Sportscars

Sportscars: Zege Nasr/Derani Long Beach, Van der Zande/Magnussen opnieuw tweede in Californië

210926 IMSA Race CGR P1
Kevin Magnussen nam in de beginfase knap de leiding

Pipo Derani en Felipe Nasr profiteerden optimaal van hun pole-position en behaalden met de Whelen-Action Express-Cadillac DPi een afgetekende overwinning in de Acura Grand Prix of Long Beach. Daarmee verkleinen ze, met in de prototype-klasse alleen nog de seizoensfinale Petit Le Mans op de kalender, hun achterstand op Ricky Taylor en Filipe Albuquerque tot slechts 19 punten. Het WTR-Acura-duo eindigde op Long Beach als vierde. Renger van der Zande en Kevin Magnussen sloten de 100 minuten korte race als tweede af, terwijl Tristan Vautier en Loïc Duval in de JDC-Miller-Motorsports-Cadillac het volledige podium voor Cadillac completeerden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

"Voor Kevin is het zaak om te kijken hoe hij de leiding kan pakken", had Renger van der Zande gisteren in gesprek met AUTOSPORT.NL verklaard. Magnussen opende inderdaad direct na de start de aanval op pole-sitter Nasr en nam de leiding, maar raakte later in het gevecht met Nasr in de eerste bocht de vangrails en liep schade op, wat voor de enige neutralisatie in de wedstrijd zorgde. Ongeveer halverwege de race gaf Magnussen bij de pitstop de auto aan Van der Zande, waarbij het team ervoor koos om de opgelopen schade niet te repareren. Van der Zande reed uiteindelijk de tweede plaats naar huis, zo'n tien seconden achter Pipo Derani in de Action Express-Cadillac.

210926 IMSA Cadillac schade
Flinke schade aan de Chip Ganassi Racing-Cadillac

"Bitterzoet", zei Van der Zande naderhand. "Kevin deed het heel goed door bij de fontein de leiding te pakken, maar later raakte hij in het gevecht met Nasr in het verkeer de muur in de eerste bocht. Best hard: de 'endplate' lag er helemaal af, waardoor we heel veel downforce verloren. Ik was verbaasd hoe goed de auto nog was. Rechtsvoor blokkeerde ik wel heel veel en we kwamen door dat gebrek aan downforce wel tekort op de andere Cadillacs. Cadillac was wel dominant, met een 1-2-3, geweldig natuurlijk, maar ik had hem ook wel heel graag willen winnen. Aan de andere kant had het ook veel slechter kunnen aflopen, dus we mogen ook wel weer blij zijn met die tweede plek met een enorm gehavende auto."

210926 IMSA Race VdZ Family
Familie Van der Zande en de Michelin-mascotte, met opnieuw een beker

"Ik heb drie fantastische weken in Californië beleefd: eerst de tweede plaats op Laguna Seca, met de familie erbij, daarna met de familie een beetje op pad en samen met Kevin, Louise en hun kleine baby, heel Californië gezien, en daarna Long Beach, een fantastisch evenement, en in totaal dus met twee bekers naar huis. Fantastisch om de kids erbij te hebben, en nu kijken of we Petit Le Mans kunnen winnen, dat zou mooi zijn!"

210926 IMSA Race Corvette
Tweede GTLM-zege op rij voor de nummer 4-Corvette met Tandy en Milner

In GTLM was er de tweede overwinning op rij voor Nick Tandy en Tommy Milner, die in de nummer 4-Corvette voor hun teamgenoten Jordan Taylor en António García eindigden. Het beslissende moment in de strijd om de klassezege gebeurde ongeveer halverwege, net voor de pitstop, toen Milner Taylor passeerde en daarmee de leiding overnam, die Tandy na de wissel wist vast te houden.

210926 IMSA Race Snow
Voor het eerst sinds Daytona eind januari vorig jaar weer een GTD-klassezege voor Paul Miller Racing

In GTD ging de zege naar het Paul Miller-Lamborghini-team van Madison Snow en Bryan Sellers, de eerste overwinning voor het team sinds de 24 Uur van Daytona van vorig jaar. Vanaf pole gestart domineerde de Lamborghini op Long Beach de klasse. Laurens Vanthoor reed met de Pfaff Motorsports-Porsche, die hij deelde met Zach Robichon, een sterke wedstrijd, maar had geen weerwoord tegen de Lamborghini. Niettemin was de tweede plaats voor het Belgisch-Canadese duo genoeg om de leiding in het kampioenschap over te nemen van Turner Motorsport-BMW-rijders Bill Auberlen en Robby Foley, die als gevolg van een crash voor Foley vanwege een niet werkend ABS niet verder kwamen dan de 16e plaats. Ook de derde positie in de klasse was voor een Porsche: de Wright Motorsports-911 van Patrick Long en Trent Hindman. Zowel Vanthoor als Hindman brkonden in de slotfase profiteren van brandstoftekort voor Jack Hawksworth in de Vasser Sullivan-Lexus, die daardoor terugviel van de tweede naar de vierde plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet