Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Bottas wint sprintrace, maar Verstappen pakt de pole

Bottas

Valtteri Bottas heeft zonder veel moeite de sprintkwalificatie op Monza gewonnen. Maar wat daarachter gebeurde was veel interessanter, aangezien Bottas morgen een gridstraf krijgt. Hamilton had een dramatische start en kwam niet verder dan de vijfde plek, terwijl Verstappen als tweede eindigde. Niet alleen wint Verstappen daarmee weer twee punten op Hamilton, de Nederlander start morgen vanaf pole, terwijl Hamilton als vierde moet starten.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

McLarens op softs
De drie mannen vooraan starten op mediums, de McLarens erachter op softs. Verstappen zal bij de start dus niet alleen kunnen aanvallen, maar ook goed in de spiegels moeten kijken. Verstappen komt goed van zijn plaats, veel beter dan Hamilton. Die wordt door beide McLarens voorbijgestreefd, terwijl Verstappen achter Bottas aansluit in de chicane. Hij moet Ricciardo nog even achter zich houden, maar dat is geen probleem. Althans, voor Verstappen en Ricciardo niet. De Australiër moet heel even van het gas, en krijgt nipt een tikje van Gasly. Ricciardo kan door, maar Gasly beschadigt zijn voorvleugel. Die schiet in de Curva Grande na de chicane onder zijn Alpha Tauri en hij gaat rechtdoor, de muur in.

Het is een klein cadeautje van Hamilton, want die was teruggevallen achter de Fransman. De vijfde plek is echter nog altijd niet waar Hamilton op had gehoopt.

De safetycar komt de baan op, tot de Alpha Tauri is opgeruimd.

Verstappen heeft veel te verliezen, Bottas niets
De herstart levert een interessant scenario op. Verstappen ligt al voor Hamilton, dus die winst is al genomen. Bottas voor hem weet al dat hij morgen vanaf de laatste plaats moet starten. Hij heeft dus niets te verliezen in een gevecht, en kan met een mogelijke aanrijding zelfs zijn teamgenoot helpen.

Zo ver komt het echter niet, want Bottas heeft de herstart goed voor elkaar. Verstappen kan niet aanvallen, maar heeft ook een fijne slipstream om geen aanval van de McLarens te krijgen.

Hamilton in de aanval
Na zes ronden (inclusief de safetycar) van de achttien, wordt DRS geactiveerd. Verstappen zit niet binnen de seconde van Bottas, en heeft drie tellen op Ricciardo. Wie wel DRS heeft, is Lewis Hamilton. Hij wil snel voorbij Lando Norris, maar komt op start/finish nog niet dichtbij genoeg. De volgende ronde komt hij iets dichterbij, maar nog niet genoeg.

Wat verder naar achteren, op p10, zit Sergio Perez met hetzelfde probleem bij Lance Stroll. Hij komt steeds dichterbij, maar steeds niet genoeg. Als hij wel tot een aanval komt, dwingt Stroll hem naar buiten. Perez haalt de chicane niet, komt wel voor de Aston Martin, maar moet de plek teruggeven. De ronde erna doet Perez het iets beter en gaat hij buitenom wel naar p9.

Norris houdt zijn softs heel
Lewis Hamilton zit maar vast achter Norris, terwijl de ronden voorbij tikken. Norris doet alles goed en komt maar niet tot een aanval. Hij zal hopen dat de softs van Norris het einde van hun Latijn bereiken. Met nog vijf ronden te gaan, is daar echter nog niets van te merken. En in de laatste ronden gebeurt dat ook niet. Norris houdt stand – de softs waren dus een goede keuze. Hamilton komt niet tot een aanval en eindigt de sprintkwalificatie als vijfde.

Twee punten en de pole
Bottas komt niet meer in gevaar, en Verstappen doet waarschijnlijk ook geen moeite. De Nederlander loopt twee punten uit op Hamilton, en start morgen vanaf pole, naast Ricciardo en voor Norris en Hamilton. Mercedes, op deze baan veruit de sterkste, start als vierde en laatste.

Beetje ongemakkelijk
Was de lauwerkrans voor Verstappen na de sprintrace op Silverstone wat ongemakkelijk, in Monza krijgt de topdrie een (zilveren) medaille. "Mijn eerste medaille ooit", grinnikt Verstappen.

Voor Bottas voelt de medaille ook wat onwennig, want hij koopt er niets voor. "Het is jammer dat ik morgen van achteren start. Maar de snelheid is er en ik zal morgen zo hoog mogelijk proberen te finishen. In een DRS-trein is het niet makkelijk inhalen, maar we hebben vrije bandenkeuze en hopelijk een goede strategie. Vandaag was leuk; een cleane race."

"Beter dan verwacht!", glimlacht Verstappen. "Een goede start bracht me naar p2. Het zijn weer waardevolle puntjes en morgen pole. Mercedes is erg snel, het wordt een mooie strijd morgen. Onze topsnelheid is goed, daar maak ik me niet zo'n zorgen over. Maar Mercedes is over de gehele ronde sneller. Maar we gaan er een goede race van maken."

Ricciardo is terug
Daniel Ricciardo start morgen eindelijk weer eens vanaf de voorste startrij. "Een topdrie finish is lang geleden, de voorste startrij is nog langer geleden. Ik ben er erg blij mee. Bij de start dacht ik misschien Max nog te kunnen pakken in bocht 1, maar hij had de binnenkant. Morgen een nieuwe kans."

Uitslag sprintkwalificatie GP Italië
1. Valtteri Bottas, 18 ronden*
2. Max Verstappen, op 2.325
3. Daniel Ricciardo, op 14.534
4. Lando Norris, op 18.835
5. Lewis Hamilton, op 20.011
6. Charles Leclerc, op 23.442
7. Carlos Sainz, op 27.952
8. Antonio Giovinazzi, op 31.680
9. Sergio Perez, op 31.680
10. Lance Stroll, op 38.671

11. Fernando Alonso, op 39.795
12. Sebastian Vettel, op 41.177
13. Esteban Ocon, op 43.373
14. Nicholas Latifi, op 45.977
15. George Russell, op 46.821
16. Yuki Tsunoda, op 49.977
17. Nikita Mazepin, op 1:02.599
18. Robert Kubica, op 1:05.096
19. Mick Schumacher, op 1:06.154

Pierre Gasly

* start morgen als laatst
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet