstrijdhelft de maatstaf. De Fransman nam direct bij de start de leiding en wist een voorsprong van meer dan 2,5 seconden op de Toksport WRT Mercedes AMG GT3 van Luca Stolz op te bouwen. Halverwege de wedstrijd kwam de AMG fabrieksrijder voor zijn geplande stop een ronde eerder naar binnen. Het leverde weinig op. Jaminet's collega Michael Ammermüller bleef op kop en kwam met een voorsprong van 2.102 seconden als eerste over de streep.

Voor oud kampioen Mathieu Jaminet en titelverdediger Michael Ammermüller betekende het na Oschersleben en de Red Bull Ring de derde seizoensoverwinning. In de tussenstand van het kampioenschap bezetten zij nu de tweede plek. De best geklasseerde Audi van Ricardo Feller/Christopher Mies (Montaplast by Land Motorsport) eindigde als derde. Daarachter volgde de combinatie Raffelle Marciello (I/26)/ Maximilian Buhk (D/28) met de Mannfilter Team Landgraf HTP/WWR Mercedes AMG GT3 Evo als vierde. In de slotfase oefenden ze nog wat druk op de Montaplast by Land Audi R8 LMS uit maar er veranderde weinig meer. De combinatie Christian Engelhart (D/34)/ Thomas Preining (A/23) wist met de Küs Team Bernhard Porsche nog vijf posities goed te maken en behaalden op de Sachsenring hun beste seizoensresultaat.

2021 Feller Mies De combinatie Feller/Mies behoudt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.


De WRT Audi R8 LMS van de combinatie Charles Weerts (B/20) en Dries Vanthoor (B/22) eindigde als zesde gevolgd door Precote by Herberth Porsche 911 GT3 R van de combinatie Klaus Bachler (A/30)/ Simona Silvestro (CH/33). De T3 Motorsport Lamborghini Huracan van de combinatie Maximilian Paul (D/21)/ Marco Mapelli (I/34) behaalden met een achtste plek belangrijke punten in hun thuiswedstrijd. De Zakspeed Team Mobil Krankenkasse AMG Mercedes GT3 van de combinatie Igor Wallilko (PL/24)/ Jules Gounon (F/26) was vanaf de eerste startrij vertrokken maar kreeg een penaltylap opgelegd waardoor ze als negende geklasseerd werden. De Schubert Motorsport BMW M6 GT3 van de combinatie Nick Yelloly (GB/29)/Jesse Krohn (SF/31) maakte de Top 10 vol. De zege in de Pirelly Trophy voor amateurs ging Florian Spengler (D/33)

Veel pech voor de GRT Lamborghini combinatie Mirko Bortolotti (I/31)/ Alberto Costa die in het tussenklassement van het kampioenschap P3 bezetten. Alberto Costa kwam tijdens de trainingen helemaal niet aan rijden toe en Mirko Bortolotti moest helaas in de 18e ronde met een technisch defect definitief opgeven.

Mathieu Jaminet: "Het is een voordeel om hier op kop te rijden. Want als je achter iemand hier rijdt verlies je veel tijd. Ik heb geprobeerd om een zo groot mogelijk gat te slaan en toen de auto aan Michael overgegeven. Het doel was om hier te winnen want wij konden onszelf na de Lausitzring niet nogmaals een slecht weekend permitteren. In de tussenstand zijn we weer een stapje dichterbij gekomen. Het gaat in de titelstrijd nog spannend worden."

2021 Podium GT Masters
Vlnr. Luca Stolz, Mario Engel,Mathieu Jaminet, Michael Ammermüller, Christopher Mies en Ricardo Feller.

Michael Ammermüller: "Wij bevinden ons nog steeds in de titelstrijd. Het was een belangrijke dag voor ons. Mathieu heeft een superjob in de kwalificatie en de eerste stint verricht. Wij hebben beiden het maximum uit de auto gehaald. Aan het einde werd het, zoals altijd in de ADAC GT Masters nog spannend. Het is ons doel om kampioen te worden en met de prestaties van vandaag ziet het er goed uit. Hopelijk gaat het zo door. Het was een perfecte wedstrijd vandaag voor ons."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet