Retro

Retro: In memoriam Nino Vaccarella (1933-2021)

image0
Nino Vaccarella, op weg naar winst in de Targa Florio 1965, samen met Lorenzo Bandini

Met de dood van 'Il Professore' Nino Vaccarella verliest de autosport een van de succesvolste endurance racers. In zijn lange carrière won de Siciliaan o.a. alle klassiekers: Le Mans, Nürburgring, Sebring en driemaal zijn eigen Targa Florio.

Tekst: Ed Heuvink
Foto's: Archief Ed Heuvink

Als zoon van een schooldirecteur in Palermo reed Vaccarella op 23-jarige leeftijd in 1956 zijn eerste race. Al snel werd de Fiat ingeruild voor een Lancia en in 1959 een Maserati. Vanaf 1961 reed Vaccarella zijn eerste internationale races voor het team van Serenissima; zowel sportwagenraces als ook enkele Formule 1 wedstrijden.

Na het overlijden van zijn vader werd Vaccarella schoolhoofd en moest hij zijn racerij beperken. Enzo Ferrari nodigde de Siciliaan in 1963 uit voor zijn team en zette hem meteen in bij de 12 uur van Sebring. Samen met Willy Mairesse debuteerde hij met een podiumplaats. Een maand later had Vaccarella zijn enige ernstige ongeluk, bij de training van de 1000 kilometer van de Nürburgring raakte hij van de weg en brak een arm. Mede door zijn schoolactiviteiten reed hij pas weer in 1964. Dat jaar scoorde hij zijn mooiste overwinning door met Jean Guichet met een Ferrari 275P de 24 uren van Le Mans te winnen.

vaca LM
Le Mans 1964, winst samen met Jean Guichet


Een jaar later won ' il preside volante' eindelijk zijn Targa Florio. Samen met Lorenzo Bandini zegevierde de 'vliegende schoolmeester' in een Ferrari 275P2, dit maakte hem meteen de held van Sicilië.

In de volgende jaren waren er (klasse)overwinningen in o.a. Le Mans, Mugello, Monza, Nürburgring, Sebring (1e algemeen samen met Mario Andretti in een Ferrari 512S), Enna en op Sicilië. In 1971 won Vaccarella zijn tweede Targa. Dat jaar samen met Toine Hezemans met een Alfa Romeo 33. In 1973 beëindigde hij, na de geboorte van zijn zoon Giovanni en het vele werk op school, zijn loopbaan. In 1975 reed hij nog eenmaal zijn Targa Florio. Samen met Arturo Merzario won hij met ruime voorsprong.


image1
Nürburgring 1970, op weg naar klassenzege met John Surtees

Was het winnen van Le Mans zijn hoogtepunt, het ongeluk van zijn zoon in 1993 bij de training voor een locale rally was zijn dieptepunt: Giovanni raakte zwaar gewond, raakte gehandicapt en werd afhankelijk van een rolstoel.

Zelf was ik de laatste jaren tientallen keren op Sicilië en samen hadden wij vele gezellige etentjes, die zal ik zeker missen. 'Ninni' werd 88 jaar en wordt aanstaande zaterdag in Petralia nabij het Targa Florio parcours begraven.

Vaca Guichet
Vaccarella (l.) en Guichet als duo herinigd in 2015, in het midden auteur Ed Heuvink

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet