Racing Shows

Racing Shows: Expositie 100 Years of Spa Francorchamps in Autoworld Brussel

Het circuit van Spa Francorchamps bestaat dit jaar exact 100 jaar. In het kader van dit jubileum organiseert het Brusselse Autoworld een thema tentoonstelling die op 3 september j.l. kort na de Belgische Grand Prix geopend werd. De expositie is tot 28 november a.s. geopend. Francorchamps, één van de mooiste circuits ter wereld, wie van ons is er niet actief of passief aanwezig geweest. Autosport.nl ging onlangs in het Brusselse Jubelpark een kijkje nemen.

Spa
Een prachtige Formule 1 collectie van auto's die tijdens de F1 wedstrijden op Spa Francorchamps in actie kwamen.

Tekst en Foto's: Willem J. Staat


Expositie 100 Year of Spa Francorchamps in Autoworld Brussel
Het circuit van Spa Francorchamps behoort naast o.a de Nürburgring Nordschleife en Bathurst (The Mountain) tot één van de mooiste en meest legendarische circuits ter wereld. Circuits waarmee velen een liefde/haat verhouding hebben. Zowel Spa-Francorchamps als de Nordschleife lieten na hun renovaties ook nu geen marges voor fouten toe. Banen waarvoor je nu nog steeds "Big Balls" moet hebben. De Raidillon eist nog steeds zijn tol zoals we recentelijk in de W-Series en de 24U van Spa Francorchamps zagen.

Plannen voor toekomstige aanpassingen bevinden zich inmiddels in de diverse bureaulades. Diverse media wisten kort voor de dood van Circuit directrice Nathalie Maillet te melden dat de plannen voor aanpassingen zich in een ver gevorderd stadium bevonden. Op 12 augustus 1921 werd het circuit ingehuldigd. Het eerste evenement was een motorrace. De auto's reden pas een jaar later. Het oude Spa-Francorchamps bekend om het schitterende Porsche 917 duel tussen Pedro Rodriguez en Jo Siffert die elkaar in de 917 dinosaurussen geen duimbreed toegaven. De Formule 1, Formule 2 en 24 Uurswedstrijden wat een genot.

2021 1982 De 24U van Spa-Francorchamps staat duidelijk in Brussel op de voorgrond. De combinatie Heyer/Hahne/Joosen wint de 24U in 1982.

In 1981 kwam ik voor de eerste maal als mediavertegenwoordiger op het vernieuwde Spa-Francorchamps en zag Geoff Lees met de snerpende Ralt Honda RH6 winnen. Eén jaar later maakte ik mijn eerste reportages over de 1000 KM en de 24U.

2021 Winnende 24U Ferrari 2 Tot afgelopen vrijdag was de winnende Ferrari F488 één van de pronkstukken op de expositie.

De combinatie Ickx/Mass won met de legendarische Porsche 956 Groep C de 1000 KM van Francorchamps nadat de leidende Groep 6 Lancia van Michele Alboreto in La Source een paar honderd meter voor de finish in leidende positie stilviel. De combinatie Heyer/Hahne/Joosen wonnen dat jaar met een JUMA BMW 528i. De Schnitzer BMW-overwinningen van Ravaglia/Berger/Surer en Kox/Winkelhock/Soper waren voor mij persoonlijk de mooiste belevenissen. Dit jaar werd de 24U van Spa Francorchamps door de Ferrari F488 van het Iron Lynx Team gewonnen en tot afgelopen vrijdag was deze auto eveneens een aantal weken in Brussel te gast. Naast de toerwagens valt er ook een aantal F1 wagens te bezichtigen die op Spa Francorchamps in actie kwamen.

2021 24U Spa 1982
De Gitanes BMW 528i van de combinatie Jean Pierre Jarier, Jean Louis Trintignant en Thierry Tassin.


2021 Gitanes BMW

Dezelfde auto nu 39 jaar later in het Brusselse Autoworld.

2021 Waterloo Gitanes BMW
De achterkant van de Waterloo Motors BMW 528i. Alleen de TV camera op de kofferbak ontbreekt.

2021 Belga Spice
Het was ook de grote strijd tussen de tabaksfabrikanten. Belga, Bastos en Gitanes. Alhoewel beide laatst genoemde merken tot de Franse Seita Groep behoorden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet