Porsche Cups

Porsche Cups: Ten Voorde en Güven winnen in Monza wedstrijden Duitse Carrera Cup

Afgelopen weekend vonden in Monza twee wedstrijden plaats die meetelden voor de Duitse Porsche Carrera Cup. De wedstrijden stonden in het kader van het GT Euro Open weekend. De eerste wedstrijd leverde een overwinning op voor Larry ten Voorde terwijl Porsche Junior Ayhancan Güven de tweede wedstrijd op zijn naam wist te schrijven.


2021 Ten Voorde 1
Met zijn zege in Monza is Larry ten Voorde hard op weg naar een tweede Porsche titel dit seizoen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Porsche

Ten Voorde en Güven winnen in Monza wedstrijden Duitse Carrera Cup
Porsche Junior Ayhancan Güven behaalde afgelopen zaterdag voor het team van Phoenix Racing zijn derde seizoensoverwinning. Polesitter Larry ten Voorde (Elite Racing) werd bij de start door Laurin Heinrich verslagen. Heinrich reed tot aan de voorlaatste ronde aan de leiding maar toen hij zich verremde greep Güven direct zijn kans en greep direct de leiding.

Ayhancan Güven: "Wat een fantastische wedstrijd. Ik had niet bepaald een fantastische start maar daarna werd het beter. Laurin Heinrich reed gedurende lange tijd aan de leiding maar toen ik hem in de laatste ronde onder druk begon te zetten wachtte ik geduldig af totdat hij een fout zou maken. Dit werd beloond." Achter Güven eindigde Laurin Heinrich (Van Berghe/Huber Racing) als tweede en Leon Köhler (Nebelus Racing by Huber) als derde. Laurin Heinrich: " In het begin was ik erg snel en wist een voorsprong op te bouwen maar in de beslissende fase reed ik over het vuile rubber waardoor ik een fout maakte en de leiding verloor."

2021 Heinrich Laurin Heinrich was sterk in de eerste wedstrijd maar moest toch de eer aan Ayhan Güven laten.

Leon Köhler en Larry ten Voorde waren gedurende de wedstrijd in een fel duel om P3 verwikkeld dat in het voordeel van eerstgenoemde werd beslist. Leon Köhler: "Dit was een uitermate boeiend gevecht. Ik slaagde erin om aan het einde van de lange rechte stukken in Larry's slipstream te blijven maar het is moeilijk om in de chicanes te passeren. Maar het was spannend en kort voor het vallen de vlag lukte her alsnog." Achter Ten Voorde eindigde Christopher Zöchling (A/Fach Auto Tech) als vijfde. In de Top 10 eindigden maar liefst vier Nederlanders. In de ProAm klasse behaalde Carlos Rivas zijn eerste overwinning dit weekend.

2021 Ten Voorde 2
Belangrijke stap voor Larry ten Voorde richting titel in Monza.

Ten Voorde doet belangrijke stap richting titel
In de tweede wedstrijd deed Ten Voorde met zijn zege een belangrijke stap richting titel in de Duitse Porsche Carrera Cup. Hij schreef afgelopen zondag de 12e kampioenswedstrijd op zijn naam. Ten Voorde en Güven leverden een prachtig gevecht om de kop waarbij de Nederlander de Turkse Phoenix-rijder uiteindelijk wist te verslaan. Larry ten Voorde: "Ik had een prachtig duel met Ayhancan en dit was gewoon genieten."

De weersomstandigheden zorgden ervoor dat een deel van het startveld voor slicks opteerde terwijl anderen zoals Ayhancan Güven voor regenbanden kozen. Direct bij de start wist Güven Ten Voorde te verschalken en beiden leverden een schitterend duel waarbij "trading paint" geen uitzondering was. In de tiende ronde maakte de kersverse Mobil1 Porsche Supercup kampioen de beslissende "move" en ging aan Güven voorbij. Met een voorsprong van ruim 3.6 secs. versloeg Larry zijn Turkse opponent. Ayhan Güven: " Ik had een goede start maar naarmate de wedstrijd vorderde was de pace van Larry gewoon beter. Ik deed er alles aan om mijn positie te verdedigen. Het was fair en spannend."

2021 Guven
Gúven en Ten Voorde zorgen in de Porsche Cups voor adembenemende duels.

De 19-jarige Deen Bastian Buus behaalde met een derde plek zijn eerste podium in de Duitse Porsche Carrera Cup. "Wat een prachtig gevoel. Gedurende het seizoen heb ik verschillende malen een Top 3 resultaat gemist maar nu ben ik erin geslaagd. De natte baan was overigens behoorlijk uitdagend maar ik heb naar veel videos van de wedstrijden op Monza gekeken." De vierde plek ging naar Leon Köhler(Nebelus Racing by Huber) gevolgd door Morris Schuring (Team GP Elite), Laurin Heinrich (Van Berghe Huber Racing) en Fabio Citignola (HRT Performance) die de derde nieuwkomer in de serie was. Lucas Groeneveld eindigde als achtste. In de ProAm klasse pakte de Luxemburger Carlos Rivas wederom de overwinning.

Güven en Hartog waren dit weekend ook nog eens op "double duty" Beiden namen in de Porsche Hospitality aan de Virtual Le Mans Series deel. Hartog eindigde als zesde in zijn klasse en Güven als achtste.

2021 Lucas Groeneveld
Een tiende plek voor Lucas Groeneveld in de eerste wedstrijd.

Uitslag Race 11 Monza
1. Ayhancan Güven (Turkey/Phoenix Racing)
2. Laurin Heinrich (Germany/Van Berghe Huber Racing)
3. Leon Köhler (Germany/Nebulus Racing by Huber)
4. Larry ten Voorde (Netherlands/Team GP Elite)
5. Christopher Zöchling (Austria/Fach Auto Tech)
6. Loek Hartog (Netherlands/Black Falcon Team Textar)
7. Bastian Buus (Denmark/Allied-Racing)
8. Rudy van Buren (Netherlands/CarTech Motorsport by Nigrin)
9. Julian Hanses (Germany/HRT Performance)
10. Lucas Groeneveld (Netherlands/GP Elite

2021 Schuring
Top 5 resultaat voor Morris Schuring in Monza die hier een groepje auto's aanvoert.

Uitslag Race 12 Monza
1. Larry ten Voorde (Netherlands/Team GP Elite)
2. Ayhancan Güven (Turkey/Phoenix Racing)
3. Bastian Buus (Denmark/Allied-Racing)
4. Leon Köhler (Germany/Nebulus Racing by Huber)
5. Morris Schuring (Netherlands/Team GP Elite)
6. Laurin Heinrich (Germany/Van Berghe Huber Racing)
7. Fabio Citignola (Germany/HRT Performance)
8. Lucas Groeneveld (Netherlands/GP Elite)
9. Jesse van Kuijk (Netherlands/Team GP Elite)
10. Carlos Rivas (Luxembourg/Black Falcon Team Textar)

Stand kampioenschap
1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 240 pnt
2. Ayhancan Güven (Turk/Phoenix Racing), 212 pnt
3. Laurin Heinrich (D/Van Berghe Huber Racing), 194 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet