DTM

DTM: Weekeinde vol spektakel in Assen

210917 DTM Opening
DTM in Assen, voor het eerst met GT-auto's

Twee weken na de Grand Prix is er opnieuw een internationaal autosportevenement van formaat in ons land, want dit weekeinde is de DTM te gast op het TT-Circuit Assen. Alweer voor het derde jaar in successie rijdt de Duitse serie in Assen, in totaal het 21e optreden in successie van de DTM in ons land. Een Nederlandse rijder moeten we in de DTM dit jaar helaas missen, maar daarentegen zijn er met Stéphane Kox en Sandra van der Sloot twee rijdsters uit ons land actief in de DTM Trophy, de tweede divisie.

Tekst: René de Boer (vanuit Assen, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Veel is er vertrouwd in de DTM, met namen als oud-kampioenen Marco Wittmann en Mike Rockenfeller, beide in de afgelopen jaren winnaars in Assen, of Sheldon van der Linde, die vorig jaar op het TT-Circuit zijn eerste DTM-racezege behaalde. Ook merken als Audi, BMW en Mercedes zijn natuurlijk bekend. Maar er is ook veel nieuw, want dit jaar wordt er voor het eerst met GT3-auto's gereden. Dat zorgt voor een aanzienlijk grotere variëteit aan merken, want voor het eerst zijn ook Ferrari, Lamborghini en McLaren van de partij. Vier van de in totaal zes merken hebben dit seizoen al races in de serie gewonnen, terwijl zes verschillende rijders in de tien tot dusver verreden wedstrijden op de hoogste trede van het podium stonden.

210917 DTM Junca

Het evenement op het TT-Circuit Assen luidt de slotfase van het seizoen in, want na het raceweekeinde in Drenthe staan alleen nog optredens op Hockenheim (1-3 oktober) en op de Norisring in Neurenberg (8-10 oktober) op het programma. De Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde, dit seizoen driemaal winnaar, komt als leider in de tussenstand naar Assen. Hij rijdt met een Audi van het team ABT Sportsline en is bezig aan zijn eerste seizoen in de DTM, in navolging van zijn jongere broer Sheldon, die met BMW rijdt. De Nieuw Zeelander Liam Lawson, juniorrijder van Red Bull en uitkomend met een Ferrari van het semi-fabrieksteam AF Corse, behaalde tijdens het meest recente raceweekeinde op de Red Bull Ring in Oostenrijk twee overwinningen en verkleinde daarmee zijn achterstand op Kelvin van der Linde tot twaalf punten. Vier punten achter Lawson staat de Duitser Maximilian Götz op de derde plaats in de tussenstand, waarmee hij de beste Mercedes-rijder is. Met Marco Wittmann namens BMW op de vierde plaats staan er rijders van vier verschillende merken op de eerste vier plaatsen.

210917 DTM Lamborghini

Als altijd werkt de DTM twee races af van elk een uur, zowel op zaterdag als op zondag met (rollende) start om 13.30 uur. Tijdens de race moet elke rijder verplicht een pitstop maken, waarbij alle vier de Michelin-banden dienen te worden gewisseld. In tegenstelling tot andere GT-series zijn er geen rijderswissels en geen minimale pitstoptijden: het is gewoon ieder voor zich en zo snel mogelijk. Ook kunstmatige element uit het verleden als DRS en 'push to pass' behoren tot het verleden. In Assen staan er in totaal 21 auto's aan de start. Tot de rijders behoort ook Mirko Bortolotti, fabriekscoureur van Lamborghini, die als gastrijder bij het team T3 Motorsport zijn DTM-première beleeft. Zijn teamgenoten zijn de Belg Esteban Muth, die steeds beter voor de dag komt, en de Britse Esmee Hawkey, samen met Abt-Audi-rijdster Sophia Flörsch een van de twee dames in het veld.

210917 DTM Trophy

In de DTM Trophy, die dit jaar voor het eerst in Nederland in actie komt, bestaat het veld voor dit weekeinde uit 19 auto's volgens GT4-reglement. Ook hier is er sprake van volop variatie met Audi, BMW, KTM, Mercedes en Toyota. Een aantal rijders beschouwen deze klasse als een opstap naar het grotere werk, wat uiteraard ook het doel is waarvoor de DTM-organisatie de DTM Trophy vorig jaar in het leven geroepen heeft. Hier is de Brit Ben Green, rijdend met een BMW, de leider in de tussenstand, gevolgd door zijn landgenoot William Tregurtha, uitkomend met een Mercedes. Daarachter volgen met de Duitser Michael Schrey en de Zwitser Yann Zimmer nog twee BMW-rijders. De Belg Nico Verdonck, die dit seizoen ook al een race wist te winnen, staat met de Toyota van het Duitse team Ring-Racing op de vijfde plaats. De andere Toyota van het team wordt bestuurd door Stéphane Kox, die na twee jaar pauze dit seizoen in de DTM Trophy haar comeback in de autosport beleeft. Dit weekeinde rijdt bovendien Sandra van der Sloot als gastrijdster, de Alphense rijdt met een BMW van het team Driverse Racing.

210917 Luttikhuis

Ook in de DTM Classic – Tourenwagen Legenden, waarin toerwagens uit de tachtiger en negentiger jaren in actie komen, staan er Nederlandse rijders aan de start. Zo ondermeer Patrick Huisman, die een Mercedes 190 E 2.5-16 Evo 2 (met de karakteristieke hoge achtervleugel) deelt met Gerbert Luttikhuis. Andere Nederlanders in het veld zijn Rients Visser (BMW M3), Bob Herber (Mercedes 190 E 2.5-16 Evo 1) en Ko Koppejan (Mercedes 190 E 2.3-16).
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet