ESports

Esports: BMW SIM Live en Formula Medicine

Dat SIM Racing erg serieus genomen moet worden blijkt wel uit het feit hoeveel waarde men hier bij BMW aan hecht. Afgelopen zomer kregen enkele SIM-racers een mentale workshop en de nodige fitness trainingen. Verder werd het SIM racen in augustus weer in de BMW SIM GT Cup en M2 CS Racing Cup opgestart.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: BMW Motorsport

2021 Las Americas 1


BMW SIM Live en Formula Medicine
Behalve workshops voor de SIM racers werd er de afgelopen maand weer geracet in de BMW SIM GT Cup en de M2 CS Racing Cup.

BMW SIM GT Cup
Na een pauze van ruim 2,5 maand ving het tweede seizoensgedeelte van de BMW SIM GT Cup in Augustus met drie wedstrijden aan. Ditmaal reden de beste SIM-racers ter wereld in de nieuwe BMW M4 GT3 tegen elkaar, nadat zij in de eerste seizoenshelft nog met de BMW M8 GTE waren uitgekomen. De beide Finnen Tuomas Tähtelä en Pekka Tuomainen behaalden met de KOVA BMW M4 GT3 op 1 augustus in het virtuele Imola de zege. Daarmee boekten zij direct een ticket voor de BMW SIM Live 2021.

De teams van P2 tot P5 kwalificeerden zich voor de "Season 2" Finale waardoor ze alsnog een kans voor de grote finale hebben. Teams die zich in "Season 1" al gekwalificeerd hadden, worden niet in de tussenstand meegenomen. Twee posities zijn inmiddels al vergeven.

2021 Las Americas 2

De Spanjaarden Alessandro Sanchez en Christian Lemala, beiden uitkomend voor het MSI eSports team zijn er eveneens bij nadat ze op het virtuele circuit van Las Americas in augustus de overwinning behaalden. De derde wedstrijd op Mount Panorama ging naar Maxmilian Bernecke (D) en Enzo Benito (IT) van het Redline Simteam. Omdat deze combinatie zich al voor de BMW SIM Live gekwalificeerd had, gingen de tick

ets voor de SIM Live finale naar hun teamgenoten Chris Lulham(GB) en Patrick Holzmann (D) die als tweede wisten te eindigen. De Season 2 Finale vindt op 14 november a.s. op de virtuele Hockenheimring plaats. Voor de BMW SIM live 2021 editie hebben zich inmiddels 24 virtuele coureurs gekwalificeerd waaronder regerend kampioen Joshua Rogers (AUS) die voor het Coanda Simsport team uitkomt. Hij wist in de eerste seizoenshelft met de BMW M8 GTE hiervoor al een plek te veroveren.

2021 Sebring

BMW M2 CS Racing Cup
Evenals voor de BMW SIM GT Cup begon de tweede seizoenshelft eveneens in Augustus. Deze virtuele wedstrijden vonden plaats op Monza en Sebring waar Diogo Silva (P) van het GTC Center Team en Lorenz Hörzung (A) van het Jochen Schweitzer Team zich van een plek voor de BMW SIM Live finale wisten te verzekeren. Een vierde plek was voor Silva voldoende omdat de eerste drie geklasseerde rijders al van een plek verzekerd waren.

De overwinning ging naar Erhan Jajovski (Macedonië) terwijl de tweede wedstrijd door de Tsjech Michael Smid (CZ) gewonnen werd. Aangezien Smidl al eerder wedstrijden gewonnen had kwalificeerde Hörzung zich automatisch voor de finale. In september en oktober zijn er vier wedstrijden op Lime Rock Park, Loch Drummond, Spa Francorchamps en Indianapolis op het programma. Erhan Jajovski wil uiteraard proberen om zijn titel succesvol te verdedigen.

2021 Formula Medicine


BMW SIM teams bij Formula Medicine te gast
De BMW-fabrieks coureurs worden op de circuits al jarenlang hier al jarenlang fysiek en mentaal voorbereid. Eind juli kregen enkele geselecteerde coureurs van de BMW SIM teams de kans om bij Formula Medicine in het Italiaanse Viareggio om voor hun eigen trainingsschema belangrijke ideeën op te doen.

De meerdaagse workshop omvatte fitness en mentale coachsessies die gepaard gingen met reactieoefeningen en voedingsadviezen. Voor BMW Team Redline waren Enzo Bonito en Kevin Siggy aanwezig. Andere deelnemers waren Arthur Kammerer (D) en George Schill (D) van het BMW Team G2 Esports. Voor BMW Team GB waren Nikodem Wisniewski (Polen) en Petar Brljak (Kroatië) van de partij. BMW Team BS + Competition werd vertegenwoordigd door Elias Seppänen (FIN) en Attila Duncs (Hongarije)

Artur Kammerer: " Voor mij als SIM racer was de fysieke training zeker nuttig omdat we ook aan relatief krachtige forcefeedback effecten op de polsen, armen, ellenbogen via het stuur onderworpen worden. Het is belangrijk om deze gebieden te versterken en iets te doen voor de knieën alsmede het uithoudingsvermogen in het algemeen. Voor mij was de mentale coaching het meest waardevolle aspect en tevens het leukste deel.

We hadden ook multitasking oefeningen die mij lieten zien hoe gemakkelijk onverwachte gebeurtenissen of afleidingen mij uit mijn routine kunnen halen. Ik zal dit soort oefeningen nu in mijn normale trainingsoefeningen integreren. Goed multitasken is zelfs nuttig om strategieën tijdens de race te bespreken of om de correctie hoeveelheid brandstof te berekenen zonder de concentratie te verliezen en de juiste rem en stuurpunten te missen. Het mentale vermogen voor beide dingen was een belangrijk kernonderwerp van de workshop. Kortom een perfecte combinatie van lichaam en geest."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet