GT

FFSA GT: Hasse-Clot/Leroux en Debard/Gachet winnen in weekend vol verrassingen op Lédenon

210911 StartR1FFSA
33 auto's maakten van de Lédenon GT Series een spectaculair weekend in Zuid-Frankrijk

Afgelopen weekend werd het een na laatste race evenement van het Championnat de France FFSA GT, het Franse GT4-kampioenschap, gehouden op Circuit de Lédenon in het zuiden van het land vlakbij het beroemde Pont du Gard. Het heuvelachtige circuit werd in 2020 overgeslagen door de pandemie. Valentin Hasse-Clot en Romain Leroux (AGS Events) domineerden Race 1 in hun Aston Martin. Eric Debard en Simon Gachet (AKKA ASP) kregen de overwinning van Race 2 in handen na een ongelukkig moment voor andere Mercedes-AMG's.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Adrien Paviot (Team Speedcar) versloeg 32 andere deelnemers op weg naar pole positie voor de zaterdagavond race in zijn niet meer gehomologeerde Ginetta G55. Daarom waren hij en teamgenoot Nicolas Markiewicz gastrijders. Bij de start verloor hij de leiding aan Leroux door de Triple Gauche. Bij het uitkomen van die bocht spinde Franck Leherpeur (Team Fullmotorsport). Stéphane Desbrosse (AGS Events) kon de Audi niet ontwijken en klapte hard in de zijkant. Beide rijders leken oké uit de zware crash te zijn gekomen, maar het zorgde voor een lange Safety Car-periode.

210911 HasseClotLeroux
Niemand kon aan Hasse-Clot en Leroux tippen op zaterdagavond

Na de herstart en de rijderswissels kwam Hasse-Clot op de eerste positie terecht. Fabien Michal (Saintéloc Racing) was de leider in de Pro-Am-klasse, maar spinde met een lekke band. Dat gaf P1 in de klasse aan Nicolas Prost (CMR) die in zijn Alpine afstevende op Hasse-Clot. Er was echter niet genoeg tijd voor de zoon van Alain om een inhaalpoging te wagen. Hasse-Clot en Leroux wonnen dus Race 1 voor Pro-Am winnaars Prost en Rudy Servol. Christophe Hamon en Pascal Huteau (Team Fullmotorsport) zegevierden in de Am-klasse met de derde plek algemeen.

210911 ProstServol
Prost en Servol hadden in Race 1 een paar extra ronden nodig om kans te maken op de algemene overwinning

Timothé Buret en Paul Evrard (AKKA ASP) verloren veel punten op Hasse-Clot en Leroux in de Silver Cup, nadat Evrard werd geraakt door Enzo Joulié (CD Sport) in de strijd om P2 in de klasse in de slotfase. Markiewicz en Paviot speelden geen rol in de tweede helft van de race na een zeer langzame pit stop. Ze behaalden de eindstreep niet door een mechanisch probleem.

210912 HamonHuteau
Hamon en Huteau zullen met veel zelfvertrouwen naar Paul Ricard gaan met de voorsprong die ze hebben in de puntenstand van de Am-klasse

UITSLAG RACE 1

In Race 2 waren de ogen gericht op het gevecht om de overwinning tussen polesitter Edouard Cauhaupé (CD Sport) en Gachet. Na de pit stops ging die strijd verder tussen Cauhaupé's teamgenoot Jean-Ludovic Foubert en Debard. Het leek Foubert te lukken om Debard achter zich te houden, maar toen achterblijvers Alberto de Martín (NM Racing Team) en Jihad Aboujaoudé (CD Sport) voor hem contact maakten, kon Foubert er niet omheen. Met een zwaar beschadigde voorkant moest hij in de pitstraat opgeven met slechts drie minuten te gaan. Achter hen viel Servol uit, toen hij Jean-Luc Beaubelique (AKKA ASP) raakte, terwijl ze vochten om de derde plek.

210912 DebardGachet
De zondagsrace eindigde in tranen voor Cauhaupé en Foubert, maar in blijdschap voor Debard en Gachet

Pro-Am-deelnemers Debard en Gachet wonnen dus de race. Grégoire Demoustier & Alain Ferté (Bodemer Auto) en Etienne Chéli & Stéphane Lémeret (CMR) maakten het podium af in hun Alpines. Sébastien Baud en Joulíe pakten de zege in de Silver Cup. Hamon haalde in de tweede helft Jean-Charles Rédélé (Bodemer Auto) in voor nog een overwinning in de Am-klasse samen met Huteau.

210912 BaudJoulie
Baud en Joulié wonnen Race 2 in de Silver Cup, maar hebben een groot gat om te overbruggen naar Hasse-Clot en Leroux in het kampioenschap

UITSLAG RACE 2

Dit seizoen van het Championnat de France FFSA GT wordt op 2 en 3 oktober afgesloten op Circuit Paul Ricard. Hasse-Clot en Leroux hebben nu een voorsprong van maar liefst 37 punten op Buret en Evrard in de Silver Cup. Ook in de Am-klasse staan de kampioenschapsleiders er goed voor. Hamon en Huteau hebben 39 punten meer dan Laurent Coubard en Rédélé. Met nog vijftig punten te verdienen zijn er nog negen titelkandidaten in de Pro-Am-klasse. Thomas Drouet (AKKA ASP) is daar de kampioenschapsleider, vier punten voor Gaël Castelli & Rodolphe Wallgren (Mirage Racing) en zes punten voor Prost & Servol.

210912 Drouet
In de Pro-Am-klasse, waar Drouet het kampioenschap leidt, is het nog steeds ontzettend spannend
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet