Rally - NL: Kobus wint thriller in Hellendoorn

Hellendoorn - Gert-Jan Kobus heeft gedaan wat niemand voor mogelijk hield. Met een minimale marge van 0,3 seconde gingen hij en Bob de Jong de laatste klassementsproef in Waar iedereen dacht dat de ervaring het van het jonge talent ging winnen, ging het anders. Kobus won. Hij kon zijn geluk niet op ondanks dat hij moeite had zich te realiseren wat hij net had klaargespeeld. "Een eerste overwinning is heel mooi. Zeker in Hellendoorn. Het is hier iets technischer en dat ligt me" verklaart Kobus zijn winst.
Tekst en foto's: Dre Galiart
Onzekerheid
"Als hij doorgaat" was een veel gehoorde toevoeging op de interviews in de Vechtdalrally. Ondanks dat er hemelsbreed maar zo'n 30 kilometer tussen de Vechtdalrally en de Hellendoornrally zit, was er sprake van hele andere restricties die werden opgelegd vanwege de pandemie. Een afzegging van het evenement behoorde tot de serieuze opties. Maar gelukkig, er kwam een oplossing en de meest legendarische rally van Nederland kon tóch doorgang vinden, zij het onder duidelijke restricties. Het affiche? Bob de Jong voorop met de Hyundai R5 en de VW Polo als belangrijkste uitdager in de handen van Jim van den Heuvel en Bas van Kamperdijk. De één zwaar getalenteerd, de ander met een prima generale in Hardenberg en alle lokale terreinkennis. En oh ja, twee á drie Skoda's mochten ook tot de outsiders gerekend worden. Van Deijne, die vooral in Hardenberg met het kampioenschap bezig was, Debackere, dark horse vanwege een recente overwinning in Hengelo en oh ja, Kobus. Kobus zat er een paar keer goed bij, maar super constant was dat nog niet altijd.

Sterke start De Jong
Onder prachtig nazomerweer wordt de start genomen. Geen 'witte wieven' die zorgen voor moeilijke omstandigheden zoals in 2014. De eerste boucle bestaat uit 2 klassementsproeven als we de organisatie mogen geloven. Een maal de lange Hellendoornproef en de Mageleresch. De lange proef is welliswaar in twee stukken gehakt, maar moet voelen als één. Helaas, doordat de 0 auto zorgt voor oponthoud in de historische wedstrijd kunnen de rijders toch een kleine pauze nemen na proef 1. Voor de resultaten maakt het niet veel uit. Het is Bob de Jong op 1, drie maal op rij. Kobus volgt verrassend op de tweede plaats. Geen Van Deijne, Van Kamperdijk of Van den Heuvel. Sterker nog, de eerste twee kijken na drie proeven al tegen een achterstand van bijna een halve minuut aan. Het is Kobus die het beste kan volgen op 6,1 seconden en Van den Heuvel geeft exact het dubbele toe. Het is wachten tot Bob de Jong definitief gaat doordrukken om te laten zien, wie de baas is in Hellendoorn.
Wachten op de beslissing
De tweede boucle is de proef Hellendoorn wel zoals hij bedoelt is. Het wachten is op een mokerslag van De Jong. Immers hij heeft twee maanden niet meer gereden en pakte op Mageleresch zijn eerste échte marge van formaat. Maar nee, de twee scratches zijn voor Jim van den Heuvel. Daarachter Kobus. Maar wacht.. Het scenario zei toch dat De Jong nu zou gaan doordrukken? Nee, Kobus is per saldo de winnaar van de boucle, want op Mageleresch weet De Jong dan wel een scratch te noteren, maar Kobus nadert in de boucle tot op 5,1 seconden van de leider. Van den Heuvel gooit de gepakte marge van de Hellendoorn proef daar alweer uit het raam. Met de gang naar de hertekende proeven van Notter en Ypelo voor de boeg is er nog vanalles mogelijk in de wedstrijd.

Kobus pakt de moker over
De Jong heeft ondertussen zijn tijden verklaard met stuurbekrachtigingsproblemen, terwijl ook Van den Heuvel klaagt over technische malheur. Beiden hebben de service om daar iets aan te doen. Echter waar het wachten was op de mokerslag van De Jong, moet Kobus hebben gedacht 'Als hij het niet doet..'. Hij begint voorzichtig met een eerste klap. 2,2 seconden sneller dan De Jong, maar op Notter vraagt iedereen zich af. Klopt die tijd? Ja, want Debackere zet op 4,5 seconden van Kobus de tweede tijd neer op Notter en dus kan het niet anders dan dat het realistisch is dat De Jong 8,8 seconden verliest op Kobus. Ineens is daar de leiding voor Kobus met een marge van zes seconden.. 6! Met nog twee proeven te gaan en in de wetenschap dat Kobus twee scratches reed op de eerste omloop van die proeven. Kan De Jong dit nog ombuigen?
Donker
De laatste boucle gaat lopen. Het verschil? Het is iets voor achten en het begint donker te worden. Donker genoeg om de lichtbak te monteren en dus komt het echt wel aan op rijden op notes en luisteren naar je navigator. Gaat dat dan de beslissing forceren? Het eerste antwoord lijkt ja. Bob de Jong veegt in een klap de voorsprong van Kobus van tafel. Hij pakt met een marge van drie tienden van een seconden de leiding. Nog één proef rest... Is De Jong de laatste die een tik uitdeelt? Het kan toch niet anders dan dat de jonge Kobus zich nu gewonnen geeft? De laatste proef loopt en vol spanning wacht iedereen aan de finish. De Jong klokt 7m07,2s en de tijd begint te lopen. Binnen een minuut is het bekend. Kobus klokt 7m04,6s en dus is het genoeg. Kobus wint de Hellendoornrally! Een wedstrijd die bij iedereen hoog op de wensenlijst voor het palmares staat. Zijn broer Hermen moest tot zijn derde deelname met een R5 wachten voor hij die winst kon bijschrijven, maar Gert-Jan doet het in stijl. Hij wint bij zijn eerste deelname in een R5 en verslaat de topfavoriet.
Verhaal van de wedstrijd
Uiteraard was er genoeg na te bespreken. Bob de Jong gaf een volledige verklaring over hoe het niet zijn wedstrijd was geweest. "Ik denk dat ik Gert-Jan op de voorlaatste proef heb wakkergeschud" aldus De Jong die ook zijn stuurbekrachtigingsproblemen relativeerde. "Het lag niet zo zeer aan de auto, maar aan mij. Het zat tussen de oren, ik was bang dat ie er mee op zou houden. We hebben ook problemen gehad met vermogen, met de pop-off druk, waardoor we al met al teveel hebben laten liggen. We hebben op de laatste service alles op alles gezet, nieuwe banden, het hele ding overhoop gehad, pop-off gewisseld waarna het vermogen iets beter was, maar net niet voldoende. Gert-Jan heeft 't zwaar verdiend, absoluut!" zo sluit Bob zijn betoog af. En inderdaad de tijd van De Jong op Ypelo, zette Kobus even aan het denken. "Na die een na laatste proef dacht ik, shit, 7 seconden, ik dacht echt dat ik 'm daar had verloren. Ik ben er de laatste proef echt voor gaan zitten en 't was gelukkig genoeg" liet Kobus weten. Hij gebruikte de ervaring van broer Hermen als basis voor zijn succes, want de basis afstelling van de Skoda stamt uit de tijd dat Hermen met hetzelfde wapen onderweg was.

Van Kamperdijk kan 't niet waarmaken
Achter de top twee vinden we twee Polo's. Die van Van den Heuvel en Van Kamperdijk. Eerstgenoemde dacht ook dat er meer in de wedstrijd had gezeten. "Veel technische maleur. Dat heeft een beetje de angel uit onze wedstrijd gehaald en ondanks dat, nog twee scratches gereden. Het zij zo..." berustte Jim. Ook Van Kamperdijk klaagde na afloop. "Vanmorgen zat het gevoel niet goed. Het klopte niet. Het zat tussen de oren. De banden klopten niet met mijn gevoel, de remmen... Later hebben we dat veranderd en toen ging het beter. Het laatste boucletje ging pas naar tevredenheid" aldus Van Kamperdijk. Vreemd eigenlijk, want juist de laatste wedstrijd ging het zo lekker met hem en de Polo. Ook daarvoor heeft hij wel een verklaring. "De voorbereiding was slecht, heel druk op 't werk bij ons allebei en ik ben 20 jaar ouder als de rest en dat zul je toch ook terugvinden" lacht hij. Aan de finish waren zij niet de enigen die klaagden. Ook Van Deijne was niet blij en vond, net als Van Kamperdijk, pas zijn goede vorm op de laatste boucle. "We dachten de problemen die we hadden met de auto, op te hebben gelost. Uiteindelijk hebben we 't gaskleppenhuis vervangen en de auto begon weer zodanig te lopen dat ik dáár weer aan moest wennen" aldus de Brabander die zich nu helemaal gaat focussen op zijn thuiswedstrijd, de ELE Rally.

Nog een jonge verrassing
Achter de R5 auto's zijn het toch nog altijd de voormalige groep N auto's die het gat vullen met de rest van het veld en dus is dát de auto om jezelf in te kunnen tonen. Dat moet ook Martin van den Brink hebben gedacht toen hij zijn zoon Mitchel achter het stuur van de Evo 9 zette. Hij meldde zich direct in de top 3 van de klasse, die gewonnen werd door Lambert Parren. "De hele dag met het mes tussen de tanden gereden. Uiteindelijk bleven we de hele dag voor, maar het was toch wel minimaal" meende Parren. Gevraagd naar zijn jonge opponent zei Parren. "Heel knap, een hele goede coureur denk ik. Ik denk niet dat het lang gaat duren" zei hij doelend op het feit dat Van den Brink er waarschijnlijk wel 's voorbij zal komen. Van den Brink reed enkele groep N scratches en toonde zich na afloop tevreden "Het ging goed, lekker gereden. Het was even wennen, maar later hadden we de smaak te pakken. Dit is vooral ter voorbereiding op Dakar en ik heb hier al zoveel van geleerd. Ik hoop dat ik dat in Dakar kan gebruiken. We willen de komende wedstrijden gebruiken om nog verder te leren" aldus de jonge telg uit de Van den Brink familie. "En dat In een Evo 9!" voegde navigatrice Annemieke Hulzebos er aan toe.


Doctor back on track
Dankzij de Covid crisis en de daarmee opgelegde maatregelen bleef het echte massale publiek weg, immers er waren maar beperkte kaarten beschikbaar. Toch als je dat publiek normaal gesproken zou vragen om de publiekslieveling dan zouden daar twee namen automatisch naar voren komen. Bertram Altena of Edwin Wolves. Laatstegenoemde was al vroeg uit de wedstrijd trouwens. Nee, de echte publiekslieveling moest gezocht worden in het historische veld. Erwin Doctor is back on track. Met een van de oude Escorts van Henk Vossen ging Doctor nog maar eens zijn thuisrally rijden en won de Historic rally met overtuiging. "Onze huurauto stond werkeloos aan de kant en dus wilde we zelf een keer meerijden om te zien waar we staan en of de auto goed genoeg is. Ik heb mijn eigen ding gedaan, zoals ik altijd rij. Ik merkte wel dat ik er een tijdje uit ben, maar het ging makkelijk. We gaan sowieso Hengelo of Berkelland rijden, we hopen de auto voor Spa te verhuren" aldus Doctor. Hij moest opboksen tegen een prachtig gemixt veld met potente Lancia's en Audi's, maar ook de Ferrari van Nijhof en de bloedsnelle Ascona van De Leeuw. Het mag wel 's gezegd worden dat het een mooie ontwikkeling is dat zoveel prachtig gerestaureerde auto's hun weg terug vinden naar de Nederlandse rallypaden. En dan vooral van zulk hoog niveau dat het een mini selectie is van de zo geroemde Eifelrallye.


Loon naar werken
Helaas is de rallysprint een steeds kleiner wordend deel van het veld. Wellicht dat het historische veld daar ook wel een stuk van de deelnemers wegsnoept. Toch was het ook daar loon naar werken voor Ramon van de Lindeloof (Honda Civic). Hij werkte na de nodige pech wekenlang om zijn Honda Civic weer in de juiste vorm aan de start te brengen. Nadat de prachtige Peugeot 106 MAXI van Geerdink de handdoek had gegooit (Dynamo)en op de laatste proef Doreleijers (Subaru) ook nog 's uitviel was de erfenis voor Van de Lindeloof die de winst pakte.
