GT

GT4 America: BMW’s van Capestro-Dubets/Capizzi en Grahovec/McAleer winnen spectaculaire races op Watkins Glen

210918 Start
Wederom had GT4 America een mooie grid van meer dan dertig auto's

Zoals gewoonlijk reisde de Pirelli GT4 America mee met de Fanatec GT World Challenge America powered by AWS en afgelopen weekend was de bestemming Watkins Glen International. 32 auto's zorgden voor een prachtig veld. John Capestro-Dubets (Auto Technic Racing) versloeg Toby Grahovec (Classic BMW) en Christian Szymczak (Murillo Racing) in een ontzettend spannende finish van de eerste race van een uur op zaterdag. Op zondag ging de zege naar Grahovec en Stevan McAleer, nadat een ongeluk zorgde voor een anticlimactisch einde.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Een opdrogende baan in de kwalificatie zorgde voor een grid vol verrassingen in Race 1. Kris Wilson (Capstone Motorsports), uitkomend in de Am-klasse weliswaar, zette zijn Mercedes-AMG op pole positie voor Silver Cup-polesitter Kenny Murillo (Murillo Racing). McAleer, die de tweede rij deelde met Pro-Am-polesitter Adam Adelson (Premier Racing), had een zeer goede start en pakte de leiding voor Murillo. Wilson viel terug naar P3 algemeen, terwijl achter hem Adelson de eerste plek in de Pro-Am-klasse verloor aan Tom Capizzi (Auto Technic Racing). Wilson pakte de tweede positie terug van Murillo in een driedik gevecht met Capizzi, maar helaas viel hij later uit met een kapotte dynamoriem.

210918 CapestroDubetsCapizzi
De Pro-Am-zege hadden ze al op zak, maar overall winnen maakte het plaatje voor Capestro-Dubets en Capizzi perfect op zaterdag

Na de pit stops zetten Capestro-Dubets en Murillo's teamgenoot Szymczak de jacht in op Grahovec. Binnen een half uur maakten ze tien seconden goed. In de laatste ronde ging Capestro-Dubets voorbij aan Grahovec met een prachtige inhaalactie langs de buitenkant in de Outer Loop en hij won voor het eerst in de Pro-Am-klasse en algemeen samen met Capizzi. Achter hem ging de strijd verder om de Silver Cup-zege tussen Grahovec en Szymczak. Grahovec versloeg de oranje Mercedes-AMG met 0,084 seconden voorsprong, maar hij en Stevan McAleer werden gediskwalificeerd door een technisch probleem met de camber. Murillo en Szymczak kregen dus een cadeautje.

210918 Szymczak
Murillo en Szymczak verlaten 'The Glen' met een voorsprong van veertig punten op Barber en Ciraulo in de Silver Cup

Een mooie comeback was er van Colin Mullan en Michai Stephens, uitkomend voor Conquest Racing West. Ze kregen een drive-through penalty in de openingsfase, omdat ze hadden bijgetankt op de start grid, maar door een goede inhaalrace werden ze uiteindelijk tweede in de Silver Cup. In de Am-klasse ging de zege naar Kevin Conway en John Geesbreght (Smooge Racing). Ook op de zondag zou het duo in de Toyota Supra niet te verslaan zijn.

210918 ConwayGeesbreght
Het gat tussen Conway & Geesbreght en Allen & Wilson is nu 87 punten in de Am-klasse na pech voor de laatstgenoemden

UITSLAG RACE 1

Spencer Pumpelly (TRG – The Racers Group) ving Race 2 aan vanaf pole positie en hij had een goede start. Achter hem viel Greg Liefooghe (Stephen Cameron Racing) terug naar de zesde positie, nadat hij was ingehaald door Elliott Skeer (Premier Racing) en de Aston Martins van Owen Trinkler (WR Racing), Aaron Povoledo (3R Povoledo Racing) en Kenton Koch (BSPort Racing). Vervolgens schoot de motorkap van Liefooghes auto omhoog en hij moest de BMW parkeren. Povoledo was ondertussen opgeschoven naar de tweede plek en zette druk op Pumpelly, maar de Safety Car kwam op de baan.

210919 McAleer
McAleer hield Stephens achter zich op weg naar zijn en Grahovecs tweede zege van het seizoen

Povoledo haalde Pumpelly in na de herstart. Bij de rijderswissels maakte Koch een goede pit stop mee wat zijn teamgenoot Bryan Putt aan de leiding bracht. Ross Chouest stapte in voor Povoledo, maar hij werd geraakt door Paul Terry (WR Racing) en beide Aston Martins vielen uit met schade. McAleer was voorbijgegaan aan Stephens in het gevecht om de leiding in de Silver Cup en de Brit haalde daarna ook Pro-Am-klasse-leider Putt in. Er ontwikkelde zich een mooie strijd om de algemene zege tussen McAleer en Stephens en om de Pro-Am-zege tussen Putt en Gray Newell (Heart of Racing Team), maar de race eindigde onder de Full Course Yellow.

210919 JamesNewell
James en Newell scoorden hun eerste podium in Race 1 en hun eerste Pro-Am zege in Race 2

Pumpelly's teamgenoot Derek DeBoer werd klem gereden tussen Ryan Dexter (Dexter Racing) en Tim Barber (CCR Racing/Team TFB), terwijl ze Paul Sparta (Random Vandals Racing) op een ronde zetten. De Boer raakte de vangrail hard. Adelson kon de Porsche niet ontwijken en klapte er bovenop. Grahovec en McAleer wonnen dus in de Silver Cup. Ian James en Newell kregen de overwinning in de Pro-Am-klasse in handen, nadat de pit stop van Koch en Putt te kort bleek te zijn geweest.

UITSLAG RACE 2

210918 Travis
Ondanks dat Travis niet racete op zaterdag, vanwege de bruiloft van zijn zus, heeft hij samen met Hart nog steeds een voorsprong van meer dan zestig punten in Pro-Am

KAMPIOENSCHAPSSTANDEN

De drie duo's Murillo & Szymczak in de Silver Cup, Jason Hart & Matt Travis (NolaSport) in de Pro-Am-klasse en Conway & Geesbreght in de Am-klasse hebben nog altijd een ruime voorsprong in de tussenstanden van hun respectievelijke klasses. Het volgende raceweekend vindt plaats op Sebring International Raceway op 2 en 3 oktober.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet